Haberler

Diyetisyenden Milletvekillerine Öneriler

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, milletvekilleri ve Meclis personeline sağlıklı beslenme ve doğru diyet konusunda sunum yaptı.

Uzman Diyetisyen Dilara Koçak, milletvekilleri ve Meclis personeline sağlıklı beslenme ve doğru diyet konusunda sunum yaptı.

Koçak, TBMM küçük grup toplantı salonunda gerçekleştirdiği sunumda, diyete başlamadan önce öncelikle, "neden kilo vermek istiyorum ve neden veremiyorum-" diye yazılması gerektiğine işaret ederek, kilo vermede mazeret üretilmemesinin önemini vurguladı. Koçak, "(Kilo vermek istiyorum ama annem çok güzel tatlı yapıyor) cümlesindeki 'ama' tamamen mazerettir" dedi.

Yeni yatırım bankasının "Bodybank" yani "Vücutbankası" olduğunu belirten Koçak, düzenli ve dengeli beslenmenin insan vücuduna yapılacak en iyi yatırım olduğunu söyledi. Günümüzde obezitenin salgın bir hastalık olduğunu ifade eden Koçak, "Şişman bireylerde yağ arttıkça kanserojen maddelerin vücuda girme riski, hipertansiyon ve şeker hastalığı, eklem rahatsızlıkları artar" diye konuştu.

Dilara Koçak, şişmanlığın genetik de olabileceğini, annesi ve babasından ikisi şişman olan kişinin şişman olma ihtimalinin yüzde 80, sadece birisi şişman olan kişinin ise yüzde 40 olduğunu dile getirdi.

-"Eskiden hiç olmazsa ayna elle düzeltilirdi"-

Otomobil kullanımı ve beraberinde teknoloji arttıkça şişmanlığın çoğaldığına işaret eden Koçak, "Eskiden hiç olmazsa ayna elle düzeltilirdi, hareket edilirdi; kasetçalar vardı ve o kasetçalarlar elle değiştirilirdi, park edilirken arkaya dönülüp bakılırdı. Şimdi hepsi direksiyondan kontrol ediliyor, hatta kendi kendine park eden arabalar bile var" diye konuştu.

Koçak, diyette, alınan kalori miktarının önemine dikkati çekti. 360 kaloriyi yakmak için 1 saat 10 dakika yüzmek gerektiğini belirten Koçak, şişmanlığın erkeklerde yüzde 21, kadınlarda yüzde 41, çocuklarda ise yüzde 15-20 oranında görüldüğünü vurguladı. Tempolu yürüyüşün önemine de değinen Koçak, tempolu yürüyüşte yağ yakmanın 20 dakikadan sonra başladığını, bu nedenle de en az 40-45 dakika yürünmesi gerektiğini bildirdi.

Sigaradan sonra neden kilo alındığını da açıklayan Koçak, sigara bırakıldıktan sonra tat alma duygusunun daha çok geliştiğini ve bunun da insanların yemesine neden olduğunu belirtti.

-"Karbonhidrat almazsanız kastan yersiniz"-

Dilara Koçak, insanların "ideal vücut ağırlığının" ne olması gerektiğini konusunda da bilgi verdi.

Bu ağırlığın sadece kilo ve boya bakılarak belli olmayacağını dile getiren Koçak, "Beden kitle endeksi, bel çevresi ve vücut yağ oranı da önemli" dedi. Koçak, kasın insan vücudundaki önemine işaret ederek, "Kas yağı yakan fabrikadır" dedi. Koçak, vücut yağ oranının kadınlarda yüzde 20-25, erkeklerde ise 18-22 olması gerektiğini kaydetti.

Dilara Koçak, neler yenilmesi gerektiğini anlatarak, "Rejim yaparken ekmek yememek yanlış, yeterli düzeyde ekmek yani karbonhidrat alınmalı. Yeterli karbonhidrat alınmadığı zaman vücuttaki kastan yersiniz" diye konuştu.

-"Az uyku şişmanlatır"-

Koçak, diyetin doğru yapılmasının önemine işaret ederek, şu önerilerde bulundu:

-Yanlış diyet yapmayın. Yanlış diyet durumu daha da zorlaştırır.

-Kadınlar günde 2 litre, erkekler 2.5 litre su içmeli, kapalı alanda çalışanlar 3 litre içmeli.

-Diyet yaparken sıcak ya da soğuk su içmenin bir önemi yok. Sıcak su midede 80 dakika, soğuk su ise 20 dakika kalır. Sıcak su yağ yakmaz.

-50'ye yakın besin değeri her gün alınmalı. Yediklerinizi toplamda 7 bin kalori azaltırsanız 1 kilo verirsiniz.

-Meyve ve sebzesiz gününüz geçmesin ama meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketin.

-Kuru baklagiller ve tahıllara yönelin. Posadan zengin, yağdan fakir bir diyet, kolon ve rektum kanserine karşı koruyucudur.

-Günde 1-2 bardak az yağlı süt için, haftada 2 gün balık yiyin, haftada 3-4 kez yumurta tüketin, kahvaltıyı atlamayın, mutlaka yapın.

-Meyveleri proteinle beraber yiyin. Mesela bir elmayla ya da armutla birlikte 10 badem veya 10 fındık ya da 3 cevizle birlikte tüketin.

-Günde içilen çay sayısı 7 bardağı geçmesin, kahve 2 fincanın üzerine çıkmasın.

-Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin.

-Az uyku şişmanlatır, bu yüzden yeteri kadar uyuyun; günde 4-5 saat uykunun altına düşmeyin. Az uyuduğunuzda, vücut alamadığı enerjiyi yiyerek gidermeye çalışır.

-Gülümseyin.

Muhabir: Coşkun Ergül

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Ekonomi
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

Narin Güran cinayetinde 3. kanlı delil ortaya çıktı

Narin Güran cinayetinde yeni delil bulundu

title