Diyarbakır'da Seyislik Kursunu Bitirenlerin İşi Hazır
Diyarbakır'da seyislik kursunu bitirenlerin işi hazırDİYARBAKIR - Erkeklerin egemen olduğu atçılık sektöründe kadın iş gücünü arttırmak ve bu sektörde yer almalarını sağlamak amacıyla "Kırsalda kadın seyisler yetişiyor" projesi Diyarbakır'da da uygulanmaya başladı.
Diyarbakır'da seyislik kursunu bitirenlerin işi hazır
DİYARBAKIR - Erkeklerin egemen olduğu atçılık sektöründe kadın iş gücünü arttırmak ve bu sektörde yer almalarını sağlamak amacıyla "Kırsalda kadın seyisler yetişiyor" projesi Diyarbakır'da da uygulanmaya başladı. Valilik koşusunu izlemek için hipodroma gelen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kursu başarı ile tamamlayanların iş sorunu kalmayacağını belirterek, bu alanda ciddi bir ihtiyaç olduğunu söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Jokey Kulübü ve İŞKUR işbirliğiyle ilk kez Elazığ'da hayata geçen "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi, hipodromların bulunduğu illerde uygulanmaya başlandı. Diyarbakır'da da hayata geçen proje ile erkeklerin egemen olduğu atçılık sektöründe kadın iş gücünün arttırılması ve kadınların bu sektörde daha çok yer alması amaçlanıyor. 20 kadın kursiyerin başladığı kursta, seyis adaylarına teorik ve pratik olmak üzere, toplam 360 saat sürecek At Yarışları Modüler Seyislik Eğitimi, atın nasıl tutulacağı, yürütüleceği, temizleneceği gibi temel eğitimlerin yanı sıra, at ırkları ve eşkal bilgisi, at anatomisi ve fizyolojisi, atlarda davranış, binicilik, veterinerlik hizmetleri ve at sağlığı, mesleki ahlak ve sorumluluk, at bakımı beslenmesi ve tımar gibi konularda eğitimler verilecek. Eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlar Lisanslı Kadın Seyis Sertifikası almaya hak kazanarak özel okullarda, otellerin binicilik birimlerinde, hipodrom, hara ve hipoterapi merkezlerinde iş olanağı bulabileceklerdir. Eğitim İŞKUR destekli olduğu için, kursiyerlere günlük 25 TL ödenecek. Valilik Koşusunu izlemek için Diyarbakır Hipodromuna gelen Vali Hasan Basri Güzeloğlu, seyis adayı kadınlarla bir araya geldi. Koşuyu izlemeye Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Halis Zafer Koç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Demir, İl Emniyet Müdürü Tacettin Arslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve vatandaşlar katıldı.
"Sertifika alanların iş sorunu kalmayacak"
Kadın kursiyerlerle bir araya gelen ve kurs hakkında bilgi alan Vali Güzeloğlu, kursu başarı ile bitirenlerin iş sorunu kalmayacağına dikkat çekerek, "Çok örnek bir proje. Özellikle kadın istihdamını geliştirmek, kadınların becerisiyle emeğiyle, her alanda olduğu gibi bu alanda da varlıklarını ortaya koymak adına yapılmış bir proje. Seyislik çok profesyonel bir meslek. O yüzden bu proje çok önemli ve gerekli proje. Sektörün hem ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücü yetiştirmek adına hem de istihdama katkı koymak adına biz de bu projeyi destekliyoruz. İŞKUR işbirliğiyle hem kursiyerlerin sigortaları yatıyor hem de bu süreç boyunca karşılıklı desteklerle kursiyerlerin nitelikli uzman olmaları amaçlanıyor. Kursun sonunda sertifikalarını almayı hak eden bütün kardeşlerimizin iş sorunu da kalmayacak. Çünkü bu alanda ciddi bir ihtiyaç var" diye konuştu.
Kadın kursiyerlerden Emine Bayhan, atları çok sevdiğini ifade ederek, "atları hep uzaktan görüyordum ama şimdi onlarla daha yakından iletişime geçtim. Çok farklı bir duygu. Onlarla iletişime geçmek bambaşka bir duygu. O yüzden çok mutluyum" ifadelerinde bulundu.
Valilik Koşusu sonunda birinci gelen atın sahibi Salih Duran'a Vali Güzeloğlu tarafından birincilik kupası verildi.