Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Dinar'da Tütsülenen Balıklar Avrupa Sofralarında

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İSMAİL YILMAZ - Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde faaliyet gösteren bir alabalık tesisinde işlenen yaklaşık bin 200 ton alabalık, meşe odununda tütsülendikten sonra birçok Avrupa ülkesine gönderiliyor.

HAYATİ İKİZOĞLU - İSMAİL YILMAZ - Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde faaliyet gösteren bir alabalık tesisinde işlenen yaklaşık bin 200 ton alabalık, meşe odununda tütsülendikten sonra birçok Avrupa ülkesine gönderiliyor.

İlçeye bağlı Yapağılı köyünde 1994 yılında 91 ortak tarafından kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesindeki Alabalık Üretim ve Su Ürünleri İşleme Entegre Tesisi'nde, yılda 400 ton alabalık üretimi yapılıyor.

Tesiste her yıl, Türkiye'nin farklı bölgelerinden temin edilen 800 ton alabalıkla birlikte toplam bin 200 ton alabalık işleniyor. Çeşitli işlemlerden geçirilen balıklar, meşe odununda tütsülendikten sonra Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Yapağılı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooparetifi Başkanı Özden Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kooperatifi ilk kurduklarında yılda yaklaşık 15 ton alabalık üretimi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Köyde çıkan kaynak suyunu daha verimli kullanabilmek adına 2000 yılında Or-Köy kredisi ile Alabalık ve Su Ürünleri İşleme Tesisi'ni kurduklarını ifade eden Çelik, "Yatırımlarımızın tamamını Or-Köy kredisi ile gerçekleştirdik. Kredi borcumuzu da ödemiş durumdayız. 1994 yılında 15 ton olarak başladık. Bugün yılda 400 ton alabalık üretim kapasitesine ulaştık." dedi.

Avrupa'ya 4 milyon avroluk ihracat gerçekleştiriliyor

Çelik, Türkiye'nin farklı bölgelerinden de yaklaşık 800 ton alabalık alarak, bazı işlemlerden geçirdikten sonra yurt dışına gönderdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Alabalıkları önce temizliyoruz. Sonra meşe odununda tütsülüyoruz. Ardından da dondurarak, ambalajlıyoruz ve yurt dışında gönderiyoruz. Bu şekilde 400 tonu kendi tesisimizde ürettiğimiz olmak üzere toplam bin 200 ton alabalığı tütsüleyerek, Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Yurt dışında 10 yıldır çalıştığımız müşterilerimiz var. Burada tütsülediğimiz alabalıkları Almanya ve Hollanda başta olmak üzere 8 Avrupa ülkesine gönderiyoruz. Gerçekleştirdiğimiz bu satışlardan yılda yaklaşık 4 milyon avro ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz."

Alabalık üretiminde 12, işletme tesisinde de 50 personelin çalıştığını, personelin 40'ının da kadın olduğunu anlatan Çelik, küçük bir kooperatif olmalarına karşın büyük firmalarla kalite noktasında rekabet içinde olduklarını bildirdi.

Çelik, kaliteli ürünler ürettikleri için müşteri bulmakta sıkıntı çekmedikleri belirterek, "Kooperatif olarak hem alabalık üretimi hem de nihai ürün olarak işleme yapıyoruz. Bu çapta üretim yapıp, işledikten sonra ihraç eden başka bir örneğimiz yok. Tüm rakiplerimiz, özel sektörden şahıs firmaları." diye konuştu.

Çelik, Avrupalı müşterilerin ürettikleri ürünlerden memnun olduğunu, kaliteyi bozmadan pazarda kalmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title