Haberler

Devlet Zaman'a El Koydu, Kayyumlar Polislerle Gazeteye Girdi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zaman'ın da içinde bulunduğu Feza Gazetecilik'e kayyum atandı. Olayın duyulmasının ardından yüzlerce kişi gazete önünde toplandı. Polis kalabalığa müdahale ederek bina içerisine zorla girdi.

Zaman Gazetesi'nin de içinde bulunduğu Feza Gazetecilik A.Ş.'ye kayyum atanmasının ardından gazetenin Yenibosna'daki binasının önünde toplanan kalabalığa polis tazyikli su, boyalı su ve biber gazıyla müdahale etti. Müdahale sonrası, kayyum heyeti polis ekipleri eşliğinde gazete binasına girdi.

Zaman Gazetesi'ne kayyum atanmasının ardından gazete önünde toplanmaya başlayan kalabalığın sayısı akşam saatlerinde iyice arttı. Polisin uyarısıyla trafiği engellemeden beklemeye başlayan kalabalığa, saat 23.15 sıralarında, megafonla, kaldırımı ve bina önünü boşaltmaları anons edildi. Ancak kalabalık uyarıya rağmen dağılmayınca, saat 23.25'te 2 TOMA eşliğinde, tazyikli ve boyalı su ile kalabalığa müdahale edildi. Bu sırada, gazetenin bahçesinde bekleyenler de biber gazı ve tazyikli suyla dağıtıldı.

KAYYUMLAR POLİSLE İÇERİ GİRDİ

Polis ekipleri ile kalabalık arasındaki kovalamaca ara sokaklarda da bir süre devam etti.

Bahçenin boşaltılmasının ardından, itfaiye ekipleri, binanın ana giriş kapısındaki zincirleri kesti. Daha sonra, kayyum olarak atanan Sezai Şengönül, Tahsin Kaplan ve Metin İlhan polis ekipleri eşliğinde Zaman Gazetesi binasına girdi.

Gazete binasına çok sayıda polisin de girdiği görülürken, bazı çalışanlar polise tepki gösterdi. Ancak gazete çalışanları kısa süre sonra binanın dışına çıkarıldı.

VEKİLLER POLİSE DİRENDİ

CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Barış Yarkadaş ve Enis Berberoğlu, Zaman yönetim katına girmeye çalışan polislere direndi. Vekiller, kayyum kararının hukuksuz olduğunu emniyet mensuplarına iletti. Bu arada polis, Zaman yöneticilerine sert müdahale etti.

Polis baskını sırasında yaşananları anlatan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "Otoriterlik duvarı daha da güçlendi. Yarın Türkiye biraz daha renksiz uyanacak." dedi.

BUGÜN NELER YAŞANDI...

ZAMAN'A KAYYUM ATANDI

İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman Gazetesi'ni de bünyesinde bulunduran Feza Gazetecilik Şirketi'ne kayyum atanmasına karar verdi. Hakimlik kararını, "şirketin FETÖ/PDY terör örgütünün faaliyetleri kapsamında ve örgüt faaliyetlerine destek olacak şekilde kullanıldığı yönünde kuvvetli deliller bulunması" gerekçesine dayandırdı.

3 KAYYUM BELLİ OLDU, HER ŞİRKET İÇİN 10 BİN LİRA MAAŞ ALACAKLAR

Feza Gazetecilik A.Ş.'ye Sezai Şengönül, Avukat Tahsin Kaplan ve Avukat Metin İlhan, kayyum olarak atandığı öğrenildi. Kayyumlar her şirket için 10 bin TL maaş alacaklar.

NAZLI ILICAK: ZAMAN EN ZOR ZAMANINDA ERDOĞAN'A SAHİP ÇIKTI

Öte yandan Özgür Düşünce gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak da, Zaman'a kayyum iddialarına yönelik yaptığı açıklamada, "En zor zamanında Zaman gazetesi Tayyip Erdoğan'a sahip çıktı. Partisi kapatılmak üzereydi ve gerçekten de kapatılabilirdi. Bu Ergenekon davaları başladı bunula birlikte Tayip Erdoğan'ı destekleyenler de onun partisinin ve antidemokratik uygulamaların karşısında durdu bu sayede bu tehlikeyi aşabildi" dedi.

BİNLERCE OKUYUCU GAZETEDE TOPLANDI

Kararın duyulmasının ardından gazete binasına gelerek mahkeme kararını protesto etti. Zaman çalışanları ise demir kapılara zincir vurarak beklemeye başladı.

Yağan yoğun yağmura rağmen dağılmayan grup, çalan şarkılar eşliğinde sloganlar attı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Polis saat gece 23.30 civarlarında TOMA ve biber gazıyla müdahale ederek kalabalığı dağıttı ve zincirleri keserek gazete binasına girdi.

KAYYUM ATANMASINA TEPKİLER

KILIÇDAROĞLU: MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNE YÖNELİK BİR İHLAL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Zaman Gazetesi ve bağlı kuruluşlarına kayyum atanması ile Boydak Holding'e yönelik operasyonu değerlendirdi.
Kılıçdaroğlu, " Cumhurbaşkanlığı makamının ve AKP Hükümeti'nin ihtiraslarına ve beklentilerine hizmet etmek amacıyla yargı organlarının bir kısmının aldığı kayyum kararı, medya özgürlüğüne yönelik hukuki bir ihlaldir" dedi.

CHP'Lİ TANAL: SUÇ NE, TARİHİ NE?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Zaman gazetesine kayyım atanmasına tepki göstererek, "Mahkeme kararında mevcut olan ceza muhakemesi kararlarındaki formata uygun düzenlenen karar değil. Müştekisi, sanığı kim, suç ne, tarihi ne?" diye sordu.

TGC'DEN AÇIKLAMA

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada, "Kayyum atama sistemi medyayı susturmanın yeni aracı oldu" denildi.

ABD'DEN TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby tarafından yapılan açıklamada, "Bu olayı, Türkiye hükümetinin son zamanlarda kendisine muhalif olan medyaya karşı gerçekleştirdiği endişe verici hukuksal yaptırımların son halkası olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Feza Gazetecilik ile ilgili mahkemenin kayyım atamasına yönelik raporu gördüklerini belirten Kirby, Türk hükümetinin aynı şekilde Koza İpek Medya grubuna da kayyım atayarak kapadığını hatırlattı. Türk hükümetine seslenen Kirby, "Zaman Gazetesinin kayyıma devrildiği haberlerini gördük. Bu, hükümetin yargı eli ile hükümeti eleştiren medyayı hedeflemesinin en son ve rahatsız ciddi gelişmesi olarak görüyoruz. Koza ve İpek medya grubunun kayyım tarafından atanmasından sonra kapatılması sabahında ve farklı gruplara bağlı gazetecilere açılan hakaret davaları ile ışığında, Türkiye'den adil yargıya, hukuk karşısında eşitliğe tam bir saygı göstermesi çağrısında bulunuyoruz." dedi.

CPJ: ENDİŞE DUYUYORUZ

Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ), kayyum atanmasından endişe duyduğunu dile getirdi. Kayyım atanmasını sert bir dille eleştiren CPJ İdari Müdürü Joel Simone, "Mahkemenin bugünkü hamlesi Türkiye'de eleştirel gazetecilik adına geriye kalanları etkin şekilde boğmanın yoludur" diye konuştu.

AB'DEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VURGUSU

Avrupa Birliği Komisyonu, Zaman gazetesi ile ilgili gelişmeleri büyük endişe ile not ettiklerini ve yakından takip etmeye devam ettiklerini açıkladı.
Konuyla ilgili bir soruya cevap veren AB Dış Politika Sözcüsü Maja Kocıjančič, aday ülke Türkiye'nin mümkün olan en yüksek demokratik standart ve uygulamalara kavuşması gerektiğini sürekli tekrarlaya geldiklerini ve bunlar arasında basın özgürlüğünün de var olduğunu vurguladı. Sözcü, AB ile müzakere eden her ülkenin; insan hakları ve bu bağlamda ifade özgürlüğünü Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu hale getirmesi gerektiğini kaydetti.

ZAMAN'IN MANŞETİ: ANAYASA ASKIDA

Zaman gazetesi, kayyım atanmasının ardından yarın 'Anayasa Askıda' manşetiyle çıkacak.
Kayyım atandığının belirtildiği manşette, Anayasa'nın 30. Maddesi "Kanuna uygun şekilde basın işletmesi olarak kurulan basımevi ve eklentileri ile basın araçları su aleti oldukları gerekçesiyle zapt ve müsaade edilemez ve işletilmekten alıkonamaz." hatırlatıld

KAYYUM NEDİR?

Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimselere kayyum denir. Kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atandığı halde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.

Usülsüzlük yapıldığı iddiasıyla özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yöneticiye kayyum denir. Kayyum'un görevi şirket ya da kuruluşu yönetmek, suç unsuru mahkeme kararı ile sabit olana kadar ya da suçlamalardan söz konusu şirket ya da kuruluş aklanana kadar kurum ya da şirketi idare etmektir. Bu kapsamda her türlü kararı alarak uygulamak, yeni yönetim belirlemek, suçlamalara konu olan faaliyetler varsa bunları sonlandırmaktır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close