Devlet Başkanlarını Karşılayan Süvari Atları Bursa'da Yetiştiriliyor
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Kara Kuvvetleri Süvari Birliği'nin kullandığı "Gemlik" ve "Friesian" ırkı atlar, Bursa'nın Gemlik ilçesinde özel olarak yetiştiriliyor.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, konuk devlet başkanlarının karşılanması esnasında düzenlenen A tipi resmi törenlerde boy gösteren Kara Kuvvetleri Süvari Birliği'nin kullandığı "Gemlik" ve "Friesian" ırkı atlar, Bursa'nın Gemlik ilçesinde özel olarak yetiştiriliyor.
YARIŞLARA KATILIYORLAR
Gemlik'teki Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi bünyesindeki At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda 4 yaşına kadar bakılan atlar, Kara Harp Okulu Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığı'ndaki eğitimlerinin ardından ilgili birliklere sevk edilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni (TSK), Binicilik Federasyonu tarafından düzenlenen yarışlarda da temsil ediyor.
ATLARA ASKERİ EĞİTİM
TSK'ya yüksek nitelikli "at terbiyesi, engel atlama, üç günlük yarışma ve atlı dayanıklılık" müsabakalarına katılabilecek özellikteki "binek atları" ile temsil görevlerini icra edebilecek "tören atları" At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı'nda yetiştiriliyor. 0-2 yaşlarındaki taylara, atların insanlara güven duygusunu oluşturmak ve geliştirmek için "insana alıştırma, itaat ve başlangıç" eğitimiyle başlayan zorlu eğitim süreci, 2-3 yaşındakilere "tay geliştirme", 3-4 yaşındakilere de "yüksek binicilik ve top çekme" eğitimleriyle sürüyor.
ÇOCUK GİBİ BAKILIYORLAR
Kapalı manejde (at eğitimi ve bu eğitimin yapıldığı yer) uzman eğiticilerinin gözetiminde çılbır, kulvar ve jimnastik eğitimlerine tabi tutulan atlara, açık ve kapalı alanda ulusal ve uluslararası başarılara sahip eğiticiler tarafından binicili engel atlama eğitimleri veriliyor. Günde iki kez 45'er dakika tımar edilen atların ayak tırnakları ise 45 günlük periyotlarda kayar (hayvanların eskiyen nallarının çivilerini değiştirme) ve çakım işlemlerine tabi tutuluyor, bakımları titizlikle gerçekleştiriliyor.
Burada 4 yaşına kadar temel eğitimlerini başarıyla tamamlayan atlar, daha sonra Kara Harp Okulu Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığı'na gönderiliyor. Gemlik ırkı atlar, buradan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki atlı tören kıtasının da aralarında bulunduğu ilgili birliklere sevk ediliyor.
DENİZ KIYISINDA DÖRT NALA EĞİTİM
Tabur Komutanı Binbaşı Kadir Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarih sahnesinde çok önemli ve ayrıcalıklı yeri olan atların, ihtişamlı bir savaş aracı olarak kullanıldığını hatırlattı.
Çelik, teknolojinin gelişmesiyle atların daha çok sportif ve törensel amaçlı kullanıldığını ifade ederek, "At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı olarak TSK'ya yüksek nitelikli 'engel atlama, at terbiyesi, üç günlük yarışma, atlı dayanıklılık' atlarının yanı sıra tören ve temsil faaliyetlerinde kullanılan atları üretmekteyiz. Üretim sonrasında insana alıştırma ve itaat, başlangıç, geliştirme ve temel eğitimlerini verdikten sonra, atları görev yapacakları birliklere sevk etmekteyiz." diye konuştu.
SUYA ALIŞIYORLAR
"Gemlik" ve "Friesian" ırkı atları, her şart ve koşulda görev yapabilmeleri ve suya alıştırılmaları için Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi'ne ait arazinin Marmara Denizi'ne olan kıyısında koşturduklarını anlatan Çelik, "Bu eğitim, atlarımızı derin sulardan geçişlere ve suya alıştırmak için yaptığımız bir eğitim. Deniz kenarında atlarımızı bu şekilde suya alıştırmış oluyoruz." dedi.
Türkiye Patent Enstitüsü'nden (TPE) 13 Ocak 2002 tarihinde aldıkları "coğrafi işaret belgesi"yle Gemlik atı üretimine başladıklarını anlatan Çelik, "Bugüne kadar 175 adet Gemlik atı ürettik. Gemlik atı, Türkiye'nin spor atı, Türk spor atı ırkıdır." ifadelerini kullandı.
Çelik, eğitimlerini tamamlayan atları Kara Harp Okulu Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığı'na sevk ettiklerini, burada ulusal ve uluslararası yarışmalara iştirak eden atların çeşitli tören faaliyetlerinde de kullanıldığını belirterek, ayrıca Jandarma Genel Komutanlığı'na da asayiş atı olarak buradan at gönderdiklerini bildirdi.
SARAYDAKİ ATLI TÖREN
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki atlı tören kıtasının atlarının buradan gönderildiğini vurgulayan Çelik, "Cumhurbaşkanlığı devlet töreninde kullanılan atların büyük çoğunluğu At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı tarafından üretilen Gemlik ve Friesian ırkı atlardan oluşmaktadır. Bu törenlerde çoğunlukla kendi ürettiğimiz atları kullanıyoruz." dedi.
GEMLİK IRKI ATLAR COĞRAFİ İŞARETLERLE BELGELİ
Binicilik faaliyetlerinde yurtdışına bağımlılığı azaltmak ve Türkiye'de yüksek nitelikli milli bir at ırkı oluşturmak amacıyla "Gemlik atı"nın üretim çalışmalarına 1999 yılında başlandı.
Türkiye Patent Enstitüsü (TPE) tarafından "coğrafi işaret belgesi" 13 Ocak 2002'den geçerli olmak üzere tescil edilen "Gemlik atı"ndan bugüne kadar 175 birey üretildi. Her atın, üretilmesinden itibaren doğumu, yetiştirilmesi ve temel eğitimlerinin verilmesi seviyesine kadar atçılık kültürünün tüm safhalarının uygulandığı At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı, "Türkiye'nin sistemli bir şekilde sporcu atı yetiştiren ve eğiten tek kurumu" konumunda bulunuyor.