Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Derviş: Türkiye, Krizden En Az Etkilenen Ülke Olur

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin Küresel Ekonomik Krizden En Az Etkilenerek Çıkacak Ülke Olduğuna İnandığını Söyledi.

BİRLEŞMİŞ Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin küresel ekonomik krizden en az etkilenerek çıkacak ülke olduğuna inandığını söyledi.

Türkiye'de ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanlarında çalışan bağımsız bir düşünce ve araştırma kuruluşu olan Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) tarafından Bodrum'un Yalı Beldesi'ndeki Kempinski Barbaros Bay Hotel'de ‘AB'nin Geleceği’ konulu toplantı düzenlendi. EDAM Başkanı Sinan Ülgen'in başkanlık yaptığı iki gün sürecek toplantıya, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmet Berkan, Türkiye ve Avrupa'dan gazeteciler ile 15 ayrı ülkeden ekonomist ve siyasetçiler katıldı.

Toplantıda, ‘AB ile müzekare sürecinde Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasındaki ekonomik ve siyasi gelişmeler’, ‘İş dünyası, sivil toplum örgütleri ve akademik çevrelerin AB’ye katılım sürecinde daha aktif rol alması’, ‘AB'nin geleceği’, ‘AB'nde çok seslilik’, ‘Avrupa Birliği genişleme politikasının geleceği’, ‘Yeni üye, aday ve komşu ülkelerdeki tartışmalar’, ‘AB ve ABD'nin Ortadoğu politikalarına farklı bakışları’, ‘İki güç arasındaki bakış farklılıkları’ ile ‘Küresel ısınma ve dünyadaki ekonomik krizin nedenleri ve uluslararası yansımaları’ konularının görüşüleceği belirtildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Ekonomi Danışmanlık Yönetici Ortağı Sinan Ülgen, amaçlarının Türkiye’nin Avrupa’da tanıtımına yönelik çalışmalar yaparak, karar alıcıların ve kamuoyunun Türkiye hakkındaki bilgi ve anlayışını geliştirmeye yardımcı olmak olduğunu söyledi. Ülgen, bir yanda Türkiye- AB ilişkilerine odaklanırken, diğer yanda bu ilişkileri çok boyutlu ve küresel bir bağlam içinde araştırmayı, çözümlemeyi ve siyasi kararları etkileyebilecek öneriler üretmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Toplantıya verilen arada otelin havuz başında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'nin içinde bulunduğu durumun ekonomik boyutu ve sıkıntıyı aşıp aşamayacağı konusundaki soruları, “Manşetlik sorulara yanıt vermek istemiyorum. Genellemelerle idare edebiliriz” diyerek, geri çevirdi.

TÜRKİYE KENDİ POLİTİKALARINI UYGULAMALI

Kemal Derviş, devletin ekonomik krizi aşmak için başta kamu yatırımlarını artırması, işsizliği önleyecek yeni olanaklar yaratması ve eğitime önem vermesi gerektiğini söyledi. İzlenecek ulusal ve uluslararası programlarda Türkiye ve benzeri gelişmekte olan ülkelerin kendi ayakları üzerinde durabilecek politikaları belirlemek ve uzun vadeli olarak bunları hayata geçirmek zorunda olduklarını savunan Derviş, “Türkiye 8- 10 yılda bir meydana gelen ve tüm dünyayı etkisi altına alan krizlerden AB'ye veya ABD'ye dayanarak onların hazırlayacağı programlarla, onlara güvenerek değil, kendisinin yaratacağı, uygulamaya koyacağı, ancak bu ülkelerden destek alacağı politikayla bu krizleri aşabilir. Türkiye'nin krizden en az etkilenerek çıkacak ülke olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

‘AVRUPA ÜLKELERİYLE HAREKET EDİLMELİ’

Derviş, yaşanan uluslararası ekonomik krizde, en küçük ülkeden dünyanın en büyük ülkesine kadar hiç kimsenin birbirinden bağımsız hareket edemediğinin ortaya çıktığına da dikkati çekti.

Avrupa ülkelerinin ekonomi, politika ve finans sektörünün meydana gelen kriz ve ekonomik zorluklar karşısında yeniden bir araya gelip karar almaya zorlandığı ve mecburen birbirine yakınlaşmak zorunda kaldığını da vurgulayan Kemal Derviş, şunları söyledi:

“Türkiye de mutlaka bu ülkeler ile yakınlaşmalı, birlikte hareket etmenin yolunu bulmalı. Küresel krizlerden küresel işbirliği ile çıkılabilir.”

Derviş, Türkiye’nin son zamanlarda Ortadoğu ve Kafkaslar'da izlediği barış politikasının uluslararası siyaset alanına yansımasının olumlu olduğunu da ifade etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title