Denizbank,"Marmara Üniversitesi Kampüs Kart" Çıkardı
Denizbank, Marmara Üniversitesi ve Multinet işbirliği ile hem kimlik, hem banka kartı özelliği taşıyan "Marmara Üniversitesi Kampüs Kart" projesini hayata geçirdi Denizbank, Marmara Üniversitesi ve Multinet işbirliği ile hem kimlik, hem banka...
Denizbank, Marmara Üniversitesi ve Multinet işbirliği ile hem kimlik, hem banka kartı özelliği taşıyan "Marmara Üniversitesi Kampüs Kart" projesini hayata geçirdi Denizbank, Marmara Üniversitesi ve Multinet işbirliği ile hem kimlik, hem banka kartı özelliği taşıyan "Marmara Üniversitesi Kampüs Kart" projesini hayata geçirdi. Bu proje ile 67 bin öğrenci ve 5 bin akademik ve idari personelin kart sahibi olması hedefleniyor.
Marmara Üniversitesi Kampüs Kart projesinin tanıtımı için düzenlenen toplantıda konuşan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye'de 15-25 yaş arasındaki genç nüfus sayısının 15 milyon olduğunu ve bunun 3.5 milyonunun üniversite gençliğinden oluştuğunu söyledi. Bu genç nüfusun aylık ortalama harçlık tutarının 614 TL, harcama tutarının 714 TL ve kart harcamasının 314 TL olduğuna işaret eden Ateş, bu gençliğin yarattığı ekonomik büyüklüğün ise yıllık 80 milyar TL'ye ulaştığını bildirdi. Üniversite gençliğinin yüzde 57'sinin banka kartı, yüzde 34'ünün mevduat hesabı, yüzde 49'unun kredi kartı bulunduğunu belirten Ateş, çalışan gençlerin ağırlıklı olarak kampüslerde ve AVM'lerde zaman geçirdiğini ifade etti. Türkiye'de toplamı 172 olmak üzere 105 devlet, 61 vakıf okulu bulunduğunu dile getiren Ateş, öğretim üyesi sayısının da 100 bini aştığına dikkati çekti.
-"HESAP İŞLETİM ÜCRETİ ALINMAYACAK"-
Buradaki büyüklüğün gözardı edilemeyeceğini ve Denizbank'ın, Marmara Üniversitesi ve Multinet ile işbirliğine gittiğini kaydeden Ateş, kampüs kartın bir banka kartı olduğunu ve kullanıcılarına ücretsiz para çekme, para transferi ve kampanyalardan yararlanma imkanı sunduğunu söyledi. Bu kart ile sahiplerinin Multinet'in 22 binden fazla işyerinde, gıdaya dönük özel kampanyalardan yararlanma imkanı bulunduğunu dile getiren Ateş, şunları söyledi:
"Denizbank olarak gençlerimize verdiğimiz önem ve değer çerçevesinde Marmara Üniversitesi ve Multinet ile işbirilği içinde yeni bir hizmet daha başlattık. Kampüs Kart ile Marmara Üniversitesi öğrencileri birçok ihtiyacını tek bir kart üzerinden karşılayabilecek. Üstelik kart ücreti ödemeyecek. Kart nedeni ile açılacak hesaplardan hesap işletim ücreti alınmıyor. Öğrenci hesaplarına yapılan EFT ve havaleler için aileler masraf ödemiyor. Kartın tüm özelliklerine ilave olarak Denizbank'ın Türkiye'de ve dünyada bir ilk olan Facebook bankacılığını kullanarak öğrenciler kartlarına para yükleyebilecekler."
-"ÖĞRENCİLER 5 EURO KART ÜCRETİ ÖDEMEYECEK"-
Marmara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Zafer Gül, kartın kampüs içinde ve dışında kullanılabileceğini söyledi. Kart maliyetinin 5 euroya tekabül ettiğini ve başka bankalarla da bu projeyi görüştüklerini söyleyen Gül, "Bu 5 euroluk maliyet 2 bin kart ile hesaplandığında ciddi bir maliyet çıkıyor. Başka bankalarla görüştüğümüzde bir kısmını indirdiler ama biz sıfır maliyet istedik ve 'Biz öğrencilerimizden ücret alamayız' dedik ve Denizbank hiç bir ücret almadan bilabedel bu projeye katkı sağladı. Böylece bu kart meydana çıktı. Dolayısıyla 5 euronun tamamı ücretsiz olacak" dedi.
-"2016'YA KADAR SÜRECEK"-
Soruları da yanıtlayan Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, işbirliğinin beş yıllık bir süreci kapsadığını ve Şubat 2016'ya kadar süreceğini belirterek, "Bu beş yılın sonunda koşullar gözden geçirilerek anlaşmamız çok büyük olasılıkla umuyorum ki yenilenecek" dedi.
Ateş, "Denizbank kampüs karttaki 5 euro maliyeti nasıl karşılayacak?" şeklindeki bir soru üzerine, "Biz bunu bir misyon olarak görüyoruz. Türk gençliğine ve bankamızın algısına bir yatırım olarak görüyoruz" yanıtını verdi. Banka kartının kredi kartı özelliği taşımadığını da açıklayan Ateş, açıklamasını şöyle sürdürdü: "İnsanlara çok imkan verilince başlarına dert açar mı? Evet açabilir. Fakat, sırf böyle olabilecek diye de imkanlardan uzakta, insanları imkansız bırakmakta akılcı bir çözüm değil. İmkanlara ulaşmak herkes için olmalı. Biz bankacılar çokça suçlandıkları konu, 'kredi kartı verdiğiniz için insanları borçlandırıdınız.' Bu kartta bir kere kredi kartı durumu yok. Burada 10 TL'lik yemeği 8 TL'ye yemesi ya da kantinden daha ucuza yararlanması olarak bakıldığında imkanlar söz konusu."
-"SINIRLAYICI KURALLARDAN ZİYADE, DAHA ÖDÜLLENDİRİCİ OLUNMALI"-
Türkiye'de 2011 yılında kredi kartı ile 350 milyar TL harcama yapıldığına işaret eden Ateş, kişi başı gelirin düşük olduğunu, bu açıdan bakıldığında mal ve hizmetlere peşin ödeme yaparak ulaşmanın çok da mümkün olmadığını savundu. Türkiye ekonomisinin dolayısıyla iç talep ağırlıklı büyüdüğüne söyleyen Ateş, bu açıdan bankacılık sektörünün de önemli bir misyonu yerine getirdiğini kaydetti. Ateş, "Bir kartın vadesini vaktinde ödediğiniz zaman size bir liralık faiz maliyeti yoktur. Bunlar ülkenin gelişmesine katkıda bulunan konular. O nedenle çok yasaklayıcı, sınırlayıcı kurallardan ziyade, daha özgürlükçü, ödüllendirici rejimlerin benimsenmesi halinde, sağlıklı düşünen her vatandaş gibi bu tür imkanlardan en iyi şekilde yararlanılabileceğini düşünüyorum" yorumunu yaptı.
Bir gazetecinin, "Denizbank'ın satış süreci buradaki anlaşmayı etkiler mi?" şeklindeki bir sorusuna Hakan Ateş, "Satış süreci, buradaki anlaşmaya halel getirmiyor" karşılığını verdi.
Multinet İcra Kurulu Başkanı Uğur Yıldırım, indirimlerin hangi oranda yapılacağına ilişkin bir soru üzerine, "İndirimler değişik oranda olacak, yüklemelere göre değişecek" demekle yetindi. - İstanbul