Deniz Salyangozu Gelir Kapısı Oldu
Karadenizli balıkçılar, midye ve planktonlarla beslenmesi nedeniyle ekolojik dengeyi tehdit eden deniz salyangozlarını avlayarak Japonya, Çin ve Kore'ye ihraç ediyor.
Batı Karadeniz'de yılda yaklaşık 400 ton avlanan deniz salyongozu, Uzak Doğu ülkeleri Japonya, Çin ve Kore'den büyük talep görüyor. Argana (dip sürtme avcılığı) yapılarak ve denize dalınarak avlanan salyangozlar, İstanbul ve Sinop'taki fabrikalarda işlenip ihraç ediliyor.
"DENİZİMİZE ZARAR VERİYOR"
Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, salyangozun denize zarar veren bir canlı olduğunu söyledi. Karadeniz'de ciddi bir salyangoz popülasyonu bulunduğunu belirten Karakaş, "Bu, denizimize zarar veren bir ürün. Balık havyarı ve midye yiyor. Midye de denizimizin filtresidir. Bu da denizimize zarar veriyor, kirliliğe sebep oluyor." diye konuştu.
CİDDİ BİR GELİR SAĞLIYOR
Deniz salyangozu avcılığının ekonomik olarak ülkeye ciddi bir girdi sağlandığını da vurgulayan Karakaş, "Bunun Uzak Doğu'da ciddi bir pazarı var. Türkiye'ye çok ciddi bir ihracat girdisi sağlıyor. Karadeniz'in salyangozu tercih ediliyor. Çin başta olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor. Türkiye'de işlenip paketleniyor, gemilerle Uzak Doğu ülkelerine servis ediliyor." bilgisini aktardı.
"BALIĞIN OLMADIĞI DÖNEMLERDE YAN GELİR"
Deniz salyangozunun limandan sipariş yolu ile satıldığını ve rağbet yaşandığını kaydeden Karakaş, şöyle devam etti:
"Salyangoz, Akçakocalı balıkçılarımız için önemli bir yan gelir. Yaz aylarında balık, Karadeniz'e havyar dökmeye geldiği için pek avlanamıyor. Mayıs, haziran ve temmuz aylarında Karadeniz'de pek balıkçılık yok. Buna alternatif olarak deniz salyangozu bu açığı kapatıyor. İlçemizde 300-400 ton civarında salyangoz çıkıyor. Bu da balığın olmadığı zaman 25 teknemize ekmek kapısı oluyor."