Haberler
İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Deik, Zambiya Dışişleri Bakanı Kalaba'yı Ağırladı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DEİK Türk Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Taşkın: "İnancımıza göre Zambiya ile yeni ortaklıklar kurabilir, ikili ticaretimizi çeşitli projeler ve sektörlerle artırabiliriz" Zambiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Kalaba: "Zambiya'da çok büyük işler doğacak.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın, "İnancımıza göre Zambiya ile yeni ortaklıklar kurabilir, ikili ticaretimizi çeşitli projeler ve sektörlerle artırabiliriz" dedi.

Taşkın, DEİK ev sahipliğinde Zambiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Harry Kalaba için düzenlenen çalışma yemeğinde konuştu. Taşkın, Türkiye'nin kamu ve özel sektörüyle gelişmeye katkıda bulunan bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ekonomik ve istikrarlı büyüdüğünü anlatan Taşkın, küresel ekonomik krizinden sonra da çok çabuk toparlandığını ifade etti.

Afrikada çalışan çok sayıda Türk müteahhit bulunduğunu anımsatan Taşkın, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin lojistik kültürel avantajları var. Türkler, çok dalgalanan piyasalarda iş yapmaya açık... Türkiye ile Zambiya arasındaki ticari ilişkilere bakıldığında, ticaret dengesi Türkiye'nin lehinedir. Zambiya'ya çok büyük ölçüde yatırım yapılarak katma değerli ürünlerin üretilmesi konusunda çalışmalar sürdürülüyor. Türkiye, çelik üretiminde otomotiv sanayi yedek parçaları ve tarım makineleri yapmakta çok önemli atılımlar gerçekleştirdi. Bunlar Zambiya'nın tarımı için de çok önemli."

Türkiye'nin Orta Asya ve Rusya'ya erişim için çok önemli bir giriş kapısı olduğunu ifade eden Taşkın, bu konu baz alındığında Türkiye'nin merkez olarak kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Taşkın, Türkiye'de insan sermayesinin de çok güçlü olduğunu aktararak, şunları kaydetti:

"İnancımıza göre Zambiya ile yeni ortaklıklar kurabilir, ikili ticaretimizi çeşitli projeler ve sektörlerle artırabiliriz. Enerji sektöründe de büyük potansiyel sahibiyiz. Jeotermal enerji istasyonları yapımında da iş birliği çok mümkün... Türkiye ile Zambiya bu gibi alanlarda da çok güçlü iş birliği yapabilir. Türk Afrika İşbirliği Konseyi olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz ve Afrika halkıyla ilişkilerimizin seviyesini yükseltmek için çalışıyoruz. İş dünyası ve çevreyi bir araya getirecek şekilde her zaman hizmetinizdeyiz."

"Mutlaka bir havayolu Lusaka'ya direkt uçmalı"

Zambiya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Harry Kalaba da Zambiya'da özellikle altyapı çalışmaları yapılabileceğine dikkati çekti.

Kalaba, Zambiya halkı yabancılara karşı çok "açık" olduğu için onlarla anlaşmanın çok kolay olduğunu belirterek, Türk inşaat şirketleri ve müteahhitler için Zambiya'da yatırım yapmanın avantajlı olacağı bilgisini verdi.

Enerji konusunda, eksikleri olduğunu dile getiren Kalaba, bu kapasiteyi geliştirmeleri gerektiğini söyledi.

Zambiya'nın bakır sanayini geliştirmek ve orada istihdam oluşturmak istediğini anlatan Kalaba, şöyle devam etti:

"Bu madenlerin burada işletilmesi çok iyi olacaktır. Türk şirketleri Zambiya'ya gelip bu madenlerin işletmesiyle ilgilenebilir. Ayrıca, petrol araştırmaları da yapıyoruz. Petrol potansiyelimiz mevcut... Madencilik açısından da Türk yatırımcılarının ülkemizde çalışma imkanı çok fazla. Güney Afrika pazarı doyuma ulaşmış değil. Buraya gelip yatırım yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Zambiya'dan gelen ürünler Avrupa pazarlarına tercihli olarak girme hakkına sahip. Zambiya'ya yatırım yaptığınız zaman ürünleriniz tercihli bir giriş hakkına sahip olacak."

Bölgeleri, eyaletleri yaptıkları ulaşım alt yapı çalışmalarıyla birbirine bağlamayı sürdürdüklerini anlatan Kalaba, Zambiya'nın artık çevresindeki ülkelerin hemen hepsiyle bağlantısı bulunduğunu söyledi.

Kalaba, buğday ve mısır depolamada sıkıntıları bulunduğuna işaret ederek, "Türkiye bu konuda bize bir eğitim verebilirse bu bizi çok mutlu edecektir" dedi.

Toplantıda konuşulan her konunun, Lusaka'ya direkt uçacak bir havayoluna duyulan ihtiyaca işaret ettiğini belirten Kalaba, "Zambiya'da çok büyük işler doğacak. Türk Hava Yolları'nın (THY) direkt uçuşları, aynı zamanda iki ülke arasındaki ticaret hacmini geliştirecek. Biz, bunu en yüksek noktasına kadar destekliyoruz. Mutlaka bir havayolu Lusaka'ya direkt uçmalı diyoruz" şeklinde konuştu.

THY'nin Lusaka'ya uçmamasının büyük eksiklik olduğunu dile getiren Kalaba, "Zambiya'da pek çok potansiyelimiz var, kullanılmayan potansiyellerimiz var. Bence bu konunun yeniden ele alınması son derece önemli. Ancak bu şekilde iyi iş yapılabilir" dedi.

Zambiya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga da Türkiye'de bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade ederek, "Burada 6 ay önce büyükelçilik açtık. Çok destek gördük ve bu büyükelçiliği açtıktan sonra ikili ilişkilerimizi geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Mulenga, tarım, üretim ve altyapı çalışmalarının, ülkelerinde geliştirilmesine öncelik verilen alanlar olduğunu söyledi.

Toplantıya, Türkiye'nin Lusaka Büyükelçisi Ahmet Arda, Dışişleri Bakanlığı Siyasi Direktörü Chalwe Lombe ve DEİK Türk-Uganda İş Konseyi Başkanı Ersin Eren de katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
title