Danışmanlık Hizmetleri Paneli
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, danışmanlık şirketlerinden yararlanmanın şirketlerin büyümesine önemli katkı sağladığını belirterek, "Sektör, Türkiye'de gerekli ilgiyi göremediği için hak ettiği yere kavuşamamıştır" dedi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, danışmanlık şirketlerinden yararlanmanın şirketlerin büyümesine önemli katkı sağladığını belirterek, "Sektör, Türkiye'de gerekli ilgiyi göremediği için hak ettiği yere kavuşamamıştır" dedi.
ATO 65 Nolu Danışmanlık Hizmetleri Komitesince düzenlenen "Türkiye'de Danışmanlık Hizmetleri Kamu/Özel İlişkisi" konulu panel TOBB Sosyal Tesisleri'nde gerçekleştirildi.
ATO Başkanı Salih Bezci, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Ankara'da gerçekleştirilen terör saldırısını düzenleyenleri lanetledi.
Türk kültüründe konuları istişare etmenin önemli yeri olduğunu dile getiren Bezci, buna karşın bir hizmet sektörü olan danışmanlığın Türkiye'de yaygınlaşmadığını söyledi.
Danışmanlık şirketlerinden yararlanmanın firmaların büyümesine önemli katkı sağladığına dikkati çeken Bezci, "Sektör, Türkiye'de gerekli ilgiyi göremediği için hakkettiği yere kavuşamamıştır. Sadece Ankara'da odamıza kayıtlı 3 bine yakın danışmanlık hizmeti veren şirket olmasına rağmen özellikle kamu bu hizmetten yararlanamıyor" diye konuştu.
Bezci, hizmet alımları söz konusu olduğunda fiziki hizmetler kolayca kabul görmesine karşın, aynı durumun danışmanlık hizmetleri için söylenemeyeceğini belirtti.
Danışmanlık sektöründe yeterli düzeyde arz olmasına rağmen talebin aynı seviyede olmadığını anlatan Bezci, "Danışmanlık sektörü, katma değeri yüksek ve ihracat potansiyeli yüksek bir sektördür" ifadesini kullandı.
"Sektör kılçıksız katma değer üretiyor"
ATO 65 Nolu Danışmanlık Hizmetleri Komitesi Başkanı Prof. Dr. Murat Yülek de danışmalık sektörünün önemini vurguladığı konuşmasında, sektörde faaliyet gösterenlerin iş dünyasında ciddi payları olduğunu kaydetti.
Sektörün "kılçıksız katma değer" ürettiğini dile getiren Yülek, "Danışmalık hizmeti ücretlerinin hemen hemen hepsi ülke içerisinde kalıyor. Bu yüzden katma değeri çok yüksek bir sektör" değerlendirmesinde bulundu.
Yülek, Türkiye'de danışmanlık sektörünün önündeki en büyük engelin talep eksikliği olduğunu ifade ederek, özellikle kamu kesiminin danışmanlık hizmeti almasının söktürün gelişimine olumlu etkide bulunacağının altını çizdi.
Sektörün böylece yurtdışına da taşacağını belirten Yülek, "Danışmanlık sektörünü ihraç ettiğimiz zaman bu durum çok büyük katma değer sağlayacaktır" dedi.