Damızlıklar Bıçaktan Döndü
Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, proje kapsamında damızlık olarak seçilen teke ve koç adaylarını satın alarak, kasaplık olmaktan kurtardı.
Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Halk Elinde Islah Projesi kapsamında damızlık olarak seçilen teke ve koç adaylarını satın alarak, kasaplık olmaktan kurtardı.
Türkiye'de damızlık bilincinin yeteri kadar gelişmemesi nedeniyle her yıl binlerce damızlık kalitesindeki küçükbaş hayvan kesime giderken, Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Ankara'nın damızlık ihtiyacının karşılanması ve gen kaynağının korunması için yürütülen Halk Elinde Islah Projesi kapsamında damızlık olarak seçilen koç ve teke adaylarını satın alarak kesilmesinin önüne geçti. Ankara İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak 5'i Ankara keçisi, 2 'si Anadolu merinosu ve 1'i Akkaraman koyunu olarak 3 ayrı ırkta toplam 8 Halk Elinde Islah Projesi yürüttüklerini belirten Birlik Başkanı Hasan Kılınç, birlik olarak proje kapsamında damızlık vasfı bulunan koç ve teke adaylarını satın aldıklarını söyledi. Yetiştiricilerin damızlık konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı için her yıl çok sayıda damızlık vasfı bulunan küçükbaş hayvanın kesime gittiğini ve ülke olarak önemli bir kayıpla karşı karşıya olunduğuna dikkat çeken Kılınç, "Halk Elinde Islah Projeleri ile bir yandan ülkenin küçükbaş hayvan gen kaynakları korunup geliştirilirken, diğer yandan da ülkenin damızlık ihtiyacı karşılanıyor. Bu projelerde elde edilen damızlık koç ve teke materyalleri talep olmadığı için maalesef kesime gidiyor. Küçükbaş hayvan sürülerinde kaliteyi ve verimi artıracak damızlık materyallerinin Ankara'da hayvancılığa kazandırılması için birlik olarak proje kapsamında birinci derece damızlık olarak seçilen ve satılamayan koç ve teke adaylarını satın aldık" dedi.
2016 yılında damızlık materyal olarak bu koç ve tekelerin seçilmesini teşvik edeceklerini ifade eden Kılınç, "Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ufak bir katkı payı ile yetiştiricilere hibe olarak dağıtımı yapılabilir. Bu teke ve koçlar sayesinde Ankara'da ki sürülerin gen kalitesi ve verimi artacak, hem yetiştirici hem de ülke ekonomisi kazanacak" diye konuştu. - ANKARA