"D&b Türkiye Kredi Risk Haritası" 2012 Üçüncü Çeyrek Verileri Açıklandı
Dun & Bradstreet (D&B), her çeyrek gerçekleştirdiği D&B Türkiye Kredi Risk Haritası'nın 2012 üçüncü çeyrek verilerini açıkladı.
Dun & Bradstreet (D&B), her çeyrek gerçekleştirdiği D&B Türkiye Kredi Risk Haritası'nın 2012 üçüncü çeyrek verilerini açıkladı.
Yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 12 ayrı bölgesinde faaliyet gösteren 52 binin üzerindeki şirketin ratingleri sonucunda oluşturulan Türkiye'nin ekonomik anlamdaki kredi risk haritasında, en az riskli bölgeler Orta Anadolu, Doğu Marmara, Batı Anadolu ve İstanbul Bölgesi oldu.
Yüksek riskli bölgelerin başında ise Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu geldi. Marmara, Ege, Akdeniz ve Batı Karadeniz orta derecede riskli bölgeler oldu. 2012 yılının üçüncü çeyreğinde en yüksek riskli iller arasında Niğde, Van ve Batman ilk sırayı paylaştı, bahsedilen dönemde riski en düşük iller ise Karaman, Bolu ve Edirne oldu.
D&B Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Selim Seval, D&B Türkiye Kredi Risk Endeksi kapsamında toplam 52 bin 506 şirketin ratinglerine baktıklarını belirtti. Endeksin, 2012 yılının üçüncü çeyreğinde 1.065'e gerilediğini vurgulayan Seval, ortalama kredi notlarını temsil eden endeksin de yüzde 1 azaldığını ifade etti.
Bu verinin Türkiye genelinde kredi riskinin artması olarak yorumlanabileceğini dile getiren Seval, "Bu sonuç, D&B Türkiye Ekonomik Beklentiler Endeksi'ndeki gelişmeye de paralellik gösteriyor. Yılın ilk üç çeyreğinde yükselerek 49'a ulaşan Ekonomik Beklentiler Endeksi, yılın son çeyreğindeki ekonomik, sektörel ve firma özelindeki beklentiler için 10 puan gerileyerek 39 seviyesine düşmüştür" bilgisini verdi.
-"Son dört çeyrekte kredi riski en düşük il Karaman"-
Son dört çeyrekte kredi riski en düşük iller sıralamasında Karaman'ın birinci olduğunu belirten Seval, şunları aktardı: "Son dört çeyrekte en riskli bölgeler, Doğu Karadeniz (iki çeyrekte) ve Ortadoğu Anadolu (iki çeyrekte), en risksiz bölgeler ise Orta Anadolu (üç çeyrekte) ve Doğu Marmara (bir çeyrekte) olmuştur. Son çeyrekte en fazla kredi riski artışına maruz kalan bölgeler ise Kuzeydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Ortadoğu Anadolu'dur.
Son dört çeyrekte ve öncesinde de olduğu gibi en yüksek riskli faaliyet konusu perakende, en düşük riskli faaliyet konusu ise üretim oldu. Burada dikkat çeken bir durum, beklenenin aksine son çeyrekte Türkiye geneline baktığımızda, Finar/D&B veritabanında son çeyrekte güncel ratingi olan yaklaşık 900 inşaat sektörü firmasının ortalama kredi risk endeksinde yüzde 1'lik bir iyileşme gösteriyor. Bu sevindirici durum aynı zamanda inşaat sektörü firmalarının geçmişe göre bugün risk yönetimine daha çok önem verdiğini gösteriyor."
-"Deprem Van'ın göç hızını artırdı"-
Yapılan değerlendirmede en fazla göç alan ve veren illere de baktıklarını ifade eden Seval, net göç hızı değerleri için TÜİK verilerinden yararlandıklarını belirtti. Deprem nedeniyle net göç hızının -46,7 ile en hızlı artış gösteren ilinin Van olduğuna işaret eden Seval, şunları kaydetti:
"En fazla göç veren illerden Yozgat, Çankırı, Kırıkkale, Kars, Ağrı, Adıyaman, Ardahan ve Bitlis'te son dört çeyrekte yetersiz ekonomik etkinliğin olduğunu görüyoruz. Van, Trabzon ve Niğde'de ise Kredi Risk Endeksi 1000'in altında, sadece Ordu'da 1000'in üstünde.
Buna göre ekonomik etkinliğin az olduğu ve göreceli olarak ortalama kredi riskinin yüksek olduğu iller, beklentiler doğrultusunda aynı zamanda en çok göç veren iller. Bu tabloya, teşvik alan iller gözlüğü ile baktığımızda, ekonomik etkinliğin yetersiz olduğu Gümüşhane'nin 5. Teşvik Bölgesi'ne ve ortalama kredi riski yüksek olan Malatya'nın ise 4. Teşvik Bölgesi'ne girdiğini görüyoruz.
Bu bakış açısı ile istisna oluşturan Muğla, 1. Teşvik Bölgesi'ne girmesine rağmen ortalama kredi riski yüksek. Riski daha yüksek ve ekonomik etkinliğin zayıf olduğu iller, en fazla göç veren iller. Ancak, geçirmiş olduğu deprem felaketi nedeniyle de göç veren Van'ın durumu daha farklı değerlendirilebilir."
-"Kredi riski düşük iller daha fazla göç alıyor"-
Göç alan illerin, ortalama risk endeksi Muğla ve Malatya dışında genelde yüksek olan iller olduğuna dikkati çeken Seval, işletmelerinin ortalama kredi riski düşük olan illerin daha fazla göç aldığını, net göç hızları ile Kredi Risk Endeksleri karşılaştırıldığında aynı paralelliğin görüldüğünü aktardı.
En çok göç alanın İstanbul Ekonomik Bölgesi, en çok göç verenin ise Ortadoğu Anadolu Bölgesi olduğunu ifade eden Seval, en çok göç veren son üç ekonomik bölgenin Kredi Risk Endeks'lerinin son çeyrekte 1000'in altında olduğunu, Orta Anadolu Ekonomik Bölgesi'nin ise genel beklentinin biraz dışında kaldığını vurguladı.
Seval, bu bölgenin, 1.081 Kredi Risk Endeksi ile en yüksek seviyede (en düşük ortalama kredi riskine sahip ekonomik bölge), ancak yüzde 8,8 ile net göç veren iller arasında olduğunu da sözlerine ekledi.
Muhabir: Murat Birinci
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL