Çiftçiler, Organik Çilek Üretimine Geçiyor
Bursa'nın İnegöl İlçesi'ne bağlı Kurşunlu Beldesi'nde, toplam 5 bin dekar alanda 15 bin ton çilek üretimi gerçekleştiren çiftçiler, damla sulama ve raf sistemi ile organik çilek üretimine geçiyor.
Bursa'nın İnegöl İlçesi'ne bağlı Kurşunlu Beldesi'nde, toplam 5 bin dekar alanda 15 bin ton çilek üretimi gerçekleştiren çiftçiler, damla sulama ve raf sistemi ile organik çilek üretimine geçiyor.
Kurşunlu Sulama Kooperatifi Başkanı Burhanettin Ayaz, 140 metrekarelik alanda kurdukları katlı raflar şeklindeki çilek üretim sisteminden olumlu sonuç elde ettiklerini söyledi. Tarımsal ilaç ve kimyasal gübre kullanılmadan yapılan deneme üretiminden başarı elde edilmesi üzerine, diğer çiftçilerin de 'marşlı sistem' de denilen bu yeni sistemi kuracağı bildirildi.
Geçmiş dönemlerde fasulyesi ile ünlü olan ancak 10 yıl önce İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası'nın yönlendirmeleriyle çilek üretimine başlayan Kurşunlu Beldesi, kısa sürede çileğiyle adını Türkiye'ye duyurdu. 5 bin dekarlık alanda çilek üretimi yapılan ve 15 bin ton çilek üretilen Kurşunlu, bu alanda her geçen yıl kalitesini de arttırmaya devam ediyor. Son olarak Kurşunlu Sulama Kooperatifi Başkanı Burhanettin Ayaz, beldeye marşlı sistem ismi verilen katlı raflar şeklindeki çilek üretim sistemini getirdi. 140 metrekare alanda ilk denemesi yapılan ve olumlu sonuç alınan sistemin kısa sürede yaygınlaşması bekleniyor. Damla sulaması yapılan bu sistemle üretilen çileklerde kimyasal gübre ve ilaç kullanılmıyor.
Organik çilek üretiminin denemesinin yapıldığı serayı İnegöl İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl Belediyesi Hal Müdürü Fevzi İnal ve Kurşunlu Sulama Kooperatifi Başkanı Burhanettin Ayaz ile Kurşunlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Adnan Satılmış ziyaret etti.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, Kurşunlu beldesinin eskiden fasulyesiyle ünlü bir belde olduğunu hatırlattı. Ancak son yıllarda büyük bir işbirliği ile bölgede çileğe bir yönlendirme olduğunu belirten Doğru, "Belde halkı da buna çok yatkın bir duruş sergiledi. Özellikle marşlı sistem, kamarosa, yediveren türlerinde yoğunlukta. Şuanda gerek Tarımsal Kalkınma Kooperatifimiz, gerekse de Sulama Kooperatifimizin yoğun gayretleriyle beldemizde aşağı yukarı 4-5 bin dekar civarında ekim oldu. Bu da 14-15 bin ton civarında üretim demek" dedi. - Bursa / İnegöl