CHP Milletvekili Aday Adayı Doğan: "Tüik'in Büyüme Verileri Şüpheli"
Ekonomi yazarı ve CHP milletvekili aday adayı Zülfikar Doğan, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan büyüme rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını, verilerin ‘şüpheli’ olduğunu savundu.
Ekonomi yazarı ve CHP milletvekili aday adayı Zülfikar Doğan, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan büyüme rakamlarının gerçekleri yansıtmadığını, verilerin 'şüpheli' olduğunu savundu.
Doğan, 2014'ün tamamında yüzde 2,9 büyüdüğü duyurulan Türkiye ekonomisinin son çeyrekte yüzde 2,6 büyüdüğünün açıklandığını belirterek, "TÜİK ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 1,7 büyüdüğünü açıklamıştı. Şimdi dördüncü çeyrekte yüzde 2,6 büyüme gerçekleştiğini ilan ediyor. Oysa dördüncü çeyrekte sanayi üretimi düştü, kapasite kullanımı düştü, işsizlik yüzde 11'e dayandı. Bunun yanında ihracatta geçen yılın Eylül ayından bu yana çok ciddi ve keskin bir gerileme söz konusu. Döviz kurlarında ve özellikle de dolardaki gelişmeler ortada. Bütün bu ekonomik gerçekler ortada dururken, ekonominin dördüncü çeyrekte 1,7'lik, üçüncü çeyrek büyümesine göre yüzde 0,9 düzeyinde yani neredeyse yüzde 1 daha fazla büyüdüğünü açıklamak TÜİK'in rakamlarına şaibe gölgesi düşürüyor. Verilerin şeffaf olmadığını, oynandığını akla getiriyor" dedi.
Dördüncü çeyrek büyümesiyle ilgili yüzde 2,6 rakamının şüpheli olduğunu kaydeden Doğan, bu durumda yüzde 2,9 olarak açıklanan yıllık büyüme hızının da gerçeği yansıtmadığını, gerçek büyümenin bu oranın altında ve azami yüzde 2-2,5 olması gerektiğini öne sürdü. Zülfikar Doğan şu değerlendirmeyi yaptı:
"Dördüncü çeyrek büyümesi şaibeli ve şüpheli ise o zaman yıllık büyümede hayali demektir. Bu yılın büyüme hedefi önce yüzde 4 olarak açıklandı. Sonra yüzde 3,5'a revize edildi. Ardından da yüzde 3 denildi. Yani ekonomi yönetiminin tahmin ve hedefleri tutmadı. Orta Vadeli Plan (OVP) hedefleri de bu durumda tümden çöktü. En azından üçüncü revize hedef olan yüzde 3'e yaklaşmak için rakamlarla oynayıp yüzde 2,9'a getirdiler anlaşılan. 2011'den sonraki üç yılda da Türkiye'nin büyüme hızı gerileme içinde. Yüzde 4 bile üç yıldır tutturulamıyor. 2023, 2053, 2073 hayallerini satmakla ekonominin gerçekleri örtülemiyor. 13 yıldan bu yana doğru ekonomik politikalar uygulansaydı, Türkiye ekonomide sınıf atlardı. Enerji özelleştirmelerinden elde edilen milyarlarca doların çarçur edildiği, özelleştirme politikalarının 'sat gitsin, gerisini düşünme' mantığının yanlışlığı, tüm ülkenin saatlerce karanlığa gömülmesiyle tokat gibi hükümetin yüzüne indi. ASO'nun hesabına göre 6 saatlik kesintiden doğan üretim kaybı 600 milyon dolar. Buna bir de saatlerce çalıştırılan jeneratörlerde kullanılan milyonlarca litre mazotu, fuel oili ekleyin. Neredeyse bir günde kaybedilen bu parayla bir santral kurarsınız. 13 yılda 62 milyar dolarlık özelleştirme parasının nereye harcandığı belirsiz. En azından ülke ekonomisinin büyümesine, milli gelirin artırılmasına gitmediği, açıklanan büyüme rakamlarıyla kesinleşti. Milli gelir hedefin altında kaldı ve TÜİK'in rakamlarıyla kişi başına 800 dolar fakirleştik. Gerçek fakirleşmenin bunun da üzerinde olduğu, kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doların altına indiği, rakam oyunlarıyla gizleniyor." - ANKARA