Haberler
Putin, açık açık tehdit etti: Sabrımız bir gün mutlaka tükenecek

Putin, ilk kez bu kadar açık tehdit etti! Sözleri yaklaşan savaşın habercisi

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma! Muhalifler adım adım ilerliyor

Türkiye'nin yanı başında şiddetli çatışma

Kırıkkale'de yere çöp atanlar güvenlik kameralarından tespit ediliyor

Bir ilde daha başladı! Caddede, sokakta kamera ile takip ediliyorlar

İstanbul'da sahte içkiden 2 kişi hayatını kaybetti

İstanbul'da kabus yeniden hortladı: 2 kişi öldü, sayının artmasından korkuluyor

Cessna Caravan Uçaklar Türkiye'nin Havadan Maden Röntgenini Çekiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cessna Caravan uçaklar Türkiye'nin havadan maden röntgenini çekiyor Bakan Dönmez: "Hedef yıl sonuna kadar 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek" "Aralık ayından bugüne Türkiye'nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerini tamamladık" "Hidrokarbon rezervlerini keşfetme çalışmamız...

Cessna Caravan uçaklar Türkiye'nin havadan maden röntgenini çekiyor

Bakan Dönmez: "Hedef yıl sonuna kadar 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek"

"Aralık ayından bugüne Türkiye'nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerini tamamladık"

"Hidrokarbon rezervlerini keşfetme çalışmamız aralıksız sürüyor"

ANKARA - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Aralık ayından bugüne Türkiye'nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerini tamamladık. "Hedefimiz yıl sonuna kadar 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek" dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi Tanıtım programında basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bakan Dönmez, Genel Havacılık Terminali'nde düzenlenen programda Türkiye'nin maden ve yer altı zenginliğini ortaya çıkarmak için başlatılan Havadan Jeofizik Araştırmaları Proje'sinde gelinen son noktayı aktardı. Milli Enerji ve Maden Politikası Strateji Belgesi açıklarken Türkiye'nin jeofizik haritasını çıkararak maden arama çalışmalarındaki yeni atılımın ilan edildiğini anımsatan Dönmez, maden rezervlerinin yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek nokta atışlarla, maden arama ve sondaj çalışmalarını yapıldığını, böylelikle Türkiye'nin maden kaynaklarının adeta röntgeninin çekildiğini paylaştı. Aralık ayından bugüne Türkiye'nin yarıdan fazlasının ilk etap ölçümlerinin tamamlandığı bilgisini veren Dönmez, "Şimdiye kadar bu kapsamda iki uçakla toplamda yaklaşık bin 500 saatlik bir uçuş gerçekleştirildi. Uçuşlar yüzeye yakın yaklaşık 200 metre yükseklikte yapılmaktadır. Şu ana kadar proje kapsamında ilk öngörü haritalarının oluşturulması amacıyla planladığımız 820 bin kilometrekarelik alanın yaklaşık 570 bin kilometrekarelik kısmını tamamladık. 100 günlük eylem planımızda da hedefimizi 500 bin kilometrekare olarak ilan etmiştik, 70 bin kilometrekarelik alanı da fazladan gerçekleştirmiş olduk. İnşallah bu rakamı yıl sonuna kadar 700 bin kilometrekareye çıkaracağız. Önümüzdeki yıl içerisinde de bu çalışmamızı tamamlamış olacağız" şeklinde konuştu.

"Hedef yıl sonuna kadar 1 milyon 600 bin metre sondaj"

Dönmez, çevresel ve fiziki koşulların imkansızlığı nedeniyle maden arama ve tespit çalışmalarının yapılamadığı bölgeler de dahil olmak üzere bütün Türkiye'nin havadan jeofizik haritalarını oluşturarak, potansiyel alanların tespit edildiğini belirtti. Havadan jeofizik verilerin toplanmasını esas alan proje kapsamında 2 uçağa gerekli olan cihaz, sensör ve tüm ek donanımların entegrasyonunun tamamlandığını dile getiren Dönmez, bu projeyle havadan jeofizik araştırmalar sektörüne de önemli bir yenilik getirildiğini kaydetti. Bu araştırmaların Cessna Caravan modeli sabit kanatlı uçaklarla yapıldığını ifade eden Dönmez, "Uçaklarımızın kuyruk kısmına monte edilen Düşey Manyetik Gradient Sensörü, bu model uçaklar için dünyada ilk defa bizim projemiz için geliştirilip, üretildi. Bu sensörün projemize getirdiği avantajla yüzeye yakın yeraltı yapılarını daha kolay ve net bir şekilde tespit ediyoruz. Havadan Jeofizik Araştırmalar, dünyada madencilik sektöründe başı çeken ülkeler tarafından aktif şekilde kullanılıyor. Türkiye olarak bu alanda artık biz de varız. Son teknolojye sahip bu donanımlarla aynı kalite performansı sağlamış olacağız. Ülkemiz bu işi yapabilen dünyadaki 7-8 ülkeden birisi olmuş olacak. Bu teknolojiyi kullanmasak bu verileri toplayabilir miydik? Evet toplayabilirdik. Ancak 2 ekip ve klasik yöntemle bu veriler karadan toplanmak istendiğinde 250 yıl sürecekti. Bu durumda yaklaşık olarak 100 kat daha uzun süreye ve yaklaşık 30 kat daha fazla pahalıya mal edecektik. Proje tamamlandığında havadan hızlı ve etkin şekilde toplanan yüksek çözünürlüklü veriler ile daraltılan alanlarda karadan jeofizik, jeolojik ve sondaj çalışmaları sonucu nihai arama hedeflerimize ulaşmayı planlıyoruz. Projeyle ekonomimiz ve madencilik sektörümüze, ekonomik ve zamansal anlamda çok büyük katkılar sunacağız" diye konuştu.

"Hidrokarbon rezervlerini keşfetme çalışmamız aralıksız sürüyor"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak Milli Enerji ve Maden Politikaları kapsamında yerli maden potansiyelini ortaya çıkarmak için havadan yürütülen çalışmaların yanı sıra denizlerde de arama faaliyetlerinin devam ettiğini hatırlatan Dönmez, "Kıyıya yakın yerlerde maden rezervlerimizi ve kaynaklarımızı, kıyıya uzak yerlerde ise hidrokarbon yani doğalgaz ve petrol rezervlerini keşfetme çalışmalarımız aralıksız olarak sürmektedir. Ayrıca karalarda yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında, MTA bu yıl 1 milyon 200 bin metre sondaj gerçekleştirdi. Yıl sonu hedefimiz ise 1 milyon 600 bin metre sondajı gerçekleştirmek. Enerjide bağımsızlığın ülkemizin geleceği için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bütün çalışmalarımızı bu bilinç ve sorumlulukla yürütüyoruz. Biz sadece bugün için değil Türkiye'nin geleceği, gelecek nesilleri, 2023, 2053 ve 2071 vizyonları için gayret gösteriyoruz. Yerli kaynaklarımızı ne kadar çok kullanır, enerji teknolojilerini ne kadar fazla yerlileştirirsek Büyük ve Güçlü Türkiye hedefimize giden yolda o kadar güçlü olacağız" mesajını verdi.

Konuşmanın ardından Bakan Dönmez uçağa binerek, teknik donanım hakkında uzmanlardan bilgi aldı.

Cessna Caravan Uçaklar Türkiye'nin Havadan Maden Röntgenini Çekiyor
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title