Çelik Boru Üreticileri Hammadde Çıkmazında
ÇEBİD Genel Sekreteri Zeren: "Üretim için ihtiyaç duyduğu hammaddenin yüzde 60’dan fazlasını iç pazardan karşılayan çelik boru üreticileri, son dönemde yassı çelik üreticilerinin talepleri zamanında karşılayamaması sebebiyle çıkmaza girdi" "Bu soruna ithalatla çözüm arayan sektör temsilcileri bu sefer.
Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Genel Sekreteri Mehmet Zeren, üretim için ihtiyaç duyduğu hammaddenin yüzde 60'dan fazlasını iç pazardan karşılayan çelik boru üreticilerinin son dönemde yassı çelik üreticilerinin talepleri zamanında karşılayamaması sebebiyle çıkmaza girdiğini bildirdi.
ÇEBİD Genel Sekreteri Zeren, yazılı açıklamasında, Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise beşinci büyük dikişli çelik boru üreticisi konumunda bulunan Türk çelik boru sektörünün hammadde konusunda büyük sorunlar yaşadığını ifade etti.
Üretim için ihtiyaç duyduğu hammaddenin yüzde 60'dan fazlasını iç pazardan karşılayan çelik boru üreticilerinin son dönemde yassı çelik üreticilerinin talepleri zamanında karşılayamaması sebebiyle çıkmaza girdiğini belirten Zeren, bu soruna ithalatla çözüm arayan sektör temsilcilerinin bu sefer de gümrük vergisi engeliyle karşı karşıya kaldığını aktardı.
Çelik boru sektöründe hammadde tedarikinin zamanında yapılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Zeren, üretimlerini tamamlayamayarak siparişleri zamanında teslim edemeyen çelik boru üreticilerinin müşteri ve pazar kaybı ile karşı karşıya olduğunu kaydetti.
Yassı çelikte üretim 9 milyon ton, tüketim 14 milyon ton
Türk çelik boru sektörünün, performansını her yıl artırsa da bazı sorunları aşmak için mücadele vermeye devam ettiğini anlatan Zeren, "Bunların en başında da hammadde temininde yaşanan sıkıntılar geliyor. Türkiye'de şu anda hammaddemiz olan yassı çelik üretimi yaklaşık 9 milyon ton. Türkiye'nin yassı çelik tüketim miktarı ise 14 milyon ton civarında. Yassı çelik üreticisi firmaların ürettikleri ürünlerin bir kısmını ihraç ettikleri de düşünülürse Türkiye'nin önemli miktarda yassı çelik ihtiyacı olduğu ve bunun bir kısmını ithalat yoluyla karşılama gerekliliği ortaya çıkıyor. Ancak hammadde ithalatında da yüksek vergiler söz konusu" değerlendirmesinde bulundu.
Zeren, birçok sektörde hammadde ithalatında düşük vergi, mamul ithalatında ise yüksek vergi uygulanırken çelik boru sektöründe tam tersi bir uygulama olduğuna dikkati çekerek, şunları ifade etti:
"Avrupa Birliği (AB) ile aramızda Gümrük Birliği olmasına ve Ortak Gümrük Tarifesi uygulanmasına rağmen, AB ülkelerinde yassı çelik ithalatına yüzde 0 gümrük vergisi uygulanırken, Türkiye'de yüzde 9-10 oranlarında vergi söz konusu. Türk çelik boru üreticileri olarak hammaddeyi dünyadaki rakiplerimize göre daha yüksek fiyatlarla temin ediyoruz.
Bu da sektörümüzün rekabet gücünü azaltıyor. Bu nedenle, hammaddemizin dünya piyasa fiyatlarından sağlanmasına yönelik düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Ülkemizin artık gümrük vergileri ile koruma yerine, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi antidamping ve telafi edici vergi gibi ticaret politikası önlemlerini tercih etmesi gerekmektedir."
Açıklamaya göre, Türk çelik boru sektörü, 7 milyon ton yıllık kapasitesi ve 4,5 milyon tona yakın üretimi ile Avrupa liderliğini sürdürüyor. Üretim yapmak için ihtiyaç duyduğu hammaddenin yüzde 60'dan fazlasını ise iç pazardan tedarik eden çelik boru sektörü, yüzde 65'in üzerinde katma değer yaratıyor. Çelik boru sektörü 2013 yılında 1,76 milyon ton ihracat karşılığında 1,51 milyar dolar döviz girdisi sağlayarak ihracatta ülkemizin dünya sıralamasındaki beşincilik konumunu korudu. - İstanbul