Cari İşlemler Verileri
ABank Baş Ekonomisti Serdar Şenol, cari açıktaki dengelenme yanında ekim ayında sermaye hareketleri tarafında da güçlü bir performans görüldüğünü belirtti.
ABank Baş Ekonomisti Serdar Şenol, cari açıktaki dengelenme yanında ekim ayında sermaye hareketleri tarafında da güçlü bir performans görüldüğünü belirtti.
Merkez Bankası'nca açıklanan ekim ayı cari işlemler dengesi verilerini değerlendiren Şenol, Merkez Bankası ve piyasa beklentilerinde yılın son çeyreğinde yeniden büyüme eğilimine geçişle birlikte, dış açık tarafındaki dengelenme eğiliminin de güç kaybedeceğinin düşünüldüğünü, buna karşın, büyüme eğiliminin beklenenden gecikmeli olması ve altın ihracatının da gücünü koruması ile cari açıktaki dengelenmenin devam ettiğini belirtti.
Ekim ayında cari açığın beklentilere paralel olarak 1,96 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini, yıllık cari açığın da 55,7 milyar dolardan 53,1 milyar dolara kadar indiğini ifade eden Şenol, şunları kaydetti:
"Enerji dışı cari açıktaki dengelenme de güçlü şekilde devam ederek, son olarak net enerji dışı cari açık düzeyi de 1,1 milyar dolara kadar geriledi. Cari açıktaki dengelenme yanında ekim ayında sermaye hareketleri tarafında da güçlü bir performans görüldü. Ekim ayında Türkiye'ye yaklaşık 6,2 milyar dolarlık sermaye girişi gerçekleşti. Doğrudan yatırımlar sınırlı düzeyde kalsa da portföy yatırımları yoluyla sermaye girişi 5,9 milyar dolara yaklaşarak önceki aylara göre belirgin bir artış gösterdi. Portföy yatırımları güçlenirken, krediler tarafında reel kesimin kredi geri ödemeleri nedeniyle 2,6 milyar dolar düzeyinde gerileme gözlendi. Ay içinde ayrıca, Merkez Bankası'nın Rezerv Opsiyon Mekanizmasına bağlı olarak rezervlerinde 4,5 milyar dolara yakın bir düzeye yükseldi."
Şenol, yılın kalan kısmına bakıldığında öncelikle kasım ayı sonlarına kadar talep tarafında çok belirgin bir güçlenme görülmediğini, buna ek olarak, ihracat tarafındaki sınırlı güçlenme eğilimi ve altın ihracatının devam etmesi durumunda cari açığın kasım ayında da gerilemeye devam edeceğini belirtti.
-Cari açığın GSYH oranında yüzde 6,5'leri görmek mümkün-
Yıl sonunda cari açığın beklentilerin çok ötesine geçerek 50 milyar dolara kadar gevşemesinin mümkün olabileceğine işaret eden Şenol, "Bu durumda, cari açığın GSYH oranında geçen sene sonlarında ulaşılan yüzde 10'luk değer ardından 2012 yılını da rahatlıkla yüzde 6,5'ler düzeyinden kapatmak mümkün olabilecek" dedi.
Cari açıktaki dengelenmenin kasım ayında devam ettikten sonra, genel anlamda büyüme eğilimine bağlı olacağını belirten Şenol, şunları ifade etti:
"Dış talepte zayıf seyrin devam etmesine karşın, iç talebin henüz zayıf kalması cari açıktaki gerilemenin devamlılığını sağlıyor. Bu anlamda, cari açıktaki dengelenmenin gelecek yıla da sarkması beklenebilir. Bu durumda, yılın sonlarına gelindiğinde enerji dışı cari açıktan fazla vermeye geçiş söz konusu olabilecek. Cari açığa dair risklerin bu kapsamda büyük ölçüde azaldığı ve azalmaya da devam edeceği görülürken, diğer yandan, bu eğilim aynı zamanda büyümenin de güçsüz seyrinin devamına da işaret ediyor.
Cari açık tarafındaki daralma, Merkez Bankası'nın finansal istikrar hedefi doğrultusunda oldukça destekçi bir faktör oluyor. Bu nedenle, Merkez Bankası'nın bundan sonraki süreçte daha rahat bir tavır sergilemesi için yeterli alanı bulunuyor. Bu nedenle, Merkez Bankası'nın faiz indirimleri konusunda daha rahat bir tavır sergilemesi cari açık verisiyle de desteklenmekte. Faiz koridoru üst ve altı bandındaki indirim beklentimizi cari açık verisi ardından koruyoruz."
Muhabir: Murat Birinci
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL