Haberler

Cari Açığa "Çatı" Formülü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, “8 milyon konutumuzun çatısı güneş panelleriyle kaplansa Türkiye enerjiden cari açığa birçok sorununu çözmüş olur” dedi.

Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, "8 milyon konutumuzun çatısı güneş panelleriyle kaplansa Türkiye enerjiden cari açığa birçok sorununu çözmüş olur" dedi.

Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED) yöneticilerini Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki üretim tesisinde ağırlayan Zahit Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Zahit Balbay, sektörle ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Türkiye'nin güneş enerjisi santrali yatırımlarıyla birlikte mevcut konutları birer santral niteliğine kavuşturacak sistemi faaliyete geçirmesi gerektiğini anlatan Balbay, "Enerji arz güvenliğine küçük küçük ama toplamda en büyük katkıyı sağlayacak çözüm, çatıları güneş enerjisi panelleriyle donatmaktan geçiyor. 8 milyon çatı boş ve kullanılmıyor. Güneş alma gün sayısı bakımından Türkiye'den daha az potansiyeli bulunan Avrupa ülkelerinde konut çatılarının yüzde 50'den fazlasında yıllardır elektrik üretiliyor. Enerji girdilerine büyük bedeller ödeyen, bu nedenle ekonomisi yüksek cari açıkla sorun yaşayan Türkiye'de konut çatılarını daha fazla zaman kaybetmeden enerji üretim merkezleri haline getirmemiz gerekiyor. Bunun için bir strateji belirleyip yol almamız gerek" dedi.

Yerli üretim 200 megavata ulaştı

Güneş enerjisi panel üretiminde şu ana kadar Türkiye'nin bin megavatın üzerinde üretime ulaştığını, bunun 65 megavatının kendi markaları Zahit Solarfield tesislerinde gerçekleştirildiğini ifade eden Balbay, "Güneş enerjisi yatırımlarında önemli bir pazarız. GES'te ülke olarak henüz 745 megavatlık kurulu güce ulaştık. Bunun sadece yüzde 5'lik bölümü yerli üretim. Türkiye'ye yurt dışından, özellikle Uzakdoğu ülkelerinden düşük kaliteli paneller giriyor. İleride panel mezarlığına dönmesini istemediğimiz ülkemizde bu alanda yatırım yapan yerli sanayicinin teşvik edilmesini, pazar payının artırılması çerçevesinde öncelikle konutunda kendi enerjisini üretmek isteyenlerin teknik altyapısına destek verilmesini ve prosedürlerin hızlandırılmasını talep ediyoruz. En temiz enerji üretim kaynağı güneşi iyi değerlendiren Türkiye daha hızlı büyür" diye konuştu.

Sektör yeni girişimciler bekliyor

GED Başkanı Esra Özden, bu alana yatırım yapan Zahit Alüminyum yöneticilerine teşekkür etti. Özden, yeni dönemde kurulacak güneş enerjisi santrallerinin ve çatı enerji sistemlerinin üretilmesinden kurulmasına, teknik personele, bu alana girecek yeni girişimcilere ihtiyaç duyulacağına vurgu yaparak, "Üniversite ve meslek okullarında bu alanla ilgili girişimlerin hızlandırılması gerekiyor. Yeni inşa edilecek konut ve sanayi alanlarının, alışveriş merkezlerinin kendi enerjisini üretir yeşil binalar olmasını teşvik etmemiz gerekiyor. Bir taraftan güneş enerji panel sektörümüzü geliştirirken, diğer taraftan bu sektörde inovatif üretim üzerine çalışacak genç girişimcileri yetiştireceğiz. GED olarak hedefimiz, kurumsal üyemiz olan Zahit Alüminyum'un mentorlüğünde bu alanda katma değeri yüksek üretim ortaya koyabilecek girişimci yetişmesine katkı sağlamak olacak" ifadelerini kullandı.

GED'in kurumsal üyelerini ziyaret programında GED Başkan Yardımcısı Barış Avcı, Yönetim Kurulu Üyeleri Aysel Eyüpoğlu, Yrd. Doç. Dr. Burak Nakıboğlu ve Kazım Aktaş hazır bulundu. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close