Haberler

"Büyüme Hızı Yeterli Değil"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, büyüme hızının yeterli olmadığını açıkladı.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) " Türkiye'nin Büyüme Stratejisi: Yapısal Analiz ve Politikalar" Araştırması'nda, son 50 yılda yaklaşık ortalama yüzde 4,5 düzeyinde gerçekleşen uzun dönem yıllık büyüme hızının yeterli olmadığı söylendi. Araştırmaya göre, Türkiye'nin yeni bin yılda yeniden şekillenen dünya ekonomisinde layık olduğu yeri alması için son 50 yılda yaklaşık ortalama yüzde 4,5 düzeyinde gerçekleşen uzun dönem yıllık büyüme hızının yeterli olmadığı söylendi.

TİSK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, Konfederasyon'nun kuruluşunun 50'inci yılı etkinlikleri çerçevesinde hazırlanan araştırma Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Prof. Dr. Ömer Faruk Çolak ve Doç. Dr. Aykut Lenger'in imzasını taşıyor. Araştırmada, Türkiye'nin son yarım yüzyılına ve özellikle dışa açık büyüme modelinin otuz yıllık uygulamalarına bakıldığında teknolojik gelişmeyi esas alan yeni bir büyüme stratejisine ihtiyaç olduğunun altı çiziliyor.

Yeni büyüme stratejisinin ana amacının, yeniden şekillenen dünya ekonomisinde uluslararası iş bölümü hiyerarşisinde Türkiye'nin konumunu aşamalı olarak üst basamaklara çıkarmak ve rolünü yeniden tanımlamak olması gerektiği belirtilen yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin, özellikle ihracatının ağırlıklı olarak emek-yoğun, düşük ve orta-düzey teknolojiye dayalı ürünlerden oluşması nedeniyle, söz konusu hiyerarşik yapının alt basamaklarında yer aldığı belirtiliyor.

Uluslararası iş bölümünde daha yukarıya çıkabilmenin yolunun, sermaye birikimi sürecinde daha ileri teknolojilerin kullanılması ve bizzat yeni teknolojiler üretilmesinden geçtiği belirtilen araştırmada, büyüme stratejisinin temel hedeflerine ilişkin şu tespitlere yer verildi:

"Son elli yılda yüzde 4,5 civarında gerçekleşmiş olan uzun dönem büyümehızı düşüktür. Türkiye'nin yeni bin yılda yeniden şekillenen dünya ekonomisinde layık olduğu yeri alması için yeterli değildir. Bu büyüme hızı ile Türkiye'nin ne gelişmiş ülkeler ile arasındaki mesafeyi kapatması, ne de 'yükselen ekonomiler' (gelişmekte olan ülkeler) arasındaki yarışta öne geçmesi mümkündür. Hedeflenen potansiyel büyüme hızı en azından BRIC KM ülkelerinin son 30 yıllık ortalaması olan yüzde 6,2'nin üzerinde olmalıdır. Sabit sermaye yatırımlarının GSYH içindeki payı (yatırım oranı) son otuzyılda yüzde 21, son on yılda (2002-2011) ise yüzde 20 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, son 30 yılın ortalama marjinal sermaye-hasıla katsayısı 5 civarındadır. Bu veriden hareketle, Türkiye'de büyüme hızının 1 puan yükseltilebilmesi için yatırım oranının 5 puan yükseltilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır."

(GK) - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title