Haberler

Büyü Bozuldu, Piyasalar Sarsıldı, Dolar Fırladı Borsa Geriledi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Son iki aydır gelişen piyasalara yönelik iyimserlik ve para akışı dün yerini temkinli duruşa bıraktı. Global piyasalardaki bozulmayla borsa sarsıldı, 2.7893 liraya kadar inen dolar dün 2.84'e çıktı.

Serbest piyasada dolar günü 2.8400 liradan kapattı. Borsa İstanbul banka hisseleri öncülüğünde yüzde 3.29 düştü ve günü 81 bin 69 puandan tamamladı. Türkiye'de olduğu gibi aslında dün tüm dünya borsalarında sert düşüşler gördük.

Bunun birinci sebebi Atlanta FED Başkanı Dennis Lockhart'ın haziranda faiz artırımı ihtimalinin şu an piyasanın fiyatladığından daha yüksek olduğunu söylemesi. Bu hem gelişen ülke para birimlerini hem de borsaları olumsuz etkiledi. İkincisi Almanya'da gelen banka bilançoları. Oldukça sıkıntılı bir resme işaret eden bilançolar Almanya Borsası'nda sert düşüş getirdi ve bu Türkiye'yi de peşinden sürükledi. Üçüncü sebep ise daha lokal. Türkiye'de enflasyon oranı oldukça iyi geldi ve bu Merkez Bankası'nın faiz indirimine işaret ediyor. İndirimin sert olma olasılığı doları güçlendirirken Goldman Sachs'ın dün Türkiye bankalarına yönelik hazırladığı raporda 'sat' tavsiyesi vermesi ortalığı karıştırdı. Elbette piyasanın bir gözü de iç siyasi gelişmelerde. Erken seçim ihtimali, dokunulmazlık oylamaları Merkez Bankası kadar piyasanın takip ettiği konular arasında yer alıyor.

RİSKLİ ALAN TERK EDİLİYOR

Saxo Capital Markets Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy Brezilya Reali, Güney Afrika Randı'nda da aynı değer kaybının görüldüğüne dikkat çekerek paranın tekrar riskli alanlardan belirgin şekilde güvenli limanlara doğru hareketinin başladığını vurguladı. Piyasanın 'mayısta sat ve git' olur mu diye bir kaç haftadır tartıştığını hatırlatan Paksoy, "Bugünkü hareket gelişen ülkelerde sıkıntı yarattı. Avrupa'daki bu düşüş, Japonya'daki sert hareketler ve FED'den gelen açıklamalar süreci sürüklüyor. Dolar 2.83-2.85 bandında hareket ediyor. Eğer 2.85 aşılırsa hareket sertleşebilir. Aslında bu global piyasalara bağlı olacak. Yeniden bir iyimserlik olması zor görünüyor. Zaten piyasa son iki aydır yaşanan ralliyi sorguluyordu. Mayısta sat ve git tedirginliği vardı" dedi. Paksoy Lockard'ın açıklamalarının da ardından bu yaşanan hareketi normal karşıladıklarını dile getirerek şöyle devam etti:

"Harekette kar realizasyonu da var. Temkinli olacağız. Küresel piyasalara bakıyoruz, merkez bankasını ve siyasi gelişmeleri çok yakından takip ediyor olacağız. 2.85 üzerinde dolar 2.90'a doğru giderse ekstra temkinli olmamız gerekiyor. Dolarda düşüş için küresel piyasalarda gelişen ülkeler aleyhine hareketin dengelenmesi lazım."

TÜRKİYE'DEN PARA ÇIKIYOR

ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk yurt içi ve yurtdışı piyasalarda son haftalarda alışık olunan pozitif görünümün bozulduğunu vurgulayarak "Yurtiçinde açıklanan nisan ayı enflasyon verisinin ardından Türk Lirası'nda ilk etapta değerlenme görülse de teknik anlamda kritik bir destek noktası olan 2.79 desteğinden tekrar alımlarla karşılaştı. Yine aynı zamanda 4-19 nisan tarihleri boyunca 85 bin desteğini sık sık test eden ancak altında kapanış yapamayan Borsa İstanbul dün bu seviyenin altına geriledi ve sert satıcılı seyretti. Dün yaşanan bu satışların ardından bugün hem küresel borsalarda yaşanan negatif seyir hem de yurtiçinde tahvil faizinde yaşanan yükseliş borsadaki satışları derinleştirdi. Gösterge tahvil faizinde yaşanan yüzde 1.50 oranındaki yükseliş de yurtiçinden para çıkışı olduğunu göstermektedir" dedi

TÜM BORSALARDA SATIŞ YAŞANDI

Küresel riskten kaçış dünya borsalarında satış baskısı yarattı. Hisse senetleri piyasaları sert düşüşler gösterdi. ABD borsaları da global büyüme endişeleriyle yüzde 1'in üzerinde ekside hareket ederken Avrupa borsalarında yüzde 2'ye varan düşüşler yaşandı. Rıdvan Baştürk "Dolar endeksi dün gün içerisinde 91.90 seviyesine kadar gerilese de ilerleyen saatlerinde 92.50 seviyesine kadar toparlanma gösterdi. Kur tarafında yaşanan hareketi TL tarafında negatif bir ayrışma olarak görmek doğru olmayabilir. Dolar endeksinde aşağı yönlü eğilimin devam etmesi altın ve yen gibi varlıkları pozitif yönde etkilerken, küresel borsalarda ise satıcılı seyir net bir şekilde hissedilmektedir. Bu kapsamda gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı oluşmaktadır. Bugün Brezilya reali, Meksika pezosu ve Güney Afrika randının Türk Lirası'ndan daha çok değer kaybettiğinin altını çizmekte fayda var" dedi.

PETROL DE DE DÜŞÜŞ VAR

Dün petrolde de satış ağırlıklı bir gün geçti. Varil fiyatı, Doha toplantısı sonrası en sert düşüşünü bu hafta yaşadı. Brent tipi petrrol ve ham petrol hafta başından bu yana yüzde 4'e yakın gerileme kaydetti. Petrol rezervi bakımında OPEC'in en büyük ikinci ülkesi olan Irak'ta artan üretim, Libya ve Kuveyt'in de petrol üretiminin eski seviyeye dönmesi, petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı yapmayı sürdürüyor. Irak bölgesel Kürt yönetimi petrol ihracını 3.36 milyon varile yükseltirken bu petrol arzına İran'dan sonra yeni bir ortak daha eklenmesi anlamına geliyor. OPEC üyeleri nisanda ayında anlaşmaya varamamıştı buna ek olarak dün yapılan açıklamada OPEC temsilcilerinin uzun vadeli strateji üzerine de anlaşamadıkları duyuruldu. Brent petrol fiyatları dün yüzde 1.7 düşüşle 45.11 dolara geriledi.

Büyü Bozuldu, Piyasalar Sarsıldı, Dolar Fırladı Borsa Geriledi
Kaynak: Hürriyet / Ekonomi
title
Close