"Bursa Siyah İnciri"Nin Kalitesini Koruyacak Proje
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, incirin daha kaliteli ve verimli yetiştirilebilmesi için yeni bir proje başlattı Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Çalı: "Yöremize uygun ilek incirle...
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin (UYMSİB), "Bursa Siyah İnciri"nin daha kaliteli ve verimli yetiştirilebilmesi için yeni bir proje başlattı.
UYMSİB'den yapılan yazılı açıklamaya göre, UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı'nın moderatörlüğünde Uludağ İhracatçı Birliklerinde (UİB) ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen "İncirde İlek Çeşitlerinin Tespiti ve İlek Bahçe Tesisi" konulu toplantıda, "Bursa Siyah İnciri" mercek altına alındı.
Salih Çalı, toplantıdaki konuşmasında, birlik olarak bugüne kadar incirle ilgili birçok önemli çalışmaya imza attıklarını, ancak "ilekleme" konusunu ayrıca önemsediklerini, bu toplantının önemli fikir kapılarını açtığını belirtti.
Kaliteli incir üretiminde en önemli adımlardan birinin atılacağı yeni bir projenin startını verdiklerini ifade eden Çalı, şunları kaydetti:
"Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesinin önderliğinde oluşturulacak proje kapsamında, Aydın'daki İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü, Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Bursa İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü ve UYMSİB ortaklığında çalışmaların başlatılmasına karar verildi. Projenin ilk aşaması, Bursa bölgesine uygun ilek incir çeşitlerinin saptanması ve buna göre ilek incir bahçesi tesisinin kurulması olacaktır" dedi.
Proje tamamlandığında "Bursa Siyah İnciri"nde yeni bir dönemin başlayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Projede ilk somut sonucu 2 yıl içinde almayı planlıyoruz. Bahçe tesisi aşamasıyla da 5 yıl içerisinde proje, ilk meyvelerini vermeye başlayacak. Yöremize uygun ilek incirlerinin üretimiyle, meyvesini yediğimiz incirlerin tozlaşması sağlanarak, kaliteli incir üretiminde en önemli adımlardan biri atılmış olacak. Böylelikle, kontrolsüz biçimde yürütülen ilekleme işlemleri, tekniğine uygun hale getirilecektir."
Proje çalışmasının haricinde, mevcut haliyle özellikle Ege Bölgesinden; Aydın, Balıkesir-Havran ve diğer yerlerden temin edilen ileklerin disiplin altına alınmasının da kararlaştırıldığını anlatan Çalı, "Bunun için, Aydın ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri koordineli çalışarak, Bursa yöresindeki incirlerin ilek teminini 'sertifikalı ilek' olarak sağlayacaklar. Bursa Siyah İnciri ile ilgili yapılacak bu proje çalışması ve bugün yapılan toplantı çok yararlı olmuş, büyük bir teknik eksikliği gidermesi bakımından önemli bir girişim halini almıştır" değerlendirmesinde bulundu.
İlekleme
Dişi incir ağacındaki meyvenin oluşabilmesi için erkek çiçek tozlarının dişi incir çiçeğine ulaşabilmesi, bunun için de "ilek" arıcığına ihtiyaç bulunuyor. İlek arıcığının, erkek meyvelerdeki çiçek tozlarını alıp, dişi incir ağacındaki meyvelerin çiçeklerine ulaştırması işine "ilekleme", bu amaçla kullanılan erkek incir meyvelerine de "ilek" adı veriliyor.
Ayrıca, erkek incir ağacındaki meyvelerin içlerindeki arıcıklarla birlikte, döllenmenin uygun olduğu dönemde dişi ağaçların üzerine insan eliyle bırakılması da "ilekleme" olarak ifade ediliyor. - Bursa