Bursa'nın "Siyah İnciri ve Kirazı"Nın Kalitesi, İhraç Değerlerini Uçurdu
Dünyanın önde gelen ülkelerine satılan ve uluslararası hipermarket zincirlerinin raflarında da yer alan Bursa siyah incirinin kilogram başına birim ihracat değeri, Türkiye ortalamasını, kirazın ...
HALUK YÜKSEL - Bursa'da üretilen meyvelerden, dünyanın önde gelen ülkelerine satılan ve uluslararası hipermarket zincirlerinin raflarında yer açtığı siyah incirin kilogram başına birim ihracat değeri Türkiye ortalamasının üzerine çıktı, kiraz ise dünya ortalamasını bile geride bıraktı.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerine yaş meyve ve sebze ihracatının zaman zaman "ilaç kalıntısı" gibi iddialar yüzünden sıkıntıya girdiğini ve bundan incir, kiraz, armudun da nasibini aldığını belirterek, imajdaki bozulmayı düzeltmenin zorlu bir süreç gerektirdiğini söyledi.
Konunun tüm taraflarının, "ilaç kalıntısı" gibi ihracata engel oluşturabilecek konularda azami hassasiyeti göstermesi gerektiğini vurgulayan Çalı, "gıda güvenliği ve kaliteden ödün vermeme ve alternatif pazarları devreye sokma"nın, sektörün öncelikleri arasında bulunduğunu anlattı.
Ortadoğu ve komşu ülkelerdeki siyasi ve hatta çatışmaya varan gerginliklerin de sektörün dış satımını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Çalı, alternatif pazarları devreye sokmanın bu nedenle de zorunluluk haline geldiğini ve halen bu çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.
Japonya, Güney Kore, Çin, Tayvan, Vietnam, Tayland, Endonezya, Malezya, Singapur, Filipinler ve Hong Kong gibi Uzakdoğu ülkelerine yönelik yaş meyve ve sebze ihracatının kapılarını açmak için uğraş verdiklerini kaydeden Çalı, "Buralara yaş meyve ve sebze ihraç etmek için saydığımız Uzakdoğu ülkelerinin gerekli izinleri vermeleri gerekiyor. Karantina yönüyle teknik birtakım zorluklar var. Bunların aşılması, çalışılması gerekiyor. Kabul etmedikleri bazı hastalıklar, zararlılar, böcekler gibi unsurlar var. O nedenle teknik altyapının sağlanıp, karşılıklı sözleşmelerin, ülkeler arasındaki mutabakatın oluşturulması gerekiyor" dedi.
Çalı, uzak mesafe ve pahalı nakliyeye rağmen birim ihracat değerleri yüksek olması halinde Uzakdoğu ülkelerine bile yaş meyve sebze ihracatı yapmanın kazançlı olacağını ifade etti.
Turunçgiller ve narın gemilerle götürülebildiği bilgisini veren Çalı, kiraz ve incirin hava yoluyla ihraç edilebildiğini dile getirdi.
17 bin ton incirden 35 milyon dolar döviz girdisi
Türkiye'nin, incir ihracatında bu sene çok iyi bir sezon geçirdiğini, 17 bin ton ürün karşılığında 35 milyon dolar ile ihracat miktarının en üst seviyesinin yakalandığını anlatan Çalı, bu dış satımın aşağı yukarı yarısının UYMSİB üzerinden yapıldığını belirtti.
Çalı, Bursa'dan yapılan siyah incir ihracatının, kilogram başına birim değerine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Birliğimizin kilogram başına ihraç bedeli, Türkiye ortalamasının yüzde 10-15 üzerinde. Bir kilogram incirin dış satış bedelinin Türkiye ortalaması 1,90 dolar civarında, bizim 2,15 dolar dolayında. Kirazda bizim açımızdan çok daha güzel bir fark var. Kirazda ihraç bedelimiz kilogram olarak 4,85 dolar, Türkiye geneli ise 2,50-2,60 dolar civarı. Aşağı yukarı iki misli. Yani Bursa siyah incirinin birim ihracat değeri 2,15 dolar ve Türkiye ortalamasının üzerinde. Kirazda ise 4,85 dolarla dünya ortalamasını da geçtik. Bu başarının yolu, alım gücü yüksek ülkelere, üst düzey marketlere kaliteli, gıda güvenliğiyle ilgili hiçbir sorunun olmadığı ürünü ihraç etmekten geçiyor."
Salih Çalı, Türkiye'nin genel olarak kilogram başına birim ihracat değerinin çok düşük olduğunu ifade ederek, bunun artırılması için yaş meyve ve sebzede kalite ve gıda güvenliğinin artırılması, diğer ürünlerde ise katma değerin daha da yükseltilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Bursa