Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Bursa'da Ciroya Göre En Büyük Firma Tofaş

Bursa'da Ciroya Göre En Büyük Firma Tofaş
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, kentteki 250 büyük firmanın belirlenmesi amacıyla bu yıl 15'incisi yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, kentteki 250 büyük firmanın belirlenmesi amacıyla bu yıl 15'incisi yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı. Toplam ciro sıralamasına göre, Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. 7.7 milyar lira ciro ile ilk sırada yer alırken, bu firmayı 7.6 milyar liralık ciro ile Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş., onu da 2.1 milyar liralık ciro ile Borçelik Çelik Sanayi Ticaret A.Ş. takip etti. Geçen yıl yapılan araştırmada Oyak Renault birinci olmuştu.

BTSO Hizmet Binası'nda düzenlenen toplantı ile Bursa'nın en büyük 250 firması açıklandı. Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, bu araştırmanın firmaların ciroları baz alınarak yapıldığını söyledi. Sönmez, anket çalışmasında firmalara, toplam ciroları, brüt katma değerleri, öz sermaye toplamları, aktif toplamları, vergi öncesi dönem karları, ihracatları ortalama çalışan sayıları ve üretimden satışlarının sorulduğunu kaydetti.

Araştırma sonuçları ile ilgili bilgi veren Sönmez, 65 otomotiv ana ve yan sanayi, 57 tekstil ve konfeksiyon, 36 gıda, tarım ve hayvancılık, 28 makine ve metal, 13 inşaat, 8 enerji, elektrik ve elektronik, 8 plastik, kauçuk ve sünger, 5 ağaç orman ürünleri ve mobilya, 5 nakliye ulaştırma, 5 kimya, 3 çimento, toprak ve madencilik, 2 deri, kürk ve ayakkabı, 1 turizm firmasında araştırma yapıldığını söyledi.

Çalışmada, otomotiv ana ve yan sanayinin geçen yılki gibi bütün kategorilerde liderliğini koruduğunu belirten Sönmez, ilk 250 şirketin yüzde 26'sının bu alanda faaliyet gösterdiğini kaydetti. Sönmez, 2011 yılını en iyi geçiren sektörlerin makine-metal ile tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin olduğunu dile getirdi. Sönmez, Bursa'daki firmaların net cirolarının geçen yıla göre, yüzde 26.8'lik artışla 51.4 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

TOFAŞ BİRİNCİ

Daha sonra toplam ciroları itibariyle Bursa'daki ilk 250 şirkette ilk sırada yer alan firmaları açıklayan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Toplam ciroları itibariyle sıralamaya baktığımızda, ilk iki sıradaki şirketlerin geçen yıl yer değiştirdiğini görüyoruz. Birinci sıraya 7.7 milyar lira ciro ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası A.Ş. çıkarken, önceki yılın birincisi Oyak Renault Otomobil Fabrikaları A.Ş. 7.6 milyar lira ciro ile ikinci sıraya indi. Borçelik Çelik Sanayi Ticaret A.Ş. 2.1 milyar lira ciro ile üçüncü sıradaki yerini korudu" dedi.

KAR EDEN ŞİRKET SAYISI AZALDI

Ekonominin genel gidişi ile ilgili değerlendirmede de bulunan Sönmez, "Ekonomide 2008 yılında başlayan küresel krizin etkilerini tamamen üzerimizden atıp kriz öncesi rakamların üstüne çıktığımız bir yılı geride bıraktık. 2010 yılındaki yüzde 9.2 ve 2011 yılındaki yüzde 8.5 büyüme, Türkiye'yi dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri listesinde ilk sıralara taşıdı. Avrupa Birliği'ndeki büyüme sorununun ihracatta yarattığı sıkıntıyı canlı iç pazarımız sayesinde rahat atlattık. Ancak zorlaşan koşullar, artan rekabet ve kurdaki oynaklık, ciroda yakalanan performansın karlılığa aynı ölçüde yansımasını engelledi. Kar eden şirket sayısı 222'den 203'e geriledi" diye konuştu.

DEZAVANTAJA RAĞMEN CİRO ARTIŞI

Bursa'nın Türkiye'nin orta ve ileri teknoloji üretim merkezi olduğunu ifade eden Sönmez, Avrupa Birliği'ndeki (AB) derin krizin avantaj olan teknoloji seviyesini dezavantaj haline getirdiğini ifade etti. 2010 yılında Bursa'nın toplam ihracatında AB ülkelerinin payının yüzde 78'den yüzde 68'e indiğini belirten Sönmez, "Bu nedenle 2011 yılını ne yazık ki net ithalatçı olarak kapadık. 2012'de dış ticarette yeniden artıya geçmiş olsak da Avrupa Birliği'ndeki büyüme sorununun orta vadede Bursa'yı olumsuz etkilemeye devam edeceği ortada. Bursa'nın 250 büyük kuruluşu bu büyük dezavantaja rağmen cirosunu geçen yıl yüzde 26.8 arttırmıştır. Bu rakam Fortune Türkiye'nin 500 büyük sanayi şirketinin ortalama ciro artışı olan yüzde 22.2'den büyüktür" dedi.

'ÖNEMLİ ADIMLAR GEREKİYOR'

Bursa'nın her şeye rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdiğini söyleyen Sönmez, "Rakamlar bir yandan küresel krizden çıkış döneminde Bursalı şirketlerin direncini teyit ediyor ancak diğer yandan daha sağlam bir gelecek için verimlilikten ihracatta ülke çeşitlendirmesine kadar pekçok önemli adımın atılmasına işaret ediyor" ifadelerini kullandı.

'BİZ NİYE YATIRIM YAPAMIYORUZ?'

Daha sonra basın mensuplarının listedeki yabancı sermayeli firmalar ve yeni giren firmalarla ilgili nasıl bir hareketlilik olduğunu sorması üzerine Sönmez, "Bu sene 33 firma yeni giriş yapmış. Yabancı sermayeli şirketlerde ise 2010 yılında 50 olan sayı 2011'de 47 olarak gerçekleşmiş. Almanya, Fransa, Hollanda, İtalya gibi pekçok ülkeden firma bulunuyor. En çok faaliyet gösterdikleri alan otomotiv ana ve yan sanayi, makine-metal, gıda, tarım ve hayvancılık yer alıyor. Yabancı sermayenin yatırımlarına seviniyorum ama biz niye yapamıyoruz diye kıskanıyorum" dedi.

'GURURLA AÇIKLAMALARI GEREKİYOR'

"Listede yer alan 27 firma ismini açıklamamış. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine ise Sönmez, "Belki nazar değecek diye açıklamıyorlardır. Rakiplerinden dolayı belki açıklamak istemiyorlardır. Belki ticari bir taktiktir. Ben gururla açıklamaları gerektiğini düşünüyorum" dedi.

'AVRUPA DARALIRKEN SİHİRBAZLIĞA GEREK YOK'

"2012 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Sönmez, "2012 parlak değil. Firmalar elinden gelen gayreti gösteriyor. İç piyasada yavaşlamalar var. Büyüme sürdürülebilir olmalı ama maalesef olmuyor. Dış kaynak ile büyümenin sağlanması bekleniyor. Avrupa daralırken çok fazla sihirbazlığa gerek yok" diye konuştu.

'BAŞBAKAN'IN YERLİ OTO ISRARINA GÖNÜLDEN KATILIYORUM'

"Önümüzdeki yıllarda hangi sektörler hareketlenir, yeni sektörler çıkar mı?" sorusuna yanıt verirken Sönmez, turizm ve hizmet sektörlerinde gelişim olabileceğine dikkat çekerek, kentsel dönüşüm projesi ile de inşaat sektörünün canlı tutulabileceğini kaydetti. Yerli otomobil üretimi konusunda da görüşlerini paylaşan Sönmez, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki ısrarlarına gönülden katıldığını söyledi. - Bursa / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title