Bursa, 30 Ülkeye 15 Bin Ton Siyah İncir İhraç Edecek
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, "Bursa'da 30 bin ton siyah incir üretiliyor. Geçtiğimiz yıl bunun 15 bin tonunu ihraç ettik. Bu sene de aynı rakamları bekliyoruz" dedi.
UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, normalde ihracatı eylülün 10'undan sonra gerçekleşen siyah incirin bu yıl hava koşulları nedeniyle erken olgulaştığını ve bu nedenle 10 Ağustos'tan itibaren ihracata başladıklarını söyledi. Çalı, "Şu anda üreticiden ortalama 1.5 TL'ye satın alınan incirin kilosu önümüzdeki günlerde 2 TL'ye kadar çıkacak" diye konuştu.
'SİYAH İNCİR İLACA GEREK KALMADAN YETİŞİYOR'
Bursa siyah incirinin içinde bulunan besin değerleriyle, enerji sağlayan zengin ve egzotik bir meyve olduğuna dikkat çeken Çalı, "Bu meyvenin yetiştirilmesinde, sahte olgunluk sağlayan 'Eophon" adı verilen maddeleri kullanımını tamemen kaldırıldı. Bursa siyah inciri zaten şanslı bir ürün. Doğal yetişebiliyor. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin raporuna göre, siyah incirin tarım ilacı kullanılacak herhangi bir zararlısı ve hastalığı yok. Sertifikalı olmasa da organik ürün kategorisinde" dedi.
Siyah incirin şoklanarak, marmelat ve reçel olarak da satışının yapıldığını kaydeden Dr. Salih Çalı, yetiştirme safhası ile ilgili incelemelerde bulunarak kaliteyi arttırmak için araştırmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.
İSRAİLLİ FİRMA HAKKINDA YASAL İŞLEM
UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, İsrail'den 'Bursa inciri' adı kullanılarak yapılan incir ihracatı hakkında bu ülke nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve firmaya gerekli uyarıları yaptıklarını söyledi. Çalı, 1990 yılında tescillenen 'Bursa siyah inciri'nin adını kullanan İsrailli firma hakkında yasal işlem başlatacaklarını, tazminat davası da açabileceklerini sözlerine ekledi. - Bursa