Haberler

"Ana Sanayinin Yatırım Yapacağı Alanları Belirlemeliyiz"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, raylı sistemler konusunda kamu ile özel sektör işbirliğine büyük önem verdiklerini söyledi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, raylı sistemler konusunda kamu-özel sektör işbirliğine büyük önem verdiklerini belirterek, "Devletimizin sanayicisine güvenmesi durumunda raylı sistemlerde yatırım da yaparız, teknoloji de üretiriz" dedi.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, BTSO Otomotiv Sektörü Konsey Başkanı Baran Çelik ve Durmazlar Makine CEO'su Ahmet Civan ile birlikte Bloomberg HT'de Çıkış Yolu programında Sami Altınkaya'nın canlı yayın konuğu oldu. Otomotiv sektörü ve raylı sistemler konusunun masaya yatırıldığı programda konuşan İbrahim Burkay, Bursa için yıllardır Türkiye'nin Detroit'i ifadesinin kullanıldığını hatırlatarak, "Bizler Bursa'nın Detroit olmasını istemiyoruz. Çünkü Detroit, sektörel çeşitliliği sağlayamadı. Sadece otomotiv sektörüne bağlı bu bölge ekonomik olarak bu sahadan çekildi" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracatla dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğini hatırlatan Burkay, "Dünyadaki en büyük 10 ekonomiyi incelediğimizde bunların otomotiv ve makine sektörlerindeki deneyimleriyle uzay, havacılık ve savunma ile raylı sistemler konusunda ön plana çıktıklarını görüyoruz. Bu tablo Bursa'yı tarif ediyor" dedi.

Bursa iş dünyası olarak 2023 yılı için belirledikleri 75 milyar dolarlık ihracat hedefinin hayal olmadığını belirten İbrahim Burkay, "Bu hedefler doğrultusunda uzay, havacılık ve savunma ile raylı sistemler alanında sektör paydaşlarımızla birlikte gerek kümelenme gerekse de Ar-Ge konusunda önemli çalışmalara imza atıyoruz. Eskişehir ve Bilecik'le de birlikte hareket ederek sanayideki değişim dönüşüm süreci ile hedeflerimize ulaşacağız" diye konuştu.

"YENİ BÖLGELER OLUŞTURMALIYIZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde son dönemde planlamalarla ilgili önemli çalışmaların yürütüldüğüne işaret eden Başkan Burkay, "Ana sanayinin yatırım yapacağı alanları belirlemeliyiz. 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve 2 milyar dolarlık GSYH'ye ulaşmak istiyorsak yeni teşvik politikalarının 1. Bölge merkezinde geliştirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin gelişim potansiyelinde raylı sistemlerin otomobilin üzerinde bir kullanım alanına sahip olduğuna işaret eden İbrahim Burkay, "Raylı sistemlerin altında ciddi bir teknoloji var. Bunu Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen ve alanında dünyanın en büyük raylı sistemler buluşması olan InnoTrans Fuarı'nda büyük bir gururla gördük. Sektörün ana oyuncuları, Türkiye'nin sektördeki başarısından rahatsızlık duymaya başladı. Türk sanayicisi bu yola çıktı. Raylı Sistemler Kümelenmemiz ile birlikte önümüzdeki 5-10 yılda sektörde önemli bir merkez haline geleceğiz" dedi.

Raylı sistemler konusunda kamu özel sektör işbirliğine büyük önem verdiklerini ifade eden Başkan Burkay, "Raylı sistemlerde tek alıcı kamu. Bu konuda son dönemde önemli yasal düzenlemeler de yapıldı. Kamunun, devletimizin sanayicisine, iş dünyasına güvenmesi durumunda raylı sistem için yatırım da yaparız, teknoloji de üretiriz" diye konuştu.

BTSO Otomotiv Sektörü Konseyi Başkanı Baran Çelik, Türkiye'nin 1,2 milyon seviyesindeki araç üretimini 2023 yılında 4 milyona, 23 milyar dolar civarındaki ihracatını ise 75 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini ifade etti. Otomotiv endüstrisinin hedeflerini gerçekleştirmesinde ana sanayideki yatırımlarla yerli marka çıkarmanın büyük katkısı olacağını dile getiren Çelik, "4 milyon araç seviyesine ulaşmamız dünyadaki ilk 10 ekonomi arasına girmemiz anlamını taşıyor" dedi.

"ŞEHİRLERİN YÜZDE 70'İ RAYLI SİSTEME GEÇECEK"

Durmazlar Makine CEO'su Ahmet Civan da, Türkiye'nin ilk yerli tramvayı olan 'İpekböceği'ni 60 yıllık birikim ve Ar-Ge çalışmalarıyla üretmeyi başardıklarını söyledi. Yerli tramvay projesini otomotiv sektörünün yan sanayisini kullanarak hayata geçirdiklerini ifade eden Civan, "2023 yılının sonuna kadar Türkiye'deki şehirlerin yüzde 70'i şehir içi raylı sistemlere geçecek" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close