Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

Btso'dan Ar-Ge Merkezi Atağı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye ekonomisinin lokomotif illeri arasında bulunan Bursa’da Ar-Ge merkezi olan firma sayısını artırmak için çalışmalarını hızlandırdı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Türkiye ekonomisinin lokomotif illeri arasında bulunan Bursa'da Ar-Ge merkezi olan firma sayısını artırmak için çalışmalarını hızlandırdı.

İleri teknolojili ürünlerin ihracattaki payının yükseltilmesini hedefleyen BTSO, Bursa iş dünyası temsilcilerine Ar-Ge merkezlerinin avantajlarını anlattı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener, firmaların toplantıya göstermiş oldukları ilgiden son derece memnun olduklarını söyledi. Türkiye'nin Cumhuriyetin 100'üncü yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedeflediğini hatırlatan Şener, Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya verilen önemin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin 2023 yılında milli gelirini 2 trilyon dolara yükseltmeyi hedeflediğini dile getiren Şener, bu rakamın yüzde 3'ünün Ar-Ge harcamalarına ayrılmasının planlandığını kaydetti.

Ar-Ge merkezi belgesi almak için gerekli olan Ar-Ge personeli çalıştırma mecburiyetinin 50'den 30'ü düşürüldüğünü belirten Şener, Bursa'da Ar-Ge merkezi bulunan firma sayısının 23 olduğunu, yeni düzenlemeyle bu rakamın daha da artacağına inandıklarını ifade etti.

BTSO olarak Bursa genelinde Ar-Ge merkezi belgesi alabilecek firmaların tespit edilmesi ve Ar-Ge merkezi projesi hazırlamaya yönlendirilmesi için Uludağ Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile işbirliği yaptıklarını anlatan Cüneyt Şener, "UÜ-TTO, firmalara Ar-Ge merkezi için danışmanlık hizmeti verecek" dedi.

Türkiye'de ileri teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının yüksek olması gerektiğini dile getiren Şener, "Özel sektör eliyle gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetlerini artırmamız şart. Türkiye'nin 2023 hedeflerine Ar-Ge ve inovasyonla ulaşılabileceği unutulmamalıdır" dedi.

Şener, Ar-Ge merkezine sahip olan firmaların Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopaj teşviki, sigorta primi desteği ve damga vergisi istisnasından yararlanabileceğini de sözlerine ekledi.

"TÜRKİYE'DE 176 AR-GE MERKEZİ VAR"

Toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Uzmanı Selvi Akdeniz, Ar-Ge konusundaki yatırımlar ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. 2008 yılından bu yana süren Ar-Ge merkezleri ve yatırımlarını anlatan Akdeniz, bakanlık olarak şu ana kadar 176 firmaya Ar-Ge belgesi verildiğini açıkladı. Firmalardaki Ar-Ge personeli sayısının 21 bin 500 olduğunu ifade eden Akdeniz, İstanbul'un 48 Ar-Ge merkezi ile ilk sırada yer aldığını kaydetti. Türkiye'de en fazla Ar-Ge merkezinin otomotiv sektöründe bulunduğunu belirten Akdeniz, bunu savunma sanayi, kimya ve yazılım sektörlerinin takip ettiğini anlattı.

"AR-GE'YE 5 YILDA 7,3 MİLYAR LİRA HARCANDI"

Türkiye'de 2008 yılında firmaların 400 milyon lira Ar-Ge harcaması yaptığını kaydeden Akdeniz, "Firmalar, 2009 yılında 1,1 milyar lira, 2010 yılında 1,5 milyar lira, 2011 yılında 1,9 milyar lira, 2012 yılında 2,4 milyar lira harcama yaptı. Firmalarımız toplam 7,3 milyar liralık harcama yaptı. Bakanlık olarak firmalara 3 milyar lira vergi indirimi yaptık" diye konuştu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title