Haberler

BTK'ya "Güvenli İnternet Hizmeti" Teşekkürü

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BTK Başkanı, kullanıcı sayısı 5 milyona yükselen güvenli internet hizmeti dolayısıyla çok sayıda teşekkür mesajı aldı.

Arife Yıldız Ünal - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başakın Tayfun Acarer, kullanıcı sayısı 5 milyona yükselen güvenli internet hizmeti dolayısıyla çok sayıda teşekkür mesajı aldıklarını bildirdi.

Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internetin günümüzde her yaştan kullanıcının günlük yaşamına yoğun bir şekilde girdiğini belirterek, özellikle çocuklar ve gençlerin bilgi almak, eğlenmek, oyun oynamak, derslerini yapmak, arkadaşlarıyla ya da tanımadıkları sosyal medya arkadaşlarıyla haberleşmek amacıyla interneti kullandıklarına dikkati çekti.

BTK'nın internetin bilinçli, etkin ve doğru kullanımı konusunda okullarda, çeşitli kurum ve kuruluşlarda seminerler düzenlediğini anlatan Acarer, seminerlerle bugüne kadar ailelere ve çocuklara 1,5 milyon adet Güvenli İnternet broşürü ve afişi dağıtıldığını bildirdi.

Kasım 2012'de 1 yılını dolduran ve halen 5 milyon civarında abone tarafından kullanılan Güvenli İnternet Hizmeti dolayısıyla çok sayıda teşekkür mesajları aldıklarını dile getiren Acarer, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz Güvenli İnternet Hizmeti, İnternet Servis Sağlayıcılar tarafından sunulan ücretsiz ve yalnızca talep edenlere verilen alternatif bir internet erişim hizmetidir. Çocuk ve aile paketlerinden oluşan bu hizmet, hem bireysel kullanıcılar tarafından hem de kurumsal kullanıcılar tarafından tercih edilebilmektedir. İnternette yapılan ticari faaliyetlerinde bir çok kullanıcı güvenli olduğu için bu hizmeti tercih etmektedirler."

-Ülkelere güvenli internet sunumu yapıldı-

Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere pek çok ülkenin Güvenli İnternet Hizmeti hakkında bilgi almak için BTK ile irtibata geçtiğini kaydeden Acarer,

"Hizmet henüz test aşamasındayken ülkemizde bulunan yabancı misyon temsilcilerine konuyla ilgili detaylı sunumlar gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra 37 ülkede 43 üyesi bulunan ve kurumumuzun da üye olduğu İhbar Merkezleri Birliği INHOPE'un Genel Kurul toplantılarında bilgilendirme yapıldı. Hizmetin başlamasından önce pek çok tereddütlere sahip olan bazı katılımcılar 1 yıllık sürenin ardından kamuoyundaki olumlu bildirimlerden bahsederek takdirlerini ilettiler. Ayrıca AGİT temsilcileri BTK'yı ziyaret ederek, Güvenli İnternet Hizmeti ile ilgili kendilerine sunum yapıldı."

Abonelerin internet hizmeti aldıkları işletmeciye çağrı merkezi, SMS, bayi veya online işlem merkezi üzerinden Güvenli İnternet Hizmeti taleplerini bildirebileceklerini ifade eden Acarer, başvuru yöntemleriyle ilgili detaylı bilgilere "Güvenli İnternet Hizmeti"nin resmi sitesi olan www.guvenlinet.org.tr adresinden ulaşılabileceğini söyledi.

-Çocuklara uyarılar-

Yarıyıl tatili dolayısıyla çocukların daha çok internet kullanacağına dikkati çeken Acarer, internet kullanımında çocuklara şu uyarılarda bulundu:

"-İnternette sohbet ederken, mesaj panosuna mesaj gönderirken ya da mektup arkadaşınızla mektuplaşırken, adınız, soyadınız, adresiniz, telefon numaranız gibi kişisel bilgilerinizi ve kredi kartı numaranızı asla vermeyin. Diğer kişilere internette kullandığınız adınızı ya da parolanızı söylemeyin.

-Web sitesinin Güvenlik Politikası'na bakın ve sitenin sizden istediği bilgileri ne amaçla kullanacağını öğrenin. İnternette ailenizle gezinin. Eğer ailenizin zamanı uygun değilse, ziyaret ettiğiniz siteleri ailenize söyleyin. Ziyaret ettiğiniz sitenin Güvenlik Politikası'nı ailenize söyleyin. Böylece siz ve aileniz, sizin hakkınızda istenen bilgilerin, sitede ne amaçla kullanılacağı konusunda bilgi sahibi olacak.

-Bir aktiviteye ya da oyuna katılabilmeniz için sitenin çok fazla kişisel bilgiye ihtiyacı yoktur. Bu nedenle gereğinden fazla bilgi vermeyin, gerekirse siteyi terk edin.

-Bazı insanların kötü niyetli olabileceklerini ve çocuk olmadıkları halde çocuk gibi davranabileceklerini unutmayın. Bu nedenle internette tanıştığınız kişileri ailenize söyleyin. Ayrıca yeni tanıştığınız kişilerden aldığınız mesajları ailenize gösterin ve onların onayı olmadan bu mesajlara cevap vermeyin. Ailenize sormadan internet aracılığıyla hiçbir şey satın almayın ve hiçbir koşulda kredi kartı numarası vermeyin

-Ailenizle konuşmadan internet aracılığıyla sorulan sorulara cevap vermeyin. Hiçbir formu doldurmayın ya da hiçbir yarışmaya katılmayın. Ayrıca girdiğiniz sitenin bir güvenlik politikası olup olmadığını kontrol edin ve verdiği bilgilerin başkalarıyla paylaşılmayacağı konusunda güvence verip vermediğine bakın. Aksi halde hiçbir şekilde kişisel bilgi vermeyin.

-İnternette hiçbir tartışmaya ya da kavgaya katılmayın. Eğer biri sizinle tartışmaya ya da kavgaya yeltenirse, ona cevap vermeyin ve ailenizi konudan haberdar edin.

-Eğer hoşlanmadığınız bir şeye rastlarsanız ya da ailenizin, sizin görmenizden hoşlanmayacağını düşündüğünüz bir şeye rastlarsanız, geri tuşuna basın ya da oturumdan çıkın. Eğer bazı kişilerin çocuklara söylenmemesi gereken bir şey söylediğine rastlarsanız ailenize söyleyin. İnternetle ilgili konular hakkında hiçbir şeyi ailenizden saklamayın.

-Eğer birisi size resim gönderir, gitmemeniz gereken bir siteyi ziyaret etmenizi önerir ya da uygun olmayan bir dille konuşmayı önerirse, ailenizi durumdan haberdar edin. Eğer birisi yapmamanız gereken bir şeyi yapmanızı isterse, ailenize söyleyin.

-Ailenizin onayı olmadan internette tanıştığınız hiç kimseyi aramayın. Aileniz yanınızda olmadan ve onaylamadan internette tanıştığınız kimseyle buluşmayın. İnternette tanıştığınız kimseye, ailenizin izni olmadan hiçbir şey göndermeyin.

-İnternette iyi bir dil kullanın ve nazik olun. Sadece şaka yapıyor olsanız bile kimseyi korkutmayın ya da tehdit etmeyin. Ailenizin sizin güvenliğinizi ve sağlığınızı düşündüklerini bilin."

Yayıncı: Hamdi Ateş - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close