Borsakonya Elektronik Platform Açıldı
Konya'da elektronik ürün senetlerinin işlem görmesi için kurulan BorsaKonya Elektronik Platform, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katıldığı törenle açıldı.
Konya Ticaret Borsası'nda (KTB) düzenlenen açılış töreninde konuşan KTB...
Konya'da elektronik ürün senetlerinin işlem görmesi için kurulan Borsa Konya Elektronik Platform, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katıldığı törenle açıldı.
Konya Ticaret Borsası'nda (KTB) düzenlenen açılış töreninde konuşan KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, 2011 yılında açılan elektronik satış salonunun ardından bugün elektronik ürün senetlerinin alınıp satılacağı 'orsa Konya Platformu'nun sevincini yaşadıklarını söyledi. Kaleli, "Bu platform, tarımsal ticaretin, şeffaf ve küresel bir piyasa modelinin ortaya konulmasıyla oluşmuştur. Lisanslı depolarda düzenlenen elektronik ürün senetlerinin alınıp satılacağı bu platformda sadece yurt içinde değil, yakın coğrafyadaki ülkelerin de işlem yapması sağlanacaktır. Biz bu platformu sadece kısa vadeli amaçlara hizmet etmesi için değil, uzun vadede yerel tüccarlarımızı küresel ticaretin birer aktörü haline getirmek için oluşturduk. Bununla birlikte uluslararası düzeyde faaliyet gösterecek ve tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleşeceği,Ürün İhtisas Borsası'nın kurulması da temel hedeflerimizden birisidir" dedi.
"ÜRÜN SENETLERİ BANKALARDA TEMİNAT OLARAK KULLANILACAK"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, elektronik ürün senetlerinin üreticiler tarafından bankalarda kredi teminatı olarak kullanılabileceğini söyledi. Hz. Mevlana'yı anma etkinliklerinin başladığı bugün de Konya'da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, Türkiye'yi yönetmeye başladıkları günden bu yana sorun olan hiçbir şeyi ötelemediklerini, ülkenin tamamını gözeterek yollarına devam ettiklerini bildirdi. Türkiye'nin her alanında katettiği mesafenin arkasında bu duruşun katkısı olduğunu belirten Yazıcı, "İşte bu perspektifle hükümetimiz son derece önemli tarımsal faaliyetlerin, ürünlerin değerlendirilmesi, üreticinin hakkının daha verimli olabilmesini sağlama bakımından dünya piyasalarında rekabet gücünü artıran uygulamaları hayata geçirdi. İşte bunlardan biri de lisanlı depoculuk ve ürün ihtisas borsaları. Tarımsal alanda faaliyet gösteren insanımızın daha rahat faaliyet yürütebilmesi için bir dizi destek projeleri geliştirerek hizmete sunduk. Lisanlı depoculuk kanunu, insanımızın ürettiği ürünü fiyat kaybına uğramadan en elverişli zamanda satmasını sağlayacak, modern mekanlarda pazarlanmasını sağlayıcı müesseseler oluşturmayı amaçlamaktadır" dedi.
Bakan Yazıcı, satış sonrası alınacak ürün senetlerinin bankalarda kredi teminatı olarak kullanılabileceğini dile getirerek, "Üreticiler için en büyük avantajı ise, lisanslı depolara giden ürünü üretici fiyatı ne zaman uygun olursa piyasa koşullarını takip edecek, bu konuda kendisine danışmanlık hizmeti verilecek, ürününü satacak. Teslim ettiği ürün karşılığı bir senet verilecek. Üretici kendi mülkiyetine ait ürün senedini kıymetli evrak gibi bankalarda kredi teminatı olarak kullanabilecek. Böylece önemli bir avantajı olacak" diye konuştu.
Ürün İhtisas Borsası kurma çalışmalarının da devam ettiğini hatırlatan Bakan Yazıcı, bu uygulamaya SPK, Hazine Müsteşarlığı, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının da dahil olacağını, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı öncülüğünde düzenleme yapılacağını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Mersin'de bulunan ihtisas deposuna canlı bağlantı yapılarak, buradan ilk satış gerçekleşti. Temsili olarak KTB Başkanı Muhammet Uğur Kaleli'nin hesabından fasulye satıldı. Daha sonra dualar eşliğinde 'Borsa Konya Elektronik Platformu'nda ilk gong çalındı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyıldız, Konya Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya milletvekilleri, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk ve üretici temsilcilerinin katıldığı programın ardından Konya Gümrük Müdürlüğü'nü ziyaret eden Bakan Hayati Yazıcı, 300 bin ton kapasiteli 40 silonun temel atma törenine de katıldı. - KONYA