Haberler

Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, " Yaklaşık 120 Kişinin İş Akdini Feshettik""

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank ile Borsa grubunu birlikte değerlendirdiklerinde yaklaşık 120 kişinin iş akdini feshettiklerini bildirdi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank ile Borsa grubunu birlikte değerlendirdiklerinde yaklaşık 120 kişinin iş akdini feshettiklerini bildirdi.

Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği ve AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı yayınlanan Finans Masası'na konuk olan Karadağ, 1 Nisan'da göreve geldikten sonra üst yönetimden başlayarak yeni yönetim gereği revizyona gittiklerini, bu kapsamda da 15 Temmuz'a kadar çoğunluğu üst düzey yönetici olmak üzere 34 kişiyi görevden aldıklarını söyledi.

15 Temmuz'dan sonra da hızlı bir şekilde riskli gördükleri 50'nin üzerinde personel ile yollarını ayırdıklarını ifade eden Karadağ, "Bu anlamda Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank ile Borsa grubunu birlikte değerlendirdiğimizde yaklaşık 120 kişinin iş akdini feshettik." dedi.

İstihbarat ve kamu otoriteleriyle yakın çalışmalar içerisinde olduklarını, tespitler netleştiği andan itibaren görevden almaların devam edeceğini belirten Karadağ, sistemin devamı için görevlendirmeler yapılacağını ve bu sürecin sürdüğünü kaydetti. Karadağ, "Bugün siz iş akdini feshettiniz, yarın yenisini alayım diyemiyorsunuz. Mutlaka liyakate dayalı işe alım süreçlerini çalıştırmanız gerekiyor." ifadesini kullandı.

Karadağ, FETÖ'nün sirayet ettiği kurumlarda liyakatin dibe vurduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"FETÖ bir kurumu ele geçirmişse orada liyakat falan yok. En güvenilir objektif ölçme aracı olarak bildiğimiz ÖSS, ÖYS, KPDS, yani Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı sınavların havuzunu çalmışlar. Hükümet veya Cumhurbaşkanımıza 'başçalan' diyorlar, ama 'başçalan' Pensilvanya'da oturuyor. Başlangıcından bu yana hoca diye bildiğimiz kişi, tefsir falan yazmış, hırsızlığıyla ünlü... Bütün sistemdeki soruları çalıyor, FETÖ'ya entegre kişilere dağıtıyor. Daha önce yaşadığımız kurumlarda, soruyu çaldınız, FETÖ'ya verdiniz, o çalınan soruların cevaplarını yapamayanların da sınav kağıdını düzelttirmişler. Ona kadar rastladık, yani herhangi bir sınırı yok. 15 Temmuz'da zaten FETÖ'nün sınırının olmadığını bütün milletimiz gördü."

"Adamların hayatı hırsızlık ve iğrençlik üzerine"

Karadağ, FETÖ üyelerinin gelen talimatla ateş edip masum sivilleri öldürdüğünü ifade ederek, "Terörist bile beyaz bayrakla yaklaştığınızda ateş etmez. Türk bayrağına sarılmış tankın önünde duran halka, hedef gözeterek, tarayıp ateş ediyorsun. Ağır silahlarla, helikopterlerle tepeden tarıyorsun. Biz o gün sabaha kadar Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin etrafındayız, kulağım yeni düzeliyor. Bir yandan gerçek bombalar, bir yandan karanlıkta gelip birden görünen helikopterler etrafı tarıyor. Bu kadar acımasız." şeklinde konuştu.

FETÖ'nün ordu dışındaki çalışmalarına da değinen Karadağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir sınav nasıl düzelttirilir? Yani her hal ve şartta o FETÖ'cü, terörist bozuntusu, demek ki o kuruma girecek. Soruyu vermiş yapamamış, cevap anahtarını veriyor, ahmak gene yapamıyor, kağıdını düzelttiriyor. Şimdi bunların büyük bir kısmı kamudan temizleniyor. Bunlara ilişkin bazılarından şöyle şeyler duyuyorum; 'Haksızlık falan mı oluyor? Bunları atacağız, ne yiyecek, ne içecekler?' Onların girdiği kurumlarda, çalıştığı durumda memur olarak aldığı maaş zaten haram. Binlerce kişinin zaten hakkını yiyerek gelmiş o bulunduğu noktaya. Bir tane KPSS dolandırıcılığı ortaya çıktı, ifadelerde '3-5 tanesini bilerek yapmadım' diyor. Hepsini yapınca 'tulum çıkarıyor' ahmak. Daha sonraki dönemlerde de dershanelerden başlıyor.

1990'larda üniversite hazırlık sürecinde hep konuşurduk arkadaşlarla... FETÖ'cü dershanelerin deneme sınavlarındaki sorular birebir sınavda çıkardı. Biz de 'çok başarılı bunlar, çok güzel soru hazırlıyor' diye yorardık. Anlaşılıyor ki o dönemden beri hırsızlığın en alasını yapmışlar. Merkezde sorular; askeri lise mi dersin, akademi mi dersin, üniversite mi dersin... Adamların hayatı hırsızlık ve iğrençlik üzerine maalesef."

Karadağ, Borsa İstanbul'da üst düzey maaşlarda indirime gidildiği iddialarına ilişkin bir soru üzerine de, Borsa iştiraklerindeki tüm kademelerde üst yönetim dahil özlük konusunda profesyonel bir firmayla çalıştıklarını, söz konusu çalışmada bazı unvan ve kademelerde sektöre göre altta seyrettiklerini, bazı alanlarda ise sektör ortalamalarının yüzde 200-300 üzerinde yer aldıklarını söyledi.

Karadağ, "Önümüzdeki dönemde toplu iş sözleşmesi ve iş hukuku mevzuatına uygun olarak sektör ortalamalarına yakınlaştıracak bir politika izleyeceğiz. En üst düzey yönetimde öyle bir sıkıntı var maalesef. O konuda da sektöre yaklaştıracak şekilde, rekabet kimliğimizi bozmayacak şekilde bir politika güdeceğiz. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ile çok yakın çalışıyoruz. Objektif çalışma tamamlandıktan sonra kendilerine arz edeceğiz. Önümüzdeki dönem tamamlanmış olacak." diye konuştu.

"FETÖ bağlantılı şirketlerle çalışmalarımızı sözleşme sürelerine bakmadan anlık sonlandırıyoruz"

Himmet Karadağ, Borsa İstanbul yazılım altyapısını yapan şirketlerin FETÖ bağlantısı ve Nasdaq projesinde sıkıntılı bir durumun olup olmadığına ilişkin soru üzerine, Borsa'nın yazılım altyapısının 2013 yılı öncesi düşünüldüğünde hem yazılım hem de donanım anlamında geride kaldığını, yazılımın yurt içi ya da dışında geliştirilmesi konusunda birçok alternatif bulunduğunu belirterek, "Uzunca bir süre bu alternatifler tartışıldı. O dönemde SPK'da görev yapıyordum ve in-house/yerli yazılım üretilmesi taraftarıydım. Benim görüşüm yerine, o dönemde Borsa Başkanımız ve halihazırda İzmir milletvekilimizin görüşü kabul gördü." şeklinde konuştu.

Nasdaq ile stratejik iş birliği kapsamında Borsa yazılımının transferini de içerecek şekilde anlaşma yapıldığını hatırlatan Karadağ, bu yazılımın Borsa İstanbul'a aktarımı sürecinde yarıyı geçtiklerini bildirdi.

Karadağ, şunları kaydetti:

"Şu anda pay piyasasında Nasdaq teknolojisini kullanıyoruz. Temel teknolojiyi de tamamladık. Önümüzdeki dönemde peyderpey, faz faz diğer piyasalarımızın da Nasdaq teknolojisine dönüştürülerek BISTECH adı altında faaliyete geçmesi sağlanacak. Borsa'da bir yazılım var. Aracı kuruluşlar ve diğer paydaşlarımızla değerlendirildiğinde bu bir havza... Bu havzada outsource-dış kaynaktan temin ettiğimiz hizmetler oluyor. Bu konuda çok sıkı taramalar yapıyoruz. Tespit ettiğimiz FETÖ bağlantılı şirketlerle çalışmalarımızı sözleşme sürelerine bakmadan anlık sonlandırıyoruz. Önümüzdeki dönemde de devam edecek."

"15 Temmuz'dan sonra hiçbir şey öncesi gibi olmayacak"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, yazılım ve donanım anlamında güvenlik riski olup olmadığına ilişkin, riskin sıfırlanması diye bir şeyin söz konusu olmayacağını vurgulayarak, "Halihazırda bizim tespit edemediğimiz sistem içinde belli alanlarda kriptolar var mıdır? Vardır. Biz onları çapraz, uygulanabilir tüm güvenlik yöntemleriyle özellikle bilişim teknolojilerinden sorumlu arkadaşlarımız farklı yöntemlerle yedekliyor." dedi.

Uluslararası borsalardaki güvenlik mekanizmasını uyguladıklarını ifade eden Karadağ, şöyle devam etti:

"Disaster Center dahil buradaki lokasyonlara fiziksel bir şekilde sıkıntı olduğunda çalıştırabileceğimiz diğer lokasyonlarda da eş anlı veri merkezi tutuyoruz. İstanbul dışında da veri merkezimiz yedekleniyor. Kısa sürede farklı lokasyonlardaki verileri de aktive edip veriler üzerinden de sistemi canlı hale getirebiliyoruz. Güvenlik anlamında tüm parametreler kullanılıyor. 'İçeride hala kripto FETÖ üyesi var mı' sorusunun cevabını bilemiyoruz. Ne zaman ortaya çıkarlar, bilemiyoruz. Tespit ettiğimiz an görevden alıyoruz. Bu anlamda çok büyük risklerimiz yok. 15 Temmuz darbe teşebbüsü gecesinde bile 'sabah sistemi açın' deselerdi açabilecek durumdaydık. Bu anlamda dünya borsaları ile kıyasladığımızda olağanüstü koşullara çok hızlı adapte oluyoruz. 15 Temmuz, 1453 gibi bir milat... 15 Temmuz'dan sonra hiçbir şey öncesi gibi olmayacak."

Piyasalar anlamında toparlanma hızlarının çok yüksek olduğuna işaret eden Karadağ, gelecek dönem için de alınması gereken tüm güvenlik önlemlerini aldıklarını söyledi. Karadağ, "Darbeciler, Borsa İstanbul'da veri merkezimizi ve sistemi kapatmış olsalar dahi, onlar bunu da beceremedi, biz sistemimizi çalıştırabilirdik. Darbeciler Türksat'a gidip saldırıyor ve çok sayıda kişiyi şehit ediyor. Teknik donanımları olmadıkları için sistemi kapatmak adına içerideki FETÖ mensubu IT'cileri çağırıyor. Bunların bir tanesi hatta bizim Borsa'dan attığımız bir personel çıktı. İyi ki zamanında atmışız. Darbeciler de Borsa İstanbul'da aynı şeyi yapacaktı. FETÖ üyesi IT'cileri çağıracaktı. Bizim arkadaşlar darbecileri oyaladı." diye konuştu.

Borsa İstanbul Başkanı Karadağ,
Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close