Haberler

Bolonya Modeli Eskişehir-Balıkesir Hattında

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa'nın önemli 'Süper-entegre' özellikli merkezlerinden Bolonya modelinin bir benzeri Türkiye'de hayata geçiriliyor.

Eskişehir-balıkesir demiryolu hattının Avrupa Birliği (AB) normlarına uygun olarak modernize edilme çalışmalarının 2014 yılında bitmesi beklenirken, Avrupa'nın önemli 'Süper-entegre' özellikli merkezlerinden Bolonya modelinin bir benzeri Türkiye'de hayata geçiriliyor.

Türkiye'de raylı taşımacılığa verilen önem her geçen gün daha da artarken, buna paralel olarak demiryolu hatlarının modernize edilmesi ve yenilenmesine duyulan ihtiyaç da artıyor.

Bunun başlıca unsurlarını ise, demiryolu hatları üzerindeki tren trafiğinin güvenli gerçekleştirilmesi, demiryolu hatlarının daha verimli kullanılması, bir hat üzerindeki trenlerin zaman, sıklık ve kapasitelerinin optimize edilmesi gibi özellikleri barındıran demiryolu sinyalizasyon sistemi ile bunun kontrolünün sağlandığı merkezlerin kurulması oluşturuyor.

Enerji hem de taşımacılık alanında 60 yıla yakın süreden bu yana faaliyette bulunduğu Türkiye'de, İstanbul başta olmak üzere metro ihaleleri ile demiryollarında öne çıkan Fransız Alstom şirketi, dinamik yapıya sahip olan söz konusu ülkenin demiryolu hatlarının yenilenmesinde öncü bir role sahip olmayı hedefliyor.

Eskişehir- Balıkesir hattı üzerindeki sinyalizasyon ve telekomünikasyon sistemlerinin temini için 2 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ile yaklaşık 89 milyon Euro'luk sözleşme imzalamış şirket, Avrupa standartlarını da bu hat üzerine taşıyacak.

Söz konusu hat üzerindeki tüm modernizasyon işlemlerinin toplam 36 ayda tamamlanarak, 2014 yılı Kasım ayında bitirilmesi ve yeni donanımlı sistemin işletmeye alınması planlanıyor. Kütahya üzerinden geçen bu hattın yaklaşık 350 kilometre uzunluğundaki demiryolu bağlantısı Afyonkarahisar'daki Kontrol Merkezi'ne bağlanacak.

Alstom bu projede, bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük sinyalizasyon sistemi olan İtalya'nın Bolonya kentindeki garda bulunan kontrol merkezini baz alacak. Kapıları gazetecilere açılan Bolonya Kontrol Merkezi, 2009 yılında hayata geçirilirken, Avrupa'nın en büyük ve ilk 'Süper-entegre' kontrol merkezlerinden biri olma özelliğini taşıyor.

8 hat, 29 tren istasyonunun karışık altyapısının yönetimi, yolcu bilgileri ve trafik kontrolünün dev ekranlarla yapıldığı merkez, 600'ün üzerinde sinyal, 300 makas motoru, 1400 ana yol ve 1700 manevra yolunun altyapısını yönetirken, bu özellikleriyle Alstom'un bu zamana kadar yapmış olduğu en büyük sinyalizasyon sistemi olarak anılıyor. 100 milyon Euro'ya mal olmuş olan merkez, Alstom'un 'Mükemmeliyet merkezi' olarak addediliyor.

Alstom yetkilileri, kapasiteleri ve bazı alt ekipmanları farklı olmakla beraber Afyonkarahisar'daki kontrol merkezinde bulunacak sistemin genel anlamda Bolonya'daki ile aynı olacağını söyledi.

Eskişehir-Balıkesir projesinin anlaşılan sisteminin yaklaşık olarak 1800 farklı baliz, 560 farklı sinyal, 210 makas motorunu kontrol edeceği bilgisini paylaşan yetkililer, Afyonkarahisar'da da Bologna merkezde kullanılan 'Iconis' kontrol sisteminin kullanılacağını belirtirken, bunun son teknolojinin kullanılması anlamına geldiğini vurguladı.

Iconis kontrol sistemi, trenin tarifelerine bağlı kalmasını, otomatik güzergah tayinini ve kaynakların çakışmasız kullanılmasını garanti ediyor. Sistem sayesinde, TCDD bu hat kesiminde 160kmsaat 'e kadar olan tren hızlarında demiryolu trafiğinin güvenli ve etkin bir şekilde işletimini sağlayabilecek.

IŞIKLI SİNYALİZASYON SİSTEMİNE SON

Alstom, ışıklı sinyalizasyon sistemini tarihe karıştıracak yeni, modern ve daha güvenli ERMSETCS ( Avrupa Demiryolu Trafik Yönetim Sistemi Avrupa Tren Kontrol Sistemi) standardını Bolonya'da gazetecilere tanıttı. Bu sistem, Avrupa genelinde farklı sinyalizasyon sistemlerinden kaynaklanabilecek sorunları bertaraf edebilmek için demiryolu hatları üzerindeki tren trafiğinin güvenli gerçekleştirilmesini, aynı anda bir hat üzerindeki trenlerin zaman, sıklık ve kapasitelerinin optimize edilmesi, personel tasarrufu, trafik emniyet ve etkin tren işletmeciliğini sağlıyor.

Türkiye'deki TCCD projelerinde bu modern sinyalizasyon sistemini başlatan Alstom, Eskişehir-Balıkesir hattında da bunu hayata geçirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Şirket yetkilileri, söz konusu sistemin 89 Milyon Euro'ya mal olacağını açıklarken, Eskişehir-Balıkesir Projesi'nin, Türkiye'de ERTMS Level 1 ve Level 2 tren koruma ve kontrol sistemleri ile donatılacak ilk konvansiyonel hat olma özelliğini taşıdığını da belirtti.

TÜRKİYE'DE SÜREKLİ GELİŞEN DEMİRYOLU PAZARI ÖNEM TAŞIYOR

Alstom yetkilileri, Türkiye'de sürekli gelişen demiryolu pazarının kendileri açısından son derece önemli olduğunu, bu yüzden 2012 yılı itibariyle Alstom Transport Türkiye'nin, MEA (Middle East & Africa Ortadoğu & Afrika) Bölgesi'nin merkezi haline geldiğini ve bölgenin merkez ofisinin İstanbul'a taşındığının altını çizdi. Bu durumun ise, mühendislik, tasarım ve üretim için Türkiye'ye ayrılan kaynakların artması anlamına geldiği vurgulanıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close