Haberler

Boe Başkanı Carney'in Görev Süresi 2019'da Sona Erecek

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, 30 Haziran 2019'da mevcut görevinden ayrılacağını bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney, 30 Haziran 2019'da mevcut görevinden ayrılacağını bildirdi.

Mark Carney, İngiliz Parlamentosu'nda milletvekillerinden oluşan bir komitenin sorularını yanıtladı.

Carney, 30 Haziran 2019'da mevcut görevinden ayrılacağını, görev süresinde ikinci bir uzatmayı değerlendirmeyeceğini ifade ederek, "İngiltere ekonomisi ve küresel ekonomide benim görev süremden çok daha büyük belirsizlikler söz konusu." dedi.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılması sürecine ilişkin Carney, panik yapmaya gerek olmadığını, BoE'nin gerekli projeksiyonları yaptığını, teknokrat ekibi ile İngiliz hükümetini gereken durumlarda desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

AB referandumunun ardından ülkede çok sayıda şirketin "acil durum planları" üzerinde çalışmasına karşın son derece az sayıda şirketin bu planları uygulamaya koyduğunu belirten Carney, gelecek dönemde uygulanacak para politikasına ilişkin de, "Şu anda gelecekteki para politikasına ilişkin bir sözlü yönlendirmemiz bulunmuyor." ifadesini kullandı.

Küresel düşük faiz politikası

Mark Carney, küresel düşük faiz politikasını da değerlendirerek, "Küresel düşük faiz politikasının kökleri para politikası duruşundan çok daha temel esaslara dayanıyor." dedi.

ABD'deki başkanlık seçimi sonucunun Fed'in para politikası adımlarına olası yansımaları konusunda da Carney, "Seçilen başkan, Fed'in para politikası duruşuna ilişkin olarak bazı görüşleri daha önce dile getirmişti. Yapısal meselelerin daha geniş kapsamlı olduğunu sanıyorum. İngiltere Merkez Bankası'nın sorumlulukları da bu anlamda daha geniş. Makroihtiyati tedbirler politikası geniş kapsamlı görevleri içeriyor." ifadelerini kullandı.

Carney, İngiliz Yüksek Mahkemesi'nin AB'den ayrılık sürecini başlatacak olan 50'nci maddenin yürürlüğe konulması için İngiliz parlamentosunun onayının gerektiği yönünde verdiği karara ilişkin de, "Değişen şey 50'nci maddenin yürürlüğe sokulması şekli. Bu anlamda benim görevim mümkün olduğunca bu süreçte devamlılığı sağlamak. Bu son derece önemli bir süreç ve doğru şekilde uygulamalıyız. İngiltere Merkez Bankası destekleyici olmak durumunda." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close