Haberler

Bmd: Sattığımız Kadar Ödeyelim, Geçiş Sürecini Beraber Yaşayalım

Bmd: Sattığımız Kadar Ödeyelim, Geçiş Sürecini Beraber Yaşayalım
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2008'in Perakende Açısından Zorlu Bir Yıl Olacağını Vurgulayan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Ali Murad Kızıltaş "Durgunluk Başlayacak. Alışveriş Merkezlerinde Kira Yerine Yeni Bir Modele Geçelim. Sattığımız Kadarını Ödeyelim, Geçiş Sürecini Beraber Yaşayalım" Dedi.

2008’in perakende açısından zorlu bir yıl olacağını vurgulayan Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Ali Murad Kızıltaş "Durgunluk başlayacak. Alışveriş merkezlerinde kira yerine yeni bir modele geçelim. Sattığımız kadarını ödeyelim, geçiş sürecini beraber yaşayalım" dedi.

TÜM dünya Amerika kaynaklı krizin piyasalara etkisinden tedirgin olurken, Türkiye’de de perakende sektörü gelişmeleri dikkatle izliyor. 2008’in zorlu geçeceğine dair işaretler belirirken, alışveriş merkezlerindeki (AVM) yüksek kiralardan şikayetçi olan perakendeciler kira yerine ’cirodan pay’ önerisinde bulunuyor. Türkiye’de AVM’lerin hızla arttığı hatırlatan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ali Murad Kızıltaş, kişi başı milli gelirin aynı hızla artmadığına dikkat çekti. AVM’lerin bir kısmının atıl kalacağını vurgulayan Kızıltaş, "Artık farklı bir model oluşturulmalı. Sabit kiralarla bu iş yürümeyecek. Sattığımız kadarını ödeyelim, geçiş sürecini beraber yaşayalım. Mağazanın büyüklüğüne göre cirodan yüzde 6-8 pay verelim" dedi. Kızıltaş, AVM’lerin doluluk sorunu yaşamasıyla birlikte bu öneriye daha sıcak bakacağını da kaydetti.

PİYASA DOYUMA ULAŞTI: "2008-2009’da açılacak AVM’lerin çoğu kira yerine cirodan paya dönüşecek; yoksa dolduramayacaklar" diyen Kızıltaş, piyasanın doyuma ulaştığını vurgulayarak şöyle devam etti: "Yüksek kira talep eden AVM’ler var. Kurumsallaşan AVM’ler daha makul. Eskiden sürü mantığı vardı. Herkes giriyor ben de gireceğim, deniyordu. Ancak artık herkes belli bir büyüklüğe ulaştı. İstanbul doyuma ulaştı ama Anadolu’da hálá potansiyel var. AVM kiralama şirketleri 5 dakika uzaklıkta bu kadar insan, 15 dakika uzaklıkta şu kadar insan var diyerek projeleri pazarlıyor ama yan yana projeler pazarı büyütmeyip, bölüyor."

BEYLİKDÜZÜ’NDE 2’Sİ İŞ YAPIYOR: İstanbul’da AVM’lerin en çok yoğunlaştığı bölgelerden biri olan Beylikdüzü’nde 20’den fazla AVM olduğunu belirten Kızıltaş, "Bu AVM’lerden Migros dahil sadece 2’si iş yapıyor. Tatilya’yı Ece Group AVM’ye dönüştürecek. Yeni projeler de var. Sıkıntıya rağmen AVM yapılmaya devam ediyor" dedi.

BELEDİYELER İZİN VERMEMELİ: Ankara’nın Büyük Mağazacılık Kanunu’yla uğraştığını belirten Kızıltaş, "Belediyeler ruhsat vermese, yasa ile uğraşmaya gerek kalmayacak. Büyükdere Caddesi’nde bu kadar AVM’ye izin verilmezdi" diye konuştu.

SEKTÖR BİRLİK OLAMIYOR: Türk perakende sektörünün 125 firma ile 236 marka sayısı ve 27 bin satış noktasına ulaştığını hatırlattı. Mağazalarında 2 milyon insan ağırlayan sektörün, büyüklüğüne rağmen birlik olup, güç kullanamadığından yakınan Kızıltaş, "Arz fazlasına rağmen kiralar yüksek. Bunun sebebi sürü mantığı, pazara yeni giren markalar ve üretici firmaların ihracatta darboğaza girip, iç piyasaya yönelmesi. Bu yüzden arz-talep dengesi denen ekonomik kural çalışmıyor" şeklinde konuştu.

İstinyePark, MetroCity’yi baltaladı ama Capacity caddeyi bozmadı

ALİ Murad Kızıltaş, yeni açılan alışveriş merkezlerinin (AVM) eskilerine etkilerini şöyle değerlendirdi: "Carousel’in yanına Capacity açıldı ama caddeyi bozmadı. Olumsuz etki yok. İstinyePark açılnca MetroCity’yi baltaladı. Cepa, Armada’yı; Korupark, Zafer Plaza’yı vurdu. Eskişehir Neo’da cironun kiraları karşılamadığı şikayetleri var. Meydan beklenen ciroyu sağlayamıyor. Çalışmayan AVM’ler tartışması sektörün gündemine oturacak."

Eximbank’tan markalara kaynak aktarılmalı

BÖLGESEL marka olabilecek yerli markaların sadece yüzde 10’unun yeterli finansal güce sahip olduğunu belirten Kızıltaş şunları söyledi: "Bu markalar ya Türkiye’ye kapanacaklar ya da yabancıya satılacaklar. Devlet bu markalara Eximbank üzerinden bir kaynak aktarmalı. Kredi şartları yumuşatılmalı. Sonuçta ihracat yapıyoruz. Turquality kapsamındakilere yapsalar yeter. Yoksa Türkiye’den 10 dünya markası hedefi tehlikeye girer."

Akyiğit BMD’nin yeni başkanı oluyor

BİRLEŞMİŞ Markalar Derneği (BMD) 19 Şubat’ta yapılacak genel kurul toplantısıyla yeni başkanını seçecek. İki yıldır derneğe başkanlık eden Ali Murad Kızıltaş’ın yerine, sadece Collezione’nin sahibi Ekrem Akyiğit talip oldu. Tek aday Akyiğit’in yeni başkan olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan kayyum tepkisi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi feci şekilde can verdi

Ünlü kebapçı Bedri Usta'nın kardeşi 20. kattan düşerek can verdi

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

DEM'li eş başkandan Tunceli'de ayaklanma çağrısı: 1938'deki gibi işgal ettiler

title