Binali Yıldırım'dan Siber Güvenlik Vurgusu: 'Sosyal Medyada Yargısız İnfaz Yapılıyor'
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, siber tehditlerin önemine dikkat çekerek, sosyal medya üzerinde yargısız infazların yapıldığını belirtti. Bilgi güvenliğinin sağlanmasında gençlerin rolüne vurgu yapan Yıldırım, verilerin ülke içinde depolanmasının önemini de aktardı.
Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, "Sanal alem ve sosyal medyada yargısız infaz yapılıyor. Bu nedenle binlerce insan mağdur oluyor. O yüzden bu mecraların en olumlu şekilde kullanılması için hepimizin özen göstermesi lazım." dedi.
Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen 17'nci Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, siber tehdidin önemine dikkati çekerek, USOM ve SOME'lerin siber ve bilgi güvenliğinin sürdürülmesinde önemli görevler üstlendiklerini söyledi.
Bilgi Güvenliği Derneğinin bu konuda farkındalık oluşturduğunu belirten Yıldırım, 2007'de dernek kuruluşuna şahitlik ederken, kamu ve özel girişim ile akademisyenlerin ülkenin siber güvenliğinin sağlanmasında etkin olmalarının amaçlandığını anlattı.
"Üretilen bilginin doğru kullanılması gerekir"
Yıldırım, üretilen bilginin doğru kullanılması gerektiğini dile getirerek, "Sosyal medya, sorumsuz medya değildir; sanal alem, yalan alem değildir. Sanal alem ve sosyal medyada yargısız infaz yapılıyor. Bu nedenle binlerce insan mağdur oluyor. O yüzden bu mecraların en olumlu şekilde kullanılması için hepimizin özen göstermesi lazım. Burada özellikle gençlere görev düşüyor. Dijital çağda rehber sizlersiniz." diye konuştu.
İnsanın olmadığı yerde konuşulanların anlamının olmadığını vurgulayan Yıldırım, geleceğin dijitalleşme, yapay zeka olduğunu bu nedenle de gençlerin çok donanımlı yetişmeleri gerektiğini söyledi.
Yıldırım, her kurumun farklı çözümler ürettiğini ancak koordinasyon konusunda istenilen yerde olunmadığını bildirerek, işin sahibinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olduğunu ifade etti.
Sektöre yönelik yatırımlara da değinen Yıldırım, yatırımların artırılması ve 20 yıl sonrasının ihtiyaçlarına göre yatırım yapılması gerektiğini kaydetti.
Yıldırım, dünyanın çok hızlı değiştiğini belirterek, gelecekte yapay zekanın ve dijitalleşmenin hakim olduğu yeni mesleklerin ortaya çıkacağını anlattı.
"Savaşlar artık siber saldırılarla yapılıyor"
Savaşların artık siber saldırılarla yapıldığına işaret eden Yıldırım, siber saldırılara karşı koymanın saldırı olmadan müdahale etmekten daha kolay olduğunu, bu nedenle siber saldırılara karşı dayanıklılığın zaman zaman yapılacak tatbikatlarla test edilmesi gerektiğini bildirdi.
Yıldırım, gençlerin bu konudaki rolüne dikkati çekerek, "Siber güvenlik, yapay zeka, dijital dünya açısından öncüler sizlersiniz. Ülkenin sizlere ihtiyacı var. Sizler de bizi geleceğe taşıyacaksınız." ifadelerini kullandı.
Verilerin ülke içinde depolanmasının önemine değinen Yıldırım, şu değerlendirmede bulundu:
"İnternet Değişim Noktaları'nın Türkiye'de olması lazım. Bu niye olmalı? Çünkü siz basit bir arama motorundan gelip, bilgi alacaksınız. O ara yurt dışına ya Hollanda'ya ya Bulgaristan'a gidiyorsunuz. Oradan giderken, gelirken size oltayı takıyorlar ve bilginizi oradan çekip daha sonra zarar verebiliyorlar. Bu da aslında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın öncelikli stratejilerden biri olmalı. Veri merkezlerinin saklaması daha ucuz olacağı için dışarıya gitmiş. Yani bilginin çalınması, onun vereceği zararı işin içine kattığınızda, o saklamadan alacağınız paranın hiçbir kıymeti yok. Onun için mutlaka verilerinizi kendi sınırlarımız içinde tutmamız lazım."
"Siber güvenlik dünyası, hibrit savaş çağına adım attı"
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan da dijital çağın kilit unsurunun güvenlik olduğunu belirterek, dünya genelinde yükselen siber tehdide dikkati çekti.
Siber güvenlik dünyasında, hibrit savaş çağına adım atıldığını anlatan Tancan, şu ifadeleri kullandı:
"Artık füzeler fırlatılmadan ve tanklar sınır ötesine geçmeden önce hedefli siber saldırılar yapılıyor. Korku, panik ve kaos oluşturmak amacıyla kritik altyapılar hedef alınıyor. Siber-fiziksel yöntemler kullanıldığında geleneksel savaştaki gibi can ve mal kaybı da meydana gelebiliyor. Siber unsurların bir silah olarak kullanılmasıyla, yeni bir çatışma çağı başlamış durumda."
Öte yandan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Yusuf Sarınay, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal ve Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Ünal da birer konuşma yaptı.