Haberler
Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Bahçeli, Öcalan çağrısını bir kez daha yineledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan teğmenler için talimat

Bakan Güler: Zap'ta kilit kapatıldı, toplamda 2 bin 564 teröristin etkisiz hale getirildi

"Zap'ta kilit kapatıldı" diyen Güler ses getirecek rakamı ilk kez paylaştı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı

Binali Yıldırım'dan Demir Yolu Müjdesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, Modern İpek Yolunda Stratejik Üs: İzmir toplantısında konuştu.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, Modern İpek Yolunda Stratejik Üs: İzmir toplantısında konuştu. Binali Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunda trenlerin gelecek sene yürüyeceği müjdesini vererek, "Yüzdük yüzdük kuyruğuna getirdik. Bitecek. Artık bunun mazereti yok" dedi.

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) tarafından düzenlenen Modern İpek Yolu'nda Stratejik Üs: İzmir konulu toplantı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz, TRACECA Azerbaycan Ulusal Sekreteri Akif Mustafayev ve HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş'ın katılımıyla yapıldı. Toplantıda konuşan Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars demir yolunda trenlerin gelecek sene yürüyeceği müjdesini verdi. Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye arasındaki doğrudan demir yolu ulaşımının çok önemli bir ihtiyaç ve eksiklik olduğunu belirten Yıldırım, "Bu projenin gerçekleştirmesinin çok kolay olmadığını biliyorum. Heyecanlı bir bakan olarak bu projeye girdiğimizde 'sen boyundan büyük işlerle uğraşıyorsun' diye laf ettiler. Sonunda hakikaten kolay olmadı. Dört sene bu projeyi görüştük. Gürcistan'da 4-5 bakanla muhatap olduk. Sonunda başladık. Yüzdük yüzdük kuyruğuna getirdik. Bitecek. Artık bunun mazereti yok. Önümüzdeki yıl oradan trenleri yürüteceğiz" diye konuştu.

ÇİN İLE 10 BÜYÜK DEMİR YOLU PROJESİ ANLAŞMASI

Çin ile çok önemli bir anlaşmanın eşiğinde olduklarını vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi: "40 milyar dolarlık Türkiye'de 10 büyük demir yolu projesinin ortak yapımı. Finansman Çin'de, yapım müşterek. Bunun ön anlaşması G20 zirvesinde 15 Kasım'da Türkiye'de Çin Devlet Başkanı ile Sayın Cumhurbaşkanımız arasında imzalanacak. Buna Bakü-Tiflis-Kars projesini ve Hazar denizindeki deniz taşımacılığını, Türkmenistan-Kazakistan ve Çin'in batısına kadar uzanan demir yolu ve otoyollarını da dahil ettiğimizde artık doğu ile batı arasındaki ticaretin önündeki engel tamamen kalkmış oluyor. Biz dünyanın orta vadede nereden nereye gittiğini iyi okuduk ve iyi işlere başladık. Bu işlerin devamı için güven ve istikrara ihtiyacımız var. Türkiye güven ve istikrar sayesinde bu işleri yaptı. Sadece benim başında olduğum bakanlık 300 milyar yatırım yaptı. 100 milyarını sadece bütçeden kullandık. Gerisini proje kendi kendini finanse etti."

"AZERBAYCAN'I RAHATSIZ EDEN BİZİM CANIMIZI SIKAR"

Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine değinen Yıldırım, Türkiye ile Azerbaycan'ın uzun vadeli ve bölge barışını hedefleyen bir işbirliği içinde olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Bunu yaparken hiç kimse bizden bölgede sömürge heveslileri, işgal heveslilerine müsamaha göstermemizi beklemesin. Biz bu bağlamda Ermenistan'ın yaptıklarını asla ve asla, gerek Türkiye üzerindeki tezvilatları gerek Azerbaycan-Karabağ bölgesindeki işgallerini kabul etmeyiz. Azerbaycan'ı rahatsız eden her şey bizim canımızı sıkar. Bizim politikamız budur. Sizin için iyi olan neyse bizim için de iyi olan odur."

"26 TRİLYON DOLARLIK TİCARİ HACİM VAR"

İpek Yolu'nun insanlık tarihi kadar eski ve önemli olduğunu kaydeden Yıldırım, Türkiye'nin dünyanın merkezinde yer aldığını, bulunduğumuz coğrafyanın 3 saat uçuşla 56 ülkeye ulaşılabilen bir coğrafya olduğunu söyledi. Etrafımızda 1,5 milyar insan yaşadığını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu da yetmez 26 trilyon dolarlık bir ticari hacim var. Bu da tabii Türkiye'yi stratejik önemini beraberinde getiriyor. Üç kıtanın birleştiği bir yerdeyiz. Tam bir köprü ülkesiyiz. Aynı zamanda lojistik merkez. Dünyanın merkezinde olmak derken ne kadar etki alanınız var onu da beraber düşünmek lazım. Bu kadar önemli bir coğrafyada olduğumuzu söylememiz bir şeydir ama bunun sonuçlarına bakmak lazım. Bu stratejik konumumuzu ne kadar diğer ülkelere hissettirebilmeniz önemli. 'Yol medeniyettir' diyoruz. Küresel rekabet var. Üstüne üstlük zaman ekonomisi diye bir şey var. Modern İpek Yolları kavramının esaslı şekilde ele alınması lazım."

"ONLAR YOLCU BİZ HANCI"

1970'li yıllarda dünyanın zenginlik merkezinin Amerika, 80'li yıllarda batı Avrupa, 2000'li yıllarda ise bu merkezin doğuya kaydığını belirten Yıldırım, dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a yapma kararlarının arkasında 'en büyüğünü biz yapalım gururu' olmadığını, dünya gerçeklerini görerek bu kararı verdiklerini ifade etti. En uygun aktarma merkezi olarak İstanbul'un gözüktüğünü dile getiren Yıldırım, "Bunu test ettik. İstanbul havalimanında transit yolcu sayısı 1 milyonun altındaydı. Şimdi 20 milyona yaklaştı. Artık dünyanın zenginlik merkezi kalkınmanın çok daha yüksek ivme ile devam ettiği Afrika, Uzak Doğu, Pasifik ve Orta Doğu ülkelerine kayıyor. Batı ülkelerinde bir doymuşluk var. İster batıda ister doğuda olsun bizim konumumuz değişmiyor. Biz hancı herkes yolcu. Bunu bilmemiz lazım. Cenab-ı Hak, petrol, mutlak üstünlükler vermemiş ama çok güzel coğrafya vermiş. Stratejik mukayese üstünlüğümüz var. Bunu gördük" dedi.

SOCAR'A TEŞEKKÜR

"Stratejik ortaklık lafını tekrarlamakla olmaz" diyen Yıldırım, şöyle devam etti: "Bunu ispat etmek lazım. Bakın SOCAR'ın yaptığı yatırım uzun vadeli ve ciddi bir yatırım. Bu yatırımı İzmir'de yaptıkları için teşekkür ediyorum. İzmir enerji ve ihracat üssü haline geliyor. İzmir'in, coğrafi konumu vasıtasıyla en az İstanbul kadar önemi var. İzmir'in Türkiye'nin kalkınması için yarışacağı tek il İstanbul. İstanbul ile beraber İzmir Türkiye'nin itici gücü olur. Anadolu üretecek, İzmir-İstanbul ise bu üretilenleri dünyaya sevk edecek."

"YÜKSELİŞ DÖNEMİMİZ BAŞLADI"

SOCAR Türkiye CEO'su Kenan Yavuz ise şu ifadeleri kullandı: "Tarihi İpek Yolunun tekrar bizim üzerimizden canlanmasıyla yükseliş dönemimiz başladı. Türkiye büyük bir altyapı devrimi gerçekleştirdi. Mimarı olarak Sayın Bakanımız ile birlikte, Bakü-İstanbul-İzmir otobanının da ilavesiyle beraber İzmir tarihi İpek Yolunun yeniden üssü haline geliyor."

Türk-Azerbaycan ortaklığı ve kardeşliği ile rafineriyle entegre bir üretim modelini hayata geçirmek için 10 milyar dolarlık yatırım planladıklarını aktaran Yavuz, 2018'de de TANAP Projesinin tamamlanacağını söyledi.

MUSTAFAYEV'DEN BAKÜ-TİFLİS-KARS TRENİ TALEBİ

TRACECA Azerbaycan Ulusal Sekreteri Akif Mustafayev, ümitlerinin 2015'te tamamlanması beklenen Bakü-Tiflis-Kars trenine bağladıklarını belirtirken, HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş ise, Avrupa ve Asya arasındaki çift yönlü mal trafiğinden Türkiye'nin de mutlaka pay alması gerektiğini ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title