Bilişim Sektöründe "Aracısız Reklam" Dönemi
Bursa'da faaliyet gösteren bir bilişim firmasının geliştirdiği "online reklam verme platformu" hizmete sunuldu.
HÜSEYİN YEŞİLKAVAK - Bursa'da faaliyet gösteren bir bilişim firmasının geliştirdiği "online reklam verme platformu" hizmete sunuldu.
Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (ULUTEK) faaliyetini sürdüren Türkticaret.net'in İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Gökhan Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 kişilik yazılım ekibiyle 2 yıldır çalışma yürüttüklerini söyledi.
Çalışma sonunda geliştirdikleri ve "Theadx" adını verdikleri ürünün "online reklam verme platformu" olduğunu belirten Yalçın, "Ürünümüzde dünyadaki 120 yayıncı ağı içinde binlerce web sitesi var. Oralara, online, ekstra hiçbir şeye ihtiyaç olmadan çok kolay şekilde içindeki hedefleme araçlarından faydalanarak reklam verebiliyorsunuz ve reklamınız dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir saatte yayınlanabiliyor." dedi.
Yalçın, ürünün tamamen yerli olduğunu vurgulayarak, "Ürünümüz Türkiye'de bir ilik. Yabancı rakipleri var ama onlardan ayıran çok önemli bir özelliği bulunuyor. Kendi coğrafyamızda geliştirdik ürünü. Çok kolay bir araç yarattık. İçindeki data seçenekleri de yine kendi coğrafyamızdaki hedeflemelere uygun şekilde geliştirildi. Dünyadaki muadillerinden Türkiye pazarı için ayrılan bir ürün ve yerli bir ürün olması da teknoloji alanında çok önemli bir katkı sağlıyor." diye konuştu.
Köln'de dünyaya tanıtılacak
Geliştirdikleri ürünü 13-14 Eylül'de Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen online dijital reklamcılıkla ilgili fuarda dünyaya tanıtacaklarını dile getiren Yalçın, "Ürünümüz Köln'de dünya ile buluşacak. Ürünümüzün Türkiye'nin dışında dünyada da yer almasını istiyoruz ki asıl başarı aslında kendi ülkemizden çıkıp dünyada da bir şeyler yapmak." ifadelerini kullandı.
Yalçın, Türkiye'de 2016 yılı verilerine göre 500 milyon dolarlık dijital reklam harcamasının bulunduğuna dikkati çekerek, dijital reklamcılığın her yıl yüzde 20 büyüdüğünü, bu sene de yüzde 20'nin üzerinde bir büyüme oranı beklediklerini bildirdi.
Yapılan araştırmalar sonunda dijital reklama harcanan her bir liranın ülke ekonomisine 17 kat katkı sağladığının belirlendiğini dile getiren Yalçın, "Dolayısıyla dijital reklam tarafı ne kadar gelişir ve büyürse Türkiye ekonomisine o kadar büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Artık aracısız bir dönem diyebiliriz"
Geliştirdikleri ürünle artık Türkiye'de dijital ortamda aracısız reklam dönemini başlattıklarını anlatan Yalçın, şunları kaydetti:
"Daha önceden aracılarla verilen reklamlarda haliyle aracı işin içine girdiği zaman maliyetler ciddi anlamda artıyordu. Geliştirdiğimiz bu sistemde aracılar aradan çıkıyor ve firmalar kolay bir şekilde daha az maliyetle reklamlarını yapabiliyor. Dolayısıyla reklam verenler eskisine göre daha az maliyetle daha kaliteli reklamlar verebiliyorlar. İşletme sahibi olarak reklam verenseniz eğer gelip basit bir şekilde bizim sistemimize üye oluyorsunuz. Sistemimize hesabınız açılıyor ve reklamlarınızı yüklüyorsunuz. Görselleriniz, video da olabilir, normal görseller de olabilir. Herhangi bir ülkedeki bir yayıncıyı veya birden fazla yayıncıyı seçebiliyorsunuz, reklamınız o sitenin istediğiniz yerinde, istediğiniz saatinde yayınlanabiliyor."
Yalçın, ürünün şu an Türkiye'de hizmete sunulduğunu ve müşterilerin de kullanmaya başladığını belirtti.
Türkiye'de artık son 5 yıldır radyo ve gazete reklamlarının yavaş yavaş dijitale doğru kaydığını, böylece bu alandaki reklam pastasının da büyüdüğünü vurgulayan Yalçın, "Gazete ve radyonun reklam tarafındaki özelliği azalırken, dijital tarafın artacak. Bir de en güzel tarafı dijital tarafta verdiğiniz reklamlar tamamen ölçülebiliyor. Verdiğiniz reklamların nasıl etki yarattığını ve performansını anlık görebiliyorsunuz." dedi.