Haberler
Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Narin cinayetinde yeni görüntü! Cansız bedenini saklamak 38 dakika sürmüş

Bebeğin vücudunda dikkat çeken izler var! Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki Elif bebeğin annesi tutuklandı

Yataktan düştüğü iddia edilen 3 yaşındaki bebeğin annesi tutuklandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

5 yaşındaki kız çocuğunun ölümünde sır perdesi 6 yıl sonra aralandı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Aslan Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, hem üretim hem de ihracat içindeki ürünlerin ağırlığına bakıldığında, hala orta altı ve düşük teknolojili ürünlerin oldukça yüksek seviyede olduğunu belirterek, "2023 yılı hedeflerini hedefliyorsak, mutlaka ürettiğimiz ürünlerin teknoloji düzeyini artırmamız gerekiyor" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, hem üretim hem de ihracat içindeki ürünlerin ağırlığına bakıldığında, hala orta altı ve düşük teknolojili ürünlerin oldukça yüksek seviyede olduğunu belirterek, "2023 yılı hedeflerini hedefliyorsak, mutlaka ürettiğimiz ürünlerin teknoloji düzeyini artırmamız gerekiyor" dedi.

Aslan, Meyra Palace'ta düzenlenen 2015 yılı Yatırım Programında yer alan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) ve Sanayi Siteleri Eğitim Programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşması için planlı üretim bölgelerinin çok önemli olduğunu söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 25 yapısal dönüşüm programının neredeyse tümünde sanayicilere vurgu yapıldığına dikkati çeken Aslan, programlarda, 60 yıllık OSB ve sanayileşme mantığının yeniden gözden geçirildiğini ifade etti.

Burada da öne çıkan hususların, orta yüksek ve yüksek teknolojili üretim olduğunu anlatan Aslan, şunları kaydetti:

"Yüksek teknolojili ürünleri üretebilmemiz için planlı yatırım bölgelerinde şimdiden plan ve programların yapılması lazım. Hem üretim hem de ihracat içindeki ürünlerin ağırlığına baktığınızda, hala orta altı ve düşük teknolojili ürünlerin oldukça yüksek seviyede olduğunu görüyorsunuz. O yüzden, 2023 yılı hedeflerini hedefliyorsak, mutlaka ürettiğimiz ürünlerin teknoloji düzeyini artırmamız gerekiyor. Teknoloji düzeyini artırmamız için de sizin yüksek teknolojili bir yapılanmaya gitmeniz gerekiyor."

Ersan Aslan, söz konusu hedeflere ulaşmak için yerli, yeşil ve yenilikçi üretimin önemini vurgulayarak, "Bakanlığımızın 3 yıldır yaptığı çalışmayla, ithal ettiğimiz 3 bin 700 civarındaki ara ürünün, yerli olarak üretilmesini hedefliyoruz. Bunu da kamu, üniversiteler ve sanayiciler olarak birlikte yapacağız" dedi.

"OSB'ler, birbirleriyle yarış içinde olmalı"

OSB'lerin, sadece yereli düşünmemesi ve bölgelerine hem yerli hem de yabancı yatırımcıları çekmek için birbirleriyle yarış içinde olması gerektiğini dile getiren Aslan, bazı bölgelerde doluluk oranının çok düşük olduğunu söyledi.

Türkiye'ye son yıllarda çok sayıda yabancı yatırımcı geldiğine işaret eden Aslan, şöyle devam etti:

"Ne kadar hızlı çalışır da ne kadar hak ediş getirirseniz, hak edişlerinizi ödeme noktasında devletin herhangi bir sıkıntısı yok. Devletimizin şu anda harcayamayacağı kadar çok parası var. Nitelikli istihdam anlamında da o kadar çok istihdam edilecek insan var ama bölgenize yatırımcıları çekecek şartları oluşturmanız lazım. Bunu yapmanın yolu da sadece bölge içinde çalışmakla olmuyor. İlk uğramanız gereken yer belki de burası. Bakanlığı sıkıştıracaksınız, 'bitirdim ben, ödemeyi yapın' diyeceksiniz ve yatırımcının peşine düşeceksiniz. Bunları yaptıktan sonra, bölgelerinizdeki üniversitelerin rektörlerinin sizden bıkması lazım. Valilerin sizden bıkması lazım. Bakanlığımızda ilgili genel müdürün, müsteşar yardımcısının, benim ve sayın Bakanın sizden bıkması lazım. Yani bıkmayız da o kadar bizi zorlamanız lazım."

"Çözüm süreci yatırımları artırdı"

İhtisas OSB'lere de değinen Aslan, 38 ihtisas OSB'nin 20'sinin düşük teknoloji, 17'sinin orta teknoloji ve birinin yüksek teknolojiyle çalıştığını ifade etti. Aslan, rakamlara bakıldığında yüksek teknolojili üretimin öneminin daha iyi ortaya çıktığını vurgulayarak, daha planlama aşamasında hedefin yüksek teknoloji olması gerektiğini söyledi.

Çözüm süreciyle birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yatırımların arttığını dile getiren Aslan, son iki yılda sadece bölgedeki OSB'lerde istihdamın 144 binden 165 bine yükseldiğini bildirdi.

Programa katılan sanayicilere teşekkür eden Aslan, "Arkadaşlar, almak istediklerinizi almadan, genel müdürümüzü terletmeden gitmeyin. Siz ne kadar çok hak ediş getirirseniz, Bakanlığımız onları gerekli incelemeleri yaptıktan sonra geciktirmeden ödeyecektir" diye konuştu.

"OSB'ler, dünyaya örnek olacak bir model haline geldi"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk de OSB uygulamasının yıllar içinde gelişerek, dünyaya örnek olacak bir model haline geldiğini söyledi.

Bakanlıkça 279 OSB'ye tüzel kişilik kazandırıldığını anlatan Öztürk, bunlardan 157'sinin kredi ile desteklenerek sanayicinin hizmetine sunulduğunu bildirdi.

Öztürk, geçen yılın sonu itibarıyla inşaatı tamamlanan 93 bin 790 iş yerini kapsayan 457 sanayi sitesinin, küçük esnaf ve sanatkarlar ile küçük ölçekli imalatçıların hizmetine verildiğini belirterek, "Bakanlığımız 2015 yılı yatırım programında 11'i yeni olmak üzere 89 OSB projesi, yine 6'sı yeni olmak üzere 43 sanayi sitesi projesi yer almakta olup, bunların tamamlanması yönünde çalışmalar yapılabilmesi için, ayrılan ödeneklerin iş programlarına uygun olarak kullanabilmesi için siz OSB ve sanayi sitesi yönetimlerine büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir" dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi
title