Haberler

"İlk 9 Aya Baktığımızda Karlılık Noktasında Tablo İyiye Gidiyor"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, "İlk 9 aya baktığımızda karlılık noktasında tablo iyiye gidiyor." dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ithal ara malı yoğun girişimci şirketlerde karlılığın iyiye gittiğini belirterek, "İlk 9 aya baktığımızda karlılık noktasında tablo iyiye gidiyor. İnanıyorum ki geçen yıl net karı azalan şirketlerimiz hem faaliyet karı açısından hem de net kar açısından bu yıl daha iyi bir noktaya gelecek" dedi.

Vodafone ve Ferco İnşaat'ın sponsorluğunda düzenlenen Capital 500 Ödül Töreni'nde konuşan Işık, internetin etkin kullanımıyla dünyanın dönüş hızının da yükseldiğini belirtti. Işık, "Dijital devrimden sonra dünyanın dönüş hızı inanılmaz arttı. Hepimiz kendi hayatımızdan biliyoruz aslında. Ortalama 70-75 yıllık ömürde zannediyorum biz şu anda belki normal şartlarda 250-300 yıla sığacak bir konsantrasyonla yaşıyoruz" diye konuştu.

İhracatın son aylarda normal seyrine dönmeye başladığına dikkati çeken Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben buraya mal satacağım deyince, kuzeyden giremiyorsanız güneyden giriyorsunuz, batıdan giriyorsunuz, başka bir yerden giriyorsunuz ve sokuyorsunuz. Bu açıdan son derece girişimci bir toplumuz ve şu anda ihracat yapmadığımız bir tek ülke yok dünyada. Dünyanın her ülkesiyle ticaret yapıyoruz. Bu inanılmaz bir şey… Bu Türk iş dünyasının ne kadar başarılı olduğunun da bana göre en önemli göstergesi. Biz hükümet olarak sizin önünüzü açmak, sizin başarılarınıza destek vermek ve ülkenin kalkınmasına bu noktada katkıda bulunmak açısından elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz."

-"Bu yıl daha da  iyi bir noktaya gelecek"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının hizmete sunduğu Girişimci Bilgi Sistemi'nin Türkiye sanayisi için büyük bir önemi bulunduğunu aktaran Işık, "Artık firmalarımızı takip edebiliyoruz. İhracatları ne durumda, ithalatı ne durumda, ara malı ne durumda, istihdam ne durumda bilebiliyoruz. Girişimcimiz ne durumda, karlılığı ne durumda bunların hepsini tek tek takip ediyoruz" dedi.

Girişimci Bilgi Sistemi'yle girişimcilerin faaliyet karlılığını da ölçtüklerini belirten Işık, 2014 yılının girişimci şirketler açısından 2013 yılından daha karlı geçeceğini dile getirdi. Işık, şöyle konuştu:

"Baktığımız zaman faaliyet karlılığında yükselme var, net karlılıkta düşüş var 2013'te. Neden? 2013 yılındaki döviz kurunun yükselmesi şirketlerimizin kambiyo zararları ve finansman yükünü artırdı. Aslında daha fazla faaliyet karı elden şirketlerimiz daha az net karla 2013'ü kapatmak zorunda kaldı. Ama 2014'te bu tablo düzeliyor. 9 aya baktığımızda karlılık noktasında tablo iyiye gidiyor. İnanıyorum ki geçen yıl net karı azalan o şirketlerimiz hem faaliyet karı açısından hem de net kar açısından bu yıl daha da iyi bir noktaya gelecek."

Işık, Türkiye sanayisinde yapısal reformların artarak devam edeceğini anlatarak, AR-GE ve inovasyon odaklı büyüme çalışmalarının devam edeceğini vurguladı.

-Capital 500 şirketleri...

Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt ise Türkiye'deki dijital dönüşüme öncülük etmek istediklerini söyledi.

Öğüt, Türk şirketlerinin dünyada rekabetçiliğinin artmasının buna bağlı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Vodafone Türkiye olarak Capital 500 Ödül Töreni'ni 5 yıldır desteklemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Gelişen ekonomisiyle Türkiye'nin yükselişine katkılarından dolayı Capital 500 şirketlerine teşekkür ediyoruz. Capital 500 şirketleri bu yıl da gayrisafi yurt içi hasılanın üzerinde büyüme performansı gösterdi. Capital 500 şirketlerinin başarı reçetelerinin, tüm Türk şirketlerine ilham verdiğine inanıyoruz.

Günümüzde şirketler, dijital stratejiler üreterek ve etkin şekilde uygulayarak büyümelerinde ivmeyi yakalayabiliyor. Dijitalleşme bugün kurumların pazardaki rekabetçiliklerini korumaları için bir ön şart. Vodafone Türkiye olarak bu vizyonla Yarına Hazırım Platformu'nu hayata geçirdik. Şirketlere, dijital dönüşüm ile mevcut kaynaklarıyla neler yapabilecekleri, verimliliklerini nasıl maksimuma çıkarabilecekleri konusunda yol gösteriyoruz."

Capital ve Ekonomist Dergileri Genel Yayın Direktörü M. Rauf Ateş de "Capital 500 çalışmasına başladığımız 1998'den bu yana Türkiye de sürekli büyüdü. Türk ekonomisine dolaylı olarak katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye ekonomisinde fark yaratan tüm Capital 500 şirketlerini tebrik ediyoruz" ifadelerini kullandı.

-Tüpraş Türkiye'nin en büyük şirketi seçildi

Türkiye'nin en büyük şirketleri kategorisinde ödül kazanan şirketler Tüpraş, OMV Petrol Ofisi ve Türk Hava Yolları (THY) olarak sıralanırken, cirosunu en çok artıran şirketler, Ewe Enerji, Odaş Elektrik Üretimi ve Genpower Jeneratör oldu.

En çok kar eden şirketler, Turkcell Grup, Anadolu Efes Biracılık ve Enka İnşaat şeklinde sıralanırken, karını en çok artıran şirketler kategorisinde, Balıkesir Elektromekanik, Hugo Boss Tekstil ve Zorluteks Tekstil oldu.

En çok ihracat yapan şirketler, Tüpraş, Ford Otosan ve Arçelik, ihracatını en çok artıran şirketler kategorisinde, Akyürek Tüketim Ürünleri, Eti Bakır ve Kerim Çelik Mamülleri ödüle layık görüldü.

En çok istihdam sağlayan şirketler, Türk Telekom Grup, Arçelik, BİM Birleşik Mağazaları ve LC Waikiki Mağazacılık, istihdamını en çok artıran şirketler kategorisinde Esan Eczacıbaşı, Aksa Jeneratör, Limak Yatırım yer aldı. Ödülleri şirketleri adına üst düzey temsilcileri teslim aldı.

-Kıraç'tan yerli otomobil mesajı

Törende onur ödülünü ise Karsan Yönetim Kurulu Başkanı İnan Kıraç aldı. Kıraç, ödülü alırken yaptığı konuşmasında, "Otomotivde yerliye ihtiyaç var. O yerliyi ilk ben yapmak istiyorum" ifadesini kullandı.

Cumhuriyet dönemine tanıklık eden en tecrübeli sanayicilerden biri olarak tanınan Kıraç, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bu sene başından itibaren mühendisliği tamamen bize ait yerli vasıtalarımızı çıkarıyoruz. Bunlar ilk önce otobüs ailesi olacak. Çünkü ekonomi için bir yerden biraz para kazanmamız lazım. Yoksa öbür macera olamaz. Göreceksiniz taksiyle geleceğiz, onun için çalışıyoruz. 270 mühendisi olan bir yapının içinde mücadele olan ve gördüğünüz vasıtalara artık mühendisliği dahil tamamen yerli olarak biz yapacağız. Bu bir mücadele, inanın bu mücadelede Türk ismine ihtiyaç var. Bunu yapmak lazım, muhakkak ki yabancılarla ortaklıklarımız da devam edecektir. Ama Türk ismi gereklidir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri hesap veriyor! İşte ilk sözleri

Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler: Milletvekilleri bile beni arardı

Çete lideri Fırat Sarı'dan duruşmaya damga vuran ifadeler

İstanbul'da beklenen kar yağışı başladı

Anlık İstanbul

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

title