Beypiliç 30 Milyon Dolar Yatırım Yapacak
Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, 2008'de 30 Milyon Dolarlık Yatırım Planlandığını Bildirerek, Ayrıca Konya'da Bulunan Bir Firmayla da Yumurta Üretimi İçin Anlaştıklarını Duyurdu.
Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, 2008’de 30 milyon dolarlık yatırım planlandığını bildirerek, ayrıca Konya’da bulunan bir firmayla da yumurta üretimi için anlaştıklarını duyurdu.
Beypiliç bünyesinde kümes kurmak için proje aşamasına geçildiğini de aktaran Koca, “600 bin adet tavuk kapasiteli kümesimizi 8 milyon euroluk yatırımla 2009’da tam kapasite ile faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
Türkiye’nin ikinci en büyük piliç eti üreticisi Beypiliç, 2008’de 30 milyon dolarlık bir yatırım planladığını ve Bolu’da dünyanın en büyük kesimhanelerinden birini yapacağını açıkladı. Beypiliç, aynı zamanda 8 milyon euroluk yatırımla yumurta üretimine de giriyor.
Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca, kuş gribi dolayısıyla piliç eti ihracatının yapılamamasından yakınarak, hükümetin, kuş gribi konusundaki engelleri bir an önce kaldırması ve ihracata destek vermesi halinde ihracatta büyük bir potansiyelin yakalanacağını söyledi.
"BURGER KİNG'İN TEDARİKÇİSİ OLDUK"
Beypiliç’in üretim merkezi olan Bolu’da düzenlenen basın toplantısında şirketin gelecek planları hakkında bilgi veren Sait Koca, Amerikan Fast Food şirketi Burger King ile tedarikçilik anlaşması imzaladıklarını bildirdi. Koca, “Bir ay kadar önce dünyadaki bütün Burger King’lerin tedarikçisi olma yetkisini aldık. Şirketimiz Arby’s, Dominos Pizza, Little Ceasar’s ve Popeyes gibi firmaların da yetkili tedarikçisi konumunda. Şu anda sadece Azerbaycan’da Beypiliç markalı ürünlerimiz satılıyor. Burger King üzerinden tüm dünyaya ihracat yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Kanatlı et sektörüne yönelik yatırımlara bu yıl da devam edileceğini vurgulayan Koca, geçen yıl 13 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildiğini kaydetti. Koca, 2008’de 30 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirterek, Konya’da bulunan bir firmayla da yumurta üretimi için anlaştıklarını duyurdu. Kendi denetim ve kontrollerinde yumurta üretimi yapılacağını ve Beypiliç markasıyla piyasaya sürüleceğini anlatan Koca, “Pilot il olarak Ankara’yı seçtik. Daha sonra Türkiye geneline satışımız olacak. Bu arada kendi kümesimizi de kurmak için proje aşamasına geçtik. 600 bin adet tavuk kapasiteli kümesimizi 8 milyon euroluk yatırımla 2009’da tam kapasite ile faaliyete geçirmeyi planlıyoruz” dedi.
“2008’DE 400 MİLYON CİRO HEDEFLİYORUZ”
Koca, 2008 için mevcut kesimhanelerin üretim kapasitesini artırmayı, yeni kuluçkahane ve damızlık kümesleri kurmayı planladıklarını belirterek, “Şu anda mevcut kesimhanede saatte 10 bin piliç kesilebiliyor. Kapasite artırımı ile saatte 24 bin piliç kesilebilecek. Kesimhane tamamen yeni makineler, yeni sistem ve yeni teknolojilere odaklandı. Bunları destekleyen yem yatırımları ile de devam edeceğiz” diye konuştu.
Kuş gribinin yaşandığı 2006’da üretimde kısmi bir gerileme yaşandığına işaret eden Koca, sektörle ilgili bilgi verirken 2007’de toplam 1 milyon 20 bin ton olan tavuk üretiminin 2008’de 1 milyon 200 bin tona çıkmasını beklediklerini söyledi. Koca, firmalarının, üretimde ikinci sırada yer aldığını dile getirerek, Beypiliç’in 2000 yılında yüzde 5.5 olan toplam üretim içindeki payının, 2007’de yüzde 10.9’a ulaştığını ifade etti. Net satış tutarının, 2006’da 219 milyon YTL olduğunu, 2007’de ise 347 milyon YTL’ye çıktığını bildiren Koca, “Bu yıl ise 400 milyon YTL’nin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Şu anda günlük 265 bin adet piliç kesimi yapıyoruz. Temmuz ayında bu rakam günde 300 bin adede çıkacak” dedi.
“İHRACATÇI ÜLKELER PAZARINA GİRMEMİZ İÇİN DEVLET DESTEĞİ ŞART”-
Türkiye’nin piliç eti ihracatının olması gerekenin çok altında olduğunu kaydeden Koca, yaklaşık 25 bin ton olan Türkiye ihracatında Beypiliç’in payının da yüzde 20 olduğunu belirtti. Koca, ithalatçı ülkeler pazarına girebilmek için devlet desteği isteyerek, “Biz diyoruz ki bir ihracat desteği belirlensin, bu destek bizim pazara girmemize yardımcı olsun. Belirlenen rakam her yıl azaltılarak 5 yıl sonra sıfırlansın. Bu teklifimiz yetkililer tarafından ikili görüşmelerde olumlu karşılanıyor. Fakat sonrasında gelişme olmuyor” dedi.
AB ihracatı için AB tarafından yapılan denetlemelerin olumlu geçmesine karşın uygulanan bürokratik engellerden dolayı Türkiye’nin ihracat yapmasının geciktirildiğini söyleyen Koca, sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini vurguladı. Koca, ihracat önündeki bir diğer engelin ise kuş gribi vakaları olduğuna dikkat çekerek, ihracatın durmasının engellenmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın birçok ülkede uygulanan bölgeselleşme uygulamasını başlatmasını istedi. Koca, “Bu uygulamayla ‘Türkiye’de kuş gribi çıktı’ denmiyor. Örneğin Diyarbakır’da kuş gribi çıktı deniyor. Sadece o bölgeden ihracata engel geliyor. Bu uygulama sektörün önünü açacak” diyerek, AB’nin 500 bin ton, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 700 bin tonluk ithalat potansiyeli olduğuna işaret etti. Koca, ihracatın önündeki engellerin kaldırılması ve devlet desteğinin sağlanması halinde Brezilya, ABD gibi güçlü rakiplerin olduğu pazarlarda rekabet edebileceklerini kaydetti. Koca, halen Azerbaycan’a 250 tonluk ihracat yapıldığını, hedeflerinin ise başta AB ülkeleri, Suudi Arabistan, Rusya gibi büyük pazarlar olmak üzere tüm dünyaya ihracat yapmak olduğunu söyledi.