Haberler

Beypazarı Üniversite Kenti Olacak

Beypazarı Üniversite Kenti Olacak
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Beypazarı Turizm Sektörünün Yanı Sıra Sebze ve Tarla Bitkileri Alanındaki Üretim Kapasitesiyle de Türkiye'nin Önemli Bir Merkezi Haline Gelirken, Şimdi de Üniversite Şehri Olmaya Hazırlanıyor.

Beypazarı turizm sektörünün yanı sıra sebze ve tarla bitkileri alanındaki üretim kapasitesiyle de Türkiye’nin önemli bir merkezi haline gelirken, şimdi de üniversite şehri olmaya hazırlanıyor.

Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp, Ankara Üniversitesi ile işbirliği halinde yeni fakülte ve yüksek okulların açılması için yürütülen çalışmaların hız kazandığını belirterek, orta vadede kentin 10 bin üniversite öğrencisine ev sahipliği yapar hale geleceğini açıkladı. Ankara Üniversitesi’ne, kurulması planlanan fakülte ve yüksek okullar için Beypazarı’nda 500 dönümlük bir arazi tahsis edildi.

Projeye şirket ortaklarıyla birlikte en büyük katkıyı yapacak kuruluşlardan biri olan Beypiliç’in Genel Müdürü Sait Koca, Ankara Üniversitesi ile Beypazarı’nda kurulması planlanan ve “Demirbey Yerleşkesi“ adını taşıyacak olan okul projesinin ilk etapta 4 binayı kapsadığını söyledi. Sait Koca,altyapı yapımına en kısa zamanda başlamak istediklerini ,binaların sadece dışının değil, binalarda kullanılacak ekipmanların da bağışçılar tarafından sağlanacağının altını çizdi. Projeye, şirket ortağı, aynı zamanda da kurulacak kampüsün arsa sahibi olan Şahin Karaoğuz ve kardeşi Yücel Karaoğuz öncülüğüyle başladıklarını belirten Genel Müdür Koca, Aktürk Yapı Endüstri ve Ticaret A.Ş. ile Beypiliç ortaklarından Hulki Tanrıkulu'nun da birer fakülte binası yapımını üstlendiğini ve Yücel Karaoğuz'un da Nurettin Karaoğuz Vakfı adına bir yurt binası yaptıracağını kaydetti.

“EĞİTİM SİSTEMİNE MODEL OLACAK”

Beypazarı’nda yeni konut alanlarının bulunduğu güney bölgesinde yer alan ve Ankara Üniversitesi için tahsis edilen arazinin tanıtımı için bir gezi düzenlendi. Geziye Ankara Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Cemal Taluğ, Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp, Beypiliç Genel Müdürü Sait Koca ve diğer bağışçıların yanı sıra, Üniversite senatosu üyeleri, fakültelerin yöneticileri, öğretim üyeleri ve aileler katıldı. Rektör Taluğ, bağışlanan araziyi çok beğendiklerini belirterek, “Burada Türk eğitim sistemine model olacak bir üniversiteyi kuracağımıza inanıyorum” dedi.

Rektör Taluğ, altı aya yakın zamandır proje üzerinde çalıştıklarını, yerleşkede hangi yüksek okulların ya da fakültelerin açılabileceği konusunda Beypazarı’nın taleplerini de değerlendirerek, öncelikle üniversite senatosunun bir karar alacağını ve ardından da konunun YÖK başta olmak üzere diğer ilgili kamu kurumlarının onay sürecine gireceğini kaydetti.

Taluğ, Beypazarı gibi kendi kültür ve değerlerine sahip çıkmış bir ilçede üniversitenin kurulmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

”Burada yepyeni bir dev adıma tanıklık ediyoruz. Ankara'nın merkezi dışındaki yerleşkelerimiz bulundukları yerlerin ekonomik, sosyal ve kültürel yaşamına zenginlik katmayı amaçlamaktadır. Beypazarı'na da bu katkıyı sağlayacağız. Açık ve kapalı alanlarıyla, sosyal tesisiyle üniversite bir alan zenginliği, bir olgunluk ister. Türk eğitim sistemine model olacak bir üniversiteyi kuracağımıza inanıyorum. Burasının yabancı konuklarımızı ağırlayabileceğimiz, araştırmalarımızı yapabileceğimiz bir üniversite olmasını hedefliyoruz.”

TEKNOLOJİ, TARIM, MADENCİLİK ÖN PLANDA

Rektör Taluğ, “Beypazarı’nda yüksek okul düzeyinde mi yoksa fakülte düzeyinde mi olacak bunlar zaman içinde netleşecek. Biz iki yıllıktan ziyade dört yıllık bölümleri tercih ediyoruz. Bu arada bağışlanan arazilerin üniversiteye tapu tescillerinin yapılması süreci işleyecek. Bizim gönlümüzden geçen bölümler var, teknoloji enstitüsü kurulması gibi. Bölgenin ciddi potansiyelleri var. Bağışçılarımızın ve Beypazarı halkının açılacak okullarla ilgili beklentileri var, hepsini değerlendirip aşamalı olarak bunlara karar vereceğiz” dedi. Rektör Taluğ, Beypazarı’nın tarım alanındaki potansiyeli yanı sıra yer altı ve madencilik açısından da zengin kaynaklara sahip olduğu gerçeğinden yola çıkarak, her iki alanda da yüksek öğretim verilmesinin düşünülebileceğini söyledi.

10 BİN ÖĞRENCİ HEDEFLENİYOR

İşbirliği protokolü ve proje hakkında kamuoyuna bilgi vermek üzere düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yapan Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp ise şunları kaydetti:

“Amacımız projenin en kısa zamanda başlayabilmesi. Valilik başta olmak üzere ilgili kurumlarla da görüşmeler sürüyor. Bölgenin suyu hazır. Elektrik başta olmak üzere diğer altyapı hizmetlerinin gerçekleştirilmesi konusunda da ilgili kumu kurumlarıyla görüşmelerimiz de çok olumlu şekilde devam ediyor. Hedefimiz orta ve uzun dönemde Beypazarı’nı 10 bin öğrencili bir üniversite kenti haline getirmek. Ayrıca özel bir üniversite için de 1000 dönümlük bir arazi belediye tarafından sağlanacak. Bundan sonra Beypazarı'nın gençleri gurbetlik çekmeden, evlerinin yanında öğrenimlerini tamamlayabilecekler.”

Etkinliğe katılan Ankaralılar Vakfı Genel Sekreteri ve Yönetim KuruluÜyesi Özgün Ökmen de dört yıl içerisinde üniversiteyi kurmak istediklerini belirterek, “Bağışçıların katkısıyla kampüse 4 bina yapılacak. Her birinin 2 milyon lira civarında bir maliyeti olduğunu düşünürsek, bağışçılarımız, bu sıkıntılı ortamda üniversite projesi için 8 milyon TL vermiş olacaklar” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close