Beyazperde, Sarsılan Bankalarla Gerildi
ABD'de Dev Bankaları Yok Eden Ekonomik Krizin, Bu Bankalardan Aldığı Destekle Film Çeken Hollywood'u Olumsuz Etkilemesi Beklense de, Artan Seyirci Sayısı Sektörü Rahatlattı.
ABD’de dev bankaları yok eden ekonomik krizin, bu bankalardan aldığı destekle film çeken Hollywood’u olumsuz etkilemesi beklense de, artan seyirci sayısı sektörü rahatlattı.
DÜNYANIN en büyük sinema endüstrisi Hollywood’a destek veren ABD’deki bankaların ve finans kuruluşlarının zora girmesi sektörü tedirgin etse de Dream Works Animation CEO’su Jeffrey Katzenberg’in sektörü umutlandıran açıklamaları gişeye de yansıdı. Sadece Hollywood’da 30 milyar dolarlık ekonomi yaratan film ve televizyon sektörünün krize karşı dayanıklı olduğunu söyleyen Jeffrey Katzenberg, "Biz ürünümüzün krize karşı dayanıklı olduğunu geçmişte de gördük, önümüzdeki günlerde de göreceğiz" dedi. Katzenberg’in bu sözleri ABD’deki gişe gelirleriyle de desteklendi. ABD’de geçen haftasonu en çok izlenen 10 film için 115 milyon dolardan fazla para harcandı. Bu rakam 2007 yılının aynı döneminde ise ABD’de en çok izlenen 10 film için elde gedilen gişe gelirini de geçti. 2007’de Ekim’in son haftasının gişe gelirleri 80 milyon dolardı.
Sektör etkilenebilir
Hollywood’da bir çok film şirketinin yatırım fonları ve bankalardan kredi alarak dev bütçeli filmlere imza attığını belirten D Yapım Dış Alımlar Direktörü Can Anamur, şöyle konuştu: "Prestijli film stüdyolarına ait filmlerin sinema, ev sinema ve TV haklarını satın alıyoruz. Bunu genelde düzenlenen fuarlarda yapıyoruz. Çekilen filmlerin çoğu da yatırım bankalarının ve fonların desteği ile tamamlanıyor. Şu an gösterimde olan filmler birkaç yıl önceden tamamlandığı için kriz çok fazla etkilemedi." Krizin devam etmesi halinde film projelerinin hayata geçirilmesinde düşüşler yaşanabileceğini belirten Mars Entertainment Group CEO’su Muzaffer Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: "Gişe hasılatını etkileyen en önemli faktör, vizyona giren filmlerdir ve tabii bu filmlere olan izleyici talebi. Bu yılın son çeyreğinde ve önümüzdeki yıl vizyona gireceği açıklanan filmleri göz önüne alırsak, gişe hasılatında önceki yıllara oranla kayda değer düşüş beklemiyorum. Türk filmleri gişe hasılatında çok büyük pay alıyor. İngiltere’den gelen bir rapora göre, Sinema Sahipleri Birliği’nin, haziran-ağustos dönemi için geçen seneye oranla yüzde 6’lık bir artışla toplam 53.6 milyonluk seyirci olduğunu bildirmesiyle birlikte, İngiltere sinema piyasası 40 yıl içindeki en iyi performansını sergilemiş oldu."
Seyirci sayısı artıyor
Eurasia Cinemas CEO’su ve AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Akdemir, şu değerlendirmeyi yaptı: "Krizler seyirci sayılarında rekor artışlara sebep olmuştur. Bunu daha önceki yıllarda da gördük veyaşadık. 2001 krizinde ilk haftalarda kimse sinemaya gitmezken, ardından seyirci sayılarında ciddi oranda artışlar gerçekleşmiştir. Ayrıca Türkiye’de henüz Hollywood’daki kadar büyük bütçelerle film çekilmediğinden ve Türkiye sinema sektörünün yüzde 51’ini Türk filmlerine giden izleyiciler teşkil ettiğinden Türkiye için negatif bir etki yaşanması beklenmemektedir. Tehlike, enflasyonun film çekim maliyetlerini artırması ve daha az Türk filmi çekilmesi ile yaşanabilir."
2009’da 300 film gösterime girer
2008 yılı sonuna kadar vizyona giren toplam film sayısının 250’yi geçeceğini söyleyen Mars Entertainment Group CEO’su Muzaffer Yıldırım, şu bilgileri verdi: "2009 yılında da 280-300 civarında olmasını bekliyoruz. Bu filmlerden 3 tanesi, 3 boyutlu olan Hollywood yapımlarıydı. 2009’da, 3 boyutlu film sayısı artarak 15’e çıkıyor. 3 boyutlu filmlerin yanı sıra, dijital sinema da 2009 yılında öne çıkacak. Böylece, Türk sinemaseverler olağanüstü görüntü ve ses kalitesinde filmler izleyebilecekler."
Türkiye 33 milyon izleyiciye ulaşacak
GEÇEN yıl Türkiye’de 31 milyon 100 bin kişinin sinemaya gittiğini söyleyen Eurasia Cinemas CEO’su ve AFM Sinemaları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Akdemir, şu bilgileri verdi: "Türkiye’de 2007 yılında 31.1 milyon kişi sinemaya gitti ve yaklaşık 250 Milyon YTL’lik hasılat gerçekleşti. 2008 yılının ilk 9 ayında Türkiye genelinde gerçekleşen bilet hasılatları geçen yılın ilk 9 ayına oranla yüzde 16.3 artmıştır. Yılın son çeyreğinde AROG ve Osmanlı Cumhuriyeti gibi önemli Türk filmlerinin vizyona girmesi ile 2008 yılında Türkiye’de toplam izleyici sayısının 33 milyonu yakalayacağını öngörüyoruz."
Hedge fonlar hangi film şirketlerine yatırım yaptı
Paramount film şirketi, 2004 Temmuz ayında War of the Worlds (Dünyalar Savaşı) filmi için Melrose Partners ile anlaştı.
Fox Filmed Entertainment, 2005 Ocak ayında Dune Capital ile 28 fim için 325 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.
Warner Bros, 2005 yılında finansçı Thomas Tull ile 300 Spartalı ve Kara Şovalye Batman’inde içinde olduğu 28 film için 500 milyon dolarlık anlaşmaya imza attı.
Walt Disney films, 2005’te Credit Suisse ile Uçuş Planı adlı filminde olduğu birçok sinema yapımı için anlaşmaya vardı.
Sony Pictures Entertainment, 2006 yılında Relativity Media ile film yapımı için 400 milyon dolarlık anlaşma yaptı.
Universal Pictures, 2006’da Relativity Media ile 200 milyon dolarlık anlaşma imzaladı. Bu anlaşmada Türkiye’de de en çok izlenen Hızlı ve Öfkeli Tokyo Drift filmleri gibi filmler bulunuyordu.
Relativity Media en son Sony ve Universal gibi dev şirketlerle 19 film için 740 milyon dolar yatırım yaptı.