Pamuk'ta Hasat Dönemi Başladı
Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, hasat dönemi başladı.
RAUF MALTAŞ - Türkiye'nin pamuk üretiminin yaklaşık yarısının karşılandığı Şanlıurfa'da, hasat dönemi başladı.
Bölge çiftçisi, arazilerinin Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan çalışmalarla sulamaya açılmasıyla "Beyaz altın" olarak adlandırılan pamuk üretimine ağırlık veriyor. Mart-nisan döneminde ekimine başlanan pamukta hasat dönemi girildi. Yaklaşık 2 ay sürmesi tahmin edilen hasat, başta Harran Ovası olmak üzere diğer bölgelerde yoğun şekilde devam ediyor. İşçilerin, hava sıcaklıklarının 35 derece civarında seyrettiği kentte elle yapılan hasatta oldukça zorlandığı görülüyor.
İşçiler, havanın serin olduğu zamanlarda tarlayı istila eden sivri sinekten dolayı daha çok güneşin etkisini gösterdiği saatlerde çalışmak zorunda kalıyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun Türkiye ve bölge çiftçisi açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'nin dünya pamuk üretiminde yedinci sırada olduğunu vurgulayan Öztürkmen, ABD ve Çin'den sonra en fazla pamuğun Türkiye'de tüketildiğini ifade etti.
Türkiye'de üretilen pamuğun yüzde 42'sinin Şanlıurfa'dan karşılandığına dikkati çeken Öztürkmen, şunları kaydetti:
"Pamuk kozasının yavaş yavaş açmasıyla hasat başladı. Pamuk şu anda elle toplanıyor ama bir ay içerisinde makineli hasada geçilir diye düşünüyorum. Elle hasatta dikkat edilmesi gereken çok önemli şeyler var. Gerek resmi kurumlar gerekse de sivil toplum kuruluşları olarak kaliteli pamuk toplanmasını hedefledik. Ziraat odası da çok güzel fiyat açıkladı. Bu fiyatla iyi randımanda pamuk toplayanlara kilo başına 320 kuruş ödenecek ancak randımana göre fiyatlar değişecek. Bu ise bölgede toplanan pamuğun kalitesini artıracak, kirliliği düşürecektir."
Pamuk toplayan işçiler de zor şartlarda çalıştıklarını ifade ederek, pamuk alım fiyatlarının biraz daha yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor. - Şanlıurfa