BDDK'nın Kararından Mobilyacı Memnun Otomotivci Endişeli
BDKK'nın kredi kartlarına getirdiği taksit sınırlandırma kuralına, sektörler arasından farklı tepkiler geldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun banka ve kredi kartlarıyla yapılan alışverişe getirdiği taksit sınırlamasına sektörler farklı tepki verdi. Mobilyacılar 12 taksit uygulamasından memnun kalırken otomotivci 48 aylık taksit sınırlamasından endişeli.
Bugün'ün haberine göre, BDDK kartla alışverişe getirdiği taksit uygulamasına sektörlerin bakışı farklı oldu. BDDK, genel taksit sayısının 9 ayla, elektrikli ve elektronik eşya ile bilgisayar alımları ve kuyumculukla ilgili işlemlerde ise sayının 6 ay ile sınırlandırılacağını bildirmişti. Beyaz eşya ve mobilya alımlarında taksit üst sınırının 12 ay, tüketici kredilerinde 36 ay, otomobillerde ise 48 ay olacağı açıklanmıştı.
REKABET ŞANSIMIZ ARTTIRDI
Düzenlemeden çok memnun olduklarını antalan Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Özçelik şunları söyledi: "Çünkü küçük ve orta büyüklükteki mobilyacılar büyük firmalarla rekabet edemiyordu.Küçük firmalar en fazla 4-8 taksit yapabiliyordu, buna karşılık büyük firmalarda 36 aya kadar vadeyle ürün satılıyordu."
ORTA YOL BULUNDU
Alfemo Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Davulcuoğlu, yapılan düzenlemeyle orta yolun bulunduğunu söyledi. Sektörde 12 taksitin satışların yüzde 60-70'ini oluşturduğunu ifade eden Davulcuoğlu, "Günül isterdi ki 24 olsun ama 12 taksit imkanı da sektörü rahatlatır" dedi.
ARAÇ SATIŞLARI DÜŞER
Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer ise sektörün sıkıntılı bir sürece girdiğini kaydetti. Yeni düzenlemeyle 50 bin liraya kadar otomobillerde en fazla 35 bin liralık kredi kullanılabileceğini vurgulayan Tezer, "Bizler zaman zaman aracın yüzde 100'üne bile kredi çıkarıyorduk. Bu uygulama, yeni araç satışlarını azaltacak" dedi. Bu yıl iç pazarın 800-850 bin aralığında kapanmasını beklediklerini ifade eden Tezer şöyle devam etti: "Artık firmalar 2014 için 700-750 binlik bir pazar öngörüyor."
TAŞIT KREDİSİNDE İSTANBUL 72 İLİ SOLLADI
Türkiye'de taşıt kredilerinin tutarı, eylül sonu itibariyle 8,2 milyar lirayı geçti. İstanbul'un taşıt kredisi borcu, 72 ilin taşıt kredileri toplamını geride bıraktı. BDDK verilerine göre, İstanbul'da kullanılan taşıt kredilerinin miktarı, 2 milyar 793 milyon 105 bin liraya yükseldi. Taşıt kredilerinin yüzde 33,74'ünün kullanıldığı İstanbul, en az borçlu ilden başlayarak sıralama yapıldığında, 72 ilin taşıt kredisi toplamını geçti. İstanbul'u, 810 milyon lira ile Ankara, 513 milyon lira ile İzmir takip etti. En az taşıt kredisinin kullanıldığı il ise 2 milyon 168 bin lira ile Bayburt oldu.
TÜKETİME SINIRLAMAYLA DAHA SAĞLIKLI BÜYÜME
Maliye Bakan Mehmet Şimşek, kredi kartı ile tüketici kredilerine sınırlama öngören yeni düzenleme taslağına ilişkin soruları cevaplarken özellikle mobilya ve beyaz eşya gibi alımlarda kredi kartı sınırlaması getirilmesinin büyümeyi doğal olarak yavaşlatabileceğini söyledi. Şimşek, "Cari açığı daha düşük düzeylere çekene kadar Türkiye'nin mütevazı büyüme oranlarıyla yoluna devam etmesini sağlıklı buluyoruz. Evet, aldığımız tedbirler büyümeyi sınırlayıcı tedbirler ama büyümenin kalitesini artıran, büyümeyi daha sağlıklı, sürdürülebilir kılan adımlardır" dedi.
EKONOMİYE SERT FREN YAPTIRMAZ
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane ise uygulamanın bazı sektörleri olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, "Ancak gıda gibi akaryakıt gibi sektörlerde zaten yüksek taksit miktarları yoktu. Bu nedenle bu gibi sektörlere negatif bir etkisi olmaz. Toplamda baktığımızda ekonomiye sert fren yaptıracak bir uygulama değil" diye konuştu.
BİZE DE DANIŞILMALI
Bimeks Genel Müdürü Arif Bayraktar, taslaktaeksikliklerin ve anlaşılmayan yerlerin olduğunu belirterek karar alınacağı zaman teknoloji perakendecilerinden de görüş alınması gerektiğini söyledi. Bayraktar şunları kaydetti: "Her sektöre eşit düzenleme olmalı." Teknosa ise uygulamanın kısa vadede talebi olumsuz etkileyebileceğini duyurdu.