Haberler
Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

Netanyahu'dan ateşkes sonrası ilk açıklama: Hizbullah anlaşmayı bozarsa onları vururuz

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

İsrail kabinesi, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını onayladı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Milli Savunma Bakanı Güler: Suç kılıç çatmak değil, kasıtlı organize disiplinsizliktir

Rusya bir kez daha ABD füzeleriyle vuruldu, Savunma Bakanlığı 'Yanıt verilecek' dedi

ABD füzeleriyle bir kez daha vurulan Rusya'dan dünyayı korkutan açıklama

BDDK Başkanı Öztekin."Krizin Finansal Tüketiciye Bakışı Değiştirdiği ve Tüketicinin Korunması...

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, krizin finansal tüketiciye bakışı değiştirdiğini ve tüketicinin korunması kavramını etkilediği belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, krizin finansal tüketiciye bakışı değiştirdiğini ve tüketicinin korunması kavramını etkilediği belirtti.

Finans Sektöründe Tüketici Hukuku ve Uygulama Alanları Sempozyumu'nda konuşan Öztekin, finansal tüketicinin veya finans sektöründeki tüketicinin korunması fikrinin kavramsal olarak nasıl şekillendiğine ve tüketicinin korunması açısından dünyada nasıl bir yaklaşım geliştirildiğine değindi.

Büyük ekonomik krizlerin dünya literatürüne yeni kavramlar, yeni yaklaşımlar kazandırdığı söyleyen Öztekin, "2008 krizinin de literatüre aynı katkıyı yapması şaşırtıcı olmayacaktır" dedi.

Krizin başından itibaren krize yönelik tanımlamaların ne kadar sık değiştiği dikkate alındığında bu sürecin biraz uzayacağını söylemenin de mümkün olacağını ifade eden Öztekin, "Krizin finansal tüketiciye bakışı değiştirdiği ve tüketicinin korunması kavramını etkilediği açıktır. Bunun temelinde de krizin subprime mortgage krizi olarak başlaması, bu şekilde anlaşılması ve çözümlenmesi büyük rol oynamıştır" diye konuştu.

Öztekin, krizin, tüketici açısından son derece riskli ürünlerin ve içeriği tüketici açısından son derece belirsiz finansal ürün paketleri nedeniyle daha da derinleşmesinin, dikkatleri tüketici davranışına ve onun korunmasına yönelttiğini belirtti.

Uluslararası alanda finansal tüketicinin korunmasının, finansal istikrarın ayrılmaz bir parçasını oluşturduğunu vurgulayan Öztekin, "Finansal tüketicinin korunmasıyla ilgili uluslararasında ortak bir anlayış ve yaklaşıma ilişkin ilk adımın, 2010 yılında G-20 liderler zirvesinde atıldığını görüyoruz. Bu zirvede alınan karar çerçevesinde OECD bünyesinde 'Finansal Tüketicinin Korunması Görev Gücü' oluşturulmuş ve bu birim, konuyla ilgili çalışmalarını 2011 yılı ekim ayında tamamlayarak 'Finansal Tüketicinin Korunmasına Yönelik Üst Düzey Prensipler' başlığı altında yayımlamıştır" ifadelerini kullandı.

-Tüketicinin korunması...

Türkiye'nin de bu çalışmaların içinde aktif biçimde yer aldığını belirten Öztekin, çalışmaların ana temasını, finansal tüketicilerin korunmasına yönelik politikaların belirlenmesi oluşturduğunu ifade etti.

Bu politikalar çerçevesinde, hane halkının riskli ürünlerle yüz yüze kalmadan, finansal riskini yönetmesi olanağına kavuşması, daha rekabetçi finansal piyasaların oluşumunun teşvik edilmesi ve bu yollarla finansal istikrarın daha da güçlendirilmesi hedeflendiğini vurgulayan Öztekin, şunları dile getirdi:

"Bu yaklaşım kapsamında, tüketiciye, finansal ürünlerin niteliği, taşıdığı riskler ve tüketiciye getirdiği yükümlülükler konusunda net, açık ve yeterli bilgi sunulması ile şeffaflık son derece önem kazanmaktadır. Ayrıca, finansal eğitim ve finansal okuryazarlığın da tüketicinin korunması politikalarının bir bileşeni olması sağlanmaktadır.

Tüketicinin korunması, ayrımcı olmayan uygulamayı teşvik eden ilkelerin yürürlüğe konulmasını ve anlaşmazlıkların çözümü mekanizmalarının oluşturulmasını da özendirmektedir. Bütün bunların yanı sıra, tüketicinin aşırı borçlanmadan alıkonulmasına yönelik bazı tedbirler de tüketicinin korunmasının genel ilkeleri içinde zikredilebilmektedir."

Uluslararası tartışmalarda, tüketicinin korunması, tüketicinin finansal piyasalarda alacağı riski minimize etmeye odaklandığını kaydeden Öztekin, "Bunun için ürünlerin anlaşılabilir ve şeffaf olması şart koşulmaktadır. Ayrıca tüketicinin eğitilmesi koruma politikalarının önemli bir bileşeni haline gelmektedir" şeklinde konuştu.

Öztekin, 2012 yılında BDDK'nın koordinasyonunda Finansal İstikrar Komitesinde, bir strateji ve eylem planı taslağı hazırlanmış olduğunu anımsatarak, şunları aktardı:

"Ülkemiz ihtiyaçları ve tecrübelerinin yanı sıra, Üst Düzey Prensipler ve en iyi ülke uygulamaları göz önünde tutularak hazırlanan taslak plan kapsamında; finansal tüketicinin korunmasına yönelik düzenleyici çerçevenin kapsamının ve etkinliğinin artırılması, yetkili kurumların etkinliğinin artırılması ve uygulamanın güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Taslak planın yıl sonuna kadar Finansal İstikrar Komitesi'nde görüşülerek, önümüzdeki yıl uygulamaya konulacağını tahmin ediyoruz."

(Son)

Muhabir: Murat Birinci

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi
title