Baykal'ın Taktığı Altınlar 'Hazine'lik
Anayasa Mahkemesi, Deniz Baykal'ın düğünlerde taktığı altınlar, gönderdiği çiçekler dahil 2.7 milyon liralık harcamanın şahsi olduğuna karar verdi.
CHP'nin 2008 ve 2009 yılı hesaplarını inceleyen Anayasa Mahkemesi, 2.7 milyon liralık harcamanın siyasi parti faaliyetleri ile ilgili olmadığı gerekçesiyle Hazine'ye irad (gelir) kaydedilmesine karar verdi. Hürriyet'in haberine göre kabul edilmeyen harcamalar arasında Deniz Feneri Davası için yapılan mahkeme masrafları, CHP Lideri Deniz Baykal'ın düğünlerde taktığı bilezik ve altınlar, parti Saymanı Mustafa Özyürek'in gönderdiği çiçekler, partiye kayıtlı olmayan araçlara benzin, cezalı gaz ve telefon faturaları, Halk-TV'ye yapılan canlı yayın masrafları var.
KANUNLAR HATIRLATILDI
Ayrıca Mahkeme CHP'yi, parti gideri olarak gösterilen bilgisayar ve televizyonların 'demirbaş' olarak kaydedilmesi konusunda uyardı. Mahkeme kararında 2820 sayılı Siyasî Partiler Kanunu vurgu yaparaken kanunun 70. maddesindeki "Bir siyasî partinin bütün giderleri, o siyasi parti tüzelkişiliği adına yapılır", 75. maddesindeki, "Anayasa Mahkemesi denetimi sonunda, o siyasi partinin gelir ve giderlerinin doğruluğuna ve kanuna uygunluğuna veya kanuna uygun olmayan gelirler ile giderler dolayısıyla da bunların Hazine'ye gelir kaydedilmesine karar verir" ve 76. maddesindeki, "Belgelendirilmesi gerektiği halde belgelendirilmeyen parti giderleri miktarınca parti malvarlığı, Anayasa Mahkemesi kararıyla Hazine'ye irad kaydedilir" hükümleri anımsatıldı.
REDDEDİLEN HARCAMALAR
Genel Sayman olarak görev yapan Mustafa Özyürek tarafından gönderilen 62 bin liralık çiçeklerin Parti'yi temsilen değil, kişisel olduğundan parti amaçlarına uygun ve parti tüzel kişiliği adına yapılmış bir harcama olarak kabul edilmediği belirtilerek reddedildi.
2008 yılındaki 22 bin liralık altın harcaması soruldu. Parti yetkilileri "x kuyumculuktan alınan hediyelik altınlar Genel Başkan'ın şahsi temsili olmayıp Parti'yi temsil adına yapmış olduğu takılardır. Tıpkı temsil giderlerine kaydedilen çiçek, çelenk vs. gibi" açıklaması yaptılar. Mahkeme muhtelif cins ve adette altın ve takının siyasî faaliyetleri içinde değerlendirilemeyeceğine hükmetti.
82.5 liralık sigara harcamasının da siyasi parti gideri sayılamayacağı belirtilerek, kabul görmedi.
2009 yılı hesaplarında, partiye ait araçların muayene ücretlerinin gecikmesi, trafik cezası gibi parti görevlilerinden kaynaklanan nedenler dolayısıyla yapılan 985 liralık gider reddedildi.
DENİZ FENERİ DE GİDER SAYILMADI
ANAYASA Mahkemesi 2009 yılı hesaplarında Deniz Feneri Davası ile CHP Milletvekili Şahin Mengüç tarafından TRT aleyhine açılan dava masraflarının parti gideri sayılamayacağı kararına da vardı. Mahkeme, "Kişiler Parti üyesi olsalar da dava giderleri şahsi olduğundan yapılan giderlerin Parti tüzel kişiliğince karşılanmaması gerekir. Verilen görüşlerin Parti tüzelkişiliği yerine kişilerle ilgili olması ve istenen bilgilerin verilmemesi nedeniyle söz konusu giderlerin Parti tarafından karşılanmaması gerekir. Bu nedenle 46 bin 961 liranın Hazine'ye irad kaydedilmesi gerekir" denildi. Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt mahkemenin bu kararına itiraz ederek, "Siyasetin doğası gereği karşılıklı suçlamalarda yargıya intikal eden durumlarda masrafların ilgililer tarafından şahsen üstlenilmesini istemek, siyasi faaliyet alanını Anayasa'ya aykırı şekilde daraltan bir yorum tarzıdır. Her iki harcamanın Siyasî Partiler Kanunu'na uygun kabul edilmeyerek Hazine'ye irad kaydedilmesi yolunda verilen çoğunluk kararına katılmıyorum" dedi.
CHP'Lİ ORAN: MAKSATLI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran karara tepki gösterdi ve "Anayasa Mahkemesi'nin bu görüşüne göre, bir partinin kendi siyasi faaliyetleri için yapması zorunlu olan hiçbir adım atılamaz. Anayasa Mahkemesi maksatlı bir şekilde, seçim çalışmaları nedeniyle yapılan harcamaları bile siyasi faaliyet alanı dışında bırakmış durumdadır" dedi.