Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Görüntü Türkiye'den! Yolun ortasında donan at, kaskatı kesildi

At donduran soğuk

Batman'da Kara Kovan Balı Üretimi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Batman'ın Sason ilçesinde arıcı İrfan Malgir, Mereto Dağı'nın eteklerinde ürettiği kara kovan balını kilosu 2 bin 500 liradan satarak geçimini sağlıyor. Malgir, kara kovan arıcılığını canlandırmak amacıyla uğraş veriyor.

BATMAN'ın Sason ilçesinde arıcı İrfan Malgir (50), 2 bin 973 rakımlı Mereto Dağı'nın eteklerinde ürettiği kara kovan balını, kilosu 2 bin 500 liradan satarak geçimini sağlıyor.

Batman Arıcılar Birliği'ne bağlı olarak üreticilik yapan 1 çocuk babası İrfan Malgir, Sason İlçesi Çalışırlar köyündeki 2 bin 973 metre yüksekliğe sahip Mereto Dağı'nın eteklerine kurduğu 30 kovanla, kara kovan arıcılığı yaparak geçimini sağlıyor. Yaklaşık 20 yıldır arıcılık yapan, son 5 yıldır da kara kovan arıcılığı yapan Malgir'in ürettiği balın kilosu, 2 bin 500 liradan alıcı buluyor. Malgir, son 4-5 yıldır dedelerinden kalma eski arıcılığı canlandırmaya çalıştığını söyleyerek, 'Kara kovan arıcılığını tekrar canlandırmak amacındayım. Bunun için uğraş veriyorum. Buranın balı çok kaliteli. Gerçekten öyle bir kalitede bal var ki Anzer balını dahi geçebilecek bir kalitede' dedi.

'BU SENEKİ BAL VERİMİ DÜŞÜK'

Hava şartlarından dolayı bu yıl balda verimin düşük olduğunu belirten Malgir, 'Bizim işimiz tamamen mevsime bağlı. Kimi mevsimlerde 300, 400 veya 500 kilo bal alabiliyoruz. Kimi mevsimde de 100 kiloya kadar düşüyor. Bu seneki bal verimi, hava şartlarından dolayı bayağı düşük. Yüzde 70-80 oranında bir kayıp var. Bu bal, damakta herhangi bir şey bırakmaz, sakız gibi olmaz. Damakta erir gider. Diğer kovanlarda bu olmaz, sakız gibi olur ve kara kovan balının kalitesi de bu yüzden daha fazladır. Bölgede kekiğin 4-5 çeşidi var. Geven, deve dikeni, sütleğen, topuz dikeni, karaçalı dediğimiz bitki var. Polen bakımından baktığınız zaman çok çeşit endemik bitki türleri var. Poleni de çok kaliteli buranın. Kara kovan balının kilosu 2 bin ile 2 bin 500 lira arasında. Arı 5 kilometre alanda çevreyi tarayabiliyor. Tarayıp kovanına tekrar nektar getirebiliyor' diye konuştu. (DHA)

Batman'da Kara Kovan Balı Üretimi
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title