Batık Banka Belalısı Hákim BDDK'da
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda (BDDK) Hazirandan Bu Yana Boş Bulunan İki Üyeliğe Mustafa Akın ile Erol Berktaş Atandı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nda (BDDK) hazirandan bu yana boş bulunan iki üyeliğe Mustafa Akın ile Erol Berktaş Atandı.
Akın ile Berktaş’ın kararnameleri Resmi Gazete’de yayımlandı. 4 Kasım tarihli Resmi Gazete’de, atamaların "Bakanlar Kurulu’nca 10 Eylül tarihinde" yapıldığı vurgulandı. 10 Eylül ile 4 Kasım arasında, yaklaşık iki aylık süre dikkat çekti. Köşk kaynakları, kararnamenin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önünde değil, Başbakanlık’ta bekletildiği bilgisini verdi. BDDK’nın iki yeni üyesinden olan İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı, Akın, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in çocukluk arkadaşı. Şener, Akın ile birlikte Başbakanlık 1. Hukuk Müşaviri Ulvi Canik’in atanması için geçen temmuzda kararname hazırlamış ancak önceki Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, "Hükümetin görev süresi doldu" gerekçesiyle geri göndermişti. BDDK üyeliğine atanan diğer üye Berktaş, Nisan 2005’den bu yana Halkank Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapıyor
BATIK BANKACI BELALISI: "Batık bankacıların belalısı" olarak anılan Mustafa Akın; Kentbank, EGS Bank, Balkaner, İmar Bank davalarına bakmıştı. İmarbank davası kararını İngilizce’ye tercüme ettirerek İsviçre’ye gönderen Akın, Uzanlar’ın yurtdışı hesaplarındaki paranın getirilmesi girişiminde bulundu. Akın’ın bu davaları gördüğü, İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nden, 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne atanması tartışma yarattı. Akın’ın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Mahmut Acar’ın makamında yargıladığı Mustafa Süzer’in kardeşi Hüseyin Süzer ile karşılaştığı basında yer almıştı. Bunun üzerine Çiçek, şöyle demişti: "8. Ağır Ceza reisi niye 5. Ağır Ceza reisi oldu? Bunun araştırılması lazım. Bu işlerde sakat, kötü şeyler döndüğünü düşünerek başvurduğu yerde, davasına baktığı hortumcu bankacının kardeşi içeriden çıkıyormuş, deniyor. Bunlar doğru mu, bakılmalı."
OYAKBANK TIKANIKLIĞI: İki üyenin atanması, ING’in 2.6 milyar dolar ödeyerek satın aldığı Oyakbank satış izni açısından da önem taşıyor. Abank’a veto kararını 5 kişiyle almak zorunda kalan BDDK; bu kritik satışı tam sayıyla almak istiyordu. ING, Oyakbank’ı satın almak için izin başvurusunu temmuz ayında yaptı. bu konuda, BDDK’nın kurumlarla yapacağı yazışmalar ile belge ve evrakta önemli eksik kalmadı. İdari işleyişe göre, tamamlanan dosyanın, bir müzekkereyle Kurul’a sevki gerekiyor. Ancak bu "müzekkere" henüz yazılmadığı için Oyakbank, toplantıların gündemine giremiyordu. Oyakbank’ın Oyakbank’ın ING’ye satış izni, iki temel nedenle kritik önem taşıyor.
MAYIN ÜRETİCİSİYLE ORTAKLIK: Sebeplerin ilkini; ING’nin, şu anda "sürmediğini" resmen açıklamış olsa bile; mayın üreticisi STE firmasıyla 2005 kadarki ortaklık ilişkisi oluşturuyor. Bu firmanın ürettiği mayınların PKK’ca kullanıldığı iddiaları, ne doğrulandı, ne de yalanlandı. Ancak BDDK, her "yabancıya banka satışında" olduğu gibi, ING başvurusunda da güvenlikle ilgili kurumların görüşüne başvurdu. Öte yandan, istihbarat ve güvenlik kurumlarının yanıtından bağımsız olarak ve ülke güvenliği açısından hiçbir pürüz bulunmasa bile, Oyakbank’ın satışını kritik kılan bir faktör daha bulunuyor: Bankanın ING’ye satışına izin verilirse, bankacılık sektöründe 22.4 olan yabancı payı 3 puan artarak, yüzde 25.4’e çıkacak.