Haberler

Batıçim, 'Çevreci Büyüme'yi Gösterecek

Batıçim, 'Çevreci Büyüme'yi Gösterecek
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk çimento sanayisinin köklü şirketlerinden Batıçim, çevreye hassasiyetini göstermek ve maliyetlerini düşürmek için 103 milyon dolarlık yatırım zinciriyle atağa kalktı.

Türk çimento sanayisinin köklü şirketlerinden Batıçim, çevreye hassasiyetini göstermek ve maliyetlerini düşürmek için 103 milyon dolarlık yatırım zinciriyle atağa kalktı.

Çimento sektörü hem maliyetini azaltmak, hem de çevreci yatırımlara ağırlık vermek için enerji sektörüne olan ilgisini her geçen gün artırırken, Batı Anadolu Grubu da bu konuda sektörün öncü isimlerinden biri olmak için harekete geçti. Bir yandan üretim hattını modernize etmek, diğer yandan mevcut enerji kaynaklarını verimli kullanmak isteyen Batı Anadolu Grubu, aynı zamanda maliyetleri de düşürecek çevre koruyucu yatırımlarına hız verdi. Şirket, yatırımlar ve tasarrufların sonucunda 2012'de yüzde 8 büyüme hedefliyor.

ATIK ISI ENERJİYE ÇEVRİLECEK

Konuyla ilgili bilgi veren Batıçim Yönetim Kurulu Murahhas Azası Tufan Ünal, önlerine koydukları 103 milyon dolarlık yatırım programını ve şirket olarak gelecek dönem beklentilerini anlattı. Nisan ayında Batıçim İzmir tesisinde 16 milyon dolarlık yatırımla Atık Isı Geri Kazanım Enerji Santrali kurmak istediklerini aktaran Ünal, "Bacadan atılan atık ısıdan yararlanılarak yıllık 70- 75 milyon kilowatt/saat elektrik enerjisi üretilecek. Bu, yıllık enerji tüketimimizin yüzde 30'unun karşılayacak. Batısöke tesisinde de aynı tarihte devreye girecek ve 12 milyon dolar yatırımla kurulacak santralde de 40- 45 milyon kilowatt/ saat enerji üretilecek. Aynı şekilde ihtiyacımızın yüzde 30' buradan karşılanacak" dedi.

2.5 MİLYON AĞACA BEDEL

Tufan Ünal, üretim hattının yenilenmesi için İzmir tesislerinde 2012 yılında yaklaşık 12 milyon Euroluk yatırımla Dik Hammadde Değirmeni'ni hayata geçireceklerini dile getirdi. Ünal, bu sayede elektrikte de yüzde 25'e varan tasarruf sağlayacaklarını anlattı. Ünal hem Söke hem İzmir'de enerji kesintilerden kaynaklı toz salınımını azaltmak için de 3 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını söyledi. Ünal, "Bu yatırımlar sonucunda her yıl yaklaşık 120 milyon kilowattsaat elektrik enerjisi fosil yakıt kullanılmadan üretilecek, yani atmosfere verilecek 56 bin 500 ton karbondioksit emisyonu ortadan kalkacak. Atmosfere verilen her 1 ton karbondioksitin tutulması için 45 ağaç dikilmesi gerekiyor ki, bizim yatırımlarımız sonrası emisyonu önlenecek karbon miktarı 2 milyon 540 bin ağacın tutma kapasitesine eşdeğerdir" diye konuştu.

TOPLAMDA 103 MİLYON DOLAR

Ünal, bu yatırımların toplamının 47 milyon doları bulduğunu, bunlara Kovada 1 ve Kovada 2 Hidroelektrik Santralleri'ne yaptıkları 56 milyon dolarlık yatırımın da eklendiğini anlattı. Isparta Eğirdir'deki santrallerden yıllık 70 milyon kilowatt/ saat elektrik üretmesinin öngörüldüğünü söyleyen Ünal, çevreci yatırımlara devam edeceklerini de sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close