Haberler

Başkan Salahaddin Hünü Güven Tazeledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

S.S. 16. Bölge (İzmir) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği’nin 2017 yılı 47. olağan seçimli genel kurulunda, mevcut başkan Salahaddin Hünü, oy birliği ile yeniden göreve getirildi.

S.S. 16. Bölge ( İzmir ) Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birliği'nin 2017 yılı 47. olağan seçimli genel kurulunda, mevcut başkan Salahaddin Hünü, oy birliği ile yeniden göreve getirildi.

Birlik toplantı salonunda yapılan genel kurula, birliğe bağlı 49 kredi ve kefalet kooperatifinden 151 delegenin yanı sıra Ticaret İl Müdürü Şahin Ersü, Halkbank 1.ve 2. Bölge Koordinatörlüğü ile Halk Bank şube müdürleri, oda başkanları katıldı. Genel kurulun divan başkanlığını İzmir kooperatifi delegesi Ahmet Dere'nin yaptı.

Genel kurulda bir konuşma yapan TESKOMB Genel Başkan Vekili ve 16. Bölge Birliği Başkanı Salahaddin Hünü, en uygun faizli kredinin esnaf ve sanatkarlara verildiğini belirterek, "Esnaf ve sanatkarların kooperatiflerimiz kefaletiyle Halk Bankasından kullandıkları kredilerin faizi şu an da yıllık yüzde 5 olarak uygulanıyor. Vadesi bir yıla kadar olanlara ise yıllık yüzde 4 faiz uygulanıyor. Kooperatif ortaklarımızın eline daha fazla para geçmesini sağlamak amacı ile de kesintiler asgari seviyeye indirildi. Merkez Birliğimizin kredi faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak kullandırılan kredilerden yapılan kesintilerin de asgariye indirilmesini teminen, kredilerde yapılan kesintilerle ilgili olarak yapılan düzenlemelerle komisyon oranları düşürülmüştür." dedi.

200 bin TL'ye kadar kredi

Başkan Hünü, kredi limitleri hakkında şu bilgileri verdi: "Kredi üst limitleri 200 bin TL'ye çıkartılmış 1. ve 2. grup kooperatifler 200 bin TL, 3. ve 4. grup kooperatifler 150 bin TL, 5. ve 6. grup kooperatifler 125 bin TL, 7. grup kooperatifler ise 100 bin TL'ye kadar kredi kullandırımında bulunmuşlardır. 31 Aralık 2017 tarihi itibariyle birliğimize bağlı 49 kooperatifin kullandırmış olduğu toplam kredi miktarı 1 milyar 545 milyon 697 bin 90 TL, toplam plasman tutarı ise 1 milyar 564 milyon 50 bin TL olmuştur."

"Yapılandırma ile ortaklarımız nefes aldı"

Merkez Birliğince 07 Ağustos 2017 tarih ve 2017/07 nolu genelge ile 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kooperatif takibine intikal eden ortak borçlarına yapılandırılma getirildiğini, 29 Eylül 2017 tarihine kadar kooperatiflere başvuruda bulunan ve kredi borcu takibe intikal eden ortaklara genelge hükümleri doğrultusunda yapılandırmalar yapıldığını kaydeden Başkan Hünü, bu sayede zor durumdaki esnaf ve sanatkarların bir nebze olsun nefes alma imkanına kavuştuğunu söyledi. Taksitlendirme yapan ortaklardan, taksitlerini zamanında ödemelerini rica eden Hünü, iki taksit üst üste ödenmediği takdirde yapılandırmanın iptal edildiği uyarısında bulundu.

2018 yılından beklentiler

Başkan Hünü; "Dünyanın birçok ülkesinde ekonominin dinamiği olarak kabul edilen esnaf ve sanatkarlar ile küçük işletmeler için sorunlarının tespiti ile ihtiyaçlarına yönelik olarak stratejiler geliştirilmekte ve ayakta kalmaları için yeni yeni koruma önlemleri alınmaktadır. Bu kapsamda öncelikle kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, girişimciliğin geliştirilmesi, altyapı kümeleşme ve ortaklık faaliyetlerinin desteklenmesi, kooperatiflerimize ve üst kuruluşlarımıza bu faaliyetlerin içerisinde daha çok yer verilmesi, böylece kesimimiz üzerindeki olumsuz etkilerin belirlenen öncelikler ve bu kapsamda öngörülen tedbirlerle azalacağını düşünüyoruz. 2018 yılının ülke ekonomisi açısından zor bir yıl olmamasını diliyoruz.Bu konuda başta hükümetimiz ve üst kuruluşumuzun duyarlı olacaklarını ve gerekli önlemleri alacaklarına inanıyoruz. Esnaf ve sanatkarlar vefalı insanlardır. Kendilerine hizmet edenleri asla unutmazlar. Hükümetimize şükranlarımızı sunuyorum. Her zaman esnafımızın yanlarında oldular. Beklentilerimizden daha fazlasını verdiler." diyerek sözlerini tamamladı.

Birliğe bağlı kooperatifler genel kurullarını 3 yılda bir yapacak

1163 sayılı kanunun 45'inci maddesinde yapılan ve 01 Temmuz 2017 tarih ve 20131 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kanun değişikliği ile buna uygun Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca müştereken hazırlanan "Kooperatifler ve Üst Kuruluşlarının Olağan Genel Kurul Toplantılarının Birleştirilerek yapılması hakkında Tebliğ"in 31 Ekim 2017 tarih ve 30226 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği, buna göre kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının olağan genel kurul toplantısının üç hesap dönemini kapsayacak şekilde erteleyip birleştirmek suretiyle yapılabileceğinin hükme bağlandığı, birliğe bağlı 49 kooperatifte 2018, 2019 ve 2020 yılları olağan genel kurul toplantılarının birleştirilerek 2021 yılında yapılması konusunda oy birliği ile kararlar alındığı, yine tüm kooperatiflerde yönetim ve denetim kurulu ile üst birlik temsilcilerinin 3 yıl süreyle seçildiği yönünde bilgilendirme yapıldı.

Oy birliği ile yeniden seçildi

Seçimli genel kurulda İzmir Birliğinin 2017 yılı yönetim ve denetim kurulu faaliyetleri ile gelir gider hesapları ve 2018, 2019 ve 2020 yılları tahmini bütçeleri oy birliği ile kabul edildi. Birliğe bağlı 49 kooperatife ait 151 delegenin yer aldığı ve tek liste ile gidilen seçimlerde, Birlik Başkanı Salahaddin Hünü açık oylama ve oy birliği ile güven tazeledi. 3 yıllığına seçilen, İzmir Birliğinin yeni yönetiminde şu isimler yer aldı: Salahaddin Hünü (İzmir ESKKK), Ahmet Koreli (Gültepe), Zeki Özgüler (Karşıyaka), Hasan Kırmacı (Narlıdere), Vahdettin Akdeniz (Menderes), A. Rüştü Çelikgil (Seferihisar), Melih Çakırca (Ayvalık), Latif Pazarcı (Torbalı), Mehmet Argun (Yeşilyurt), Turgut Usluca (Ödemiş), Erdoğan Nazcan (Eskiizmir). Denetim kurulu üyeliklerinde ise Temel Küçük(Kemalpaşa), Salih Zeki Koç (Dikili), Sabri Kurt (Menemen). - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close