Başkan Kılçık'tan Sanayi Üretimi Değerlendirmesi
MÜSİAD Gaziantep Şubesi Başkanı Kurt Ali Kılçık, sanayi üretim endeksinin 2012 yılının mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artış kaydetmesini değerlendirdi.
MÜSİAD Gaziantep Şubesi Başkanı Kurt Ali Kılçık, sanayi üretim endeksinin 2012 yılının mart ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artış kaydetmesini değerlendirdi. Şubat ayında görülen azalmanın ardından tekrar artan sanayi üretim endeksinin 130 puan değerinin üzerine ulaştığı belirtildi.
MÜSİAD Gaziantep Şubesi Başkanı Kurt Ali Kılçık, sanayi üretimindeki endekste zikzaklı artışın devam ettiğini, önümüzdeki dönemde göreceli artışın devam etmesini beklediklerini belirterek şunları söyledi: "Sanayinin alt sektörleri endeksleri incelendiğinde, yıllık bazda, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 4,3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinin de yüzde 7,9 artış kaydettiği gözlendi."
Başkan Kılçık, sanayi üretimindeki artışla ilgili şunları söyledi: "TCMB tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerine göre, 2012 Mart ayında ödemeler dengesinde 6,1 milyar dolarlık cari işlem açığı gerçekleşti. Cari işlemler açığında son 3 aydır devam eden iyileşme ile birlikte, Mart döneminde dış ticaret açığı 6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle cari açığın yaklaşık yüzde 98'inin dış ticaret açığından kaynaklandığı gözlendi. TÜİK tarafından yayınlanan dış ticaret verilerine göre, 2012 Mart ayında dış ticaret açığı yıllık bazda 9,8 milyar dolardan 7,4 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde ihracat yüzde 12,2 artarak 13,3 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 4,8 azalarak 20,6 milyar dolar oldu. İhracatta ülke payları incelendiğinde, Avrupa Birliği'nin ihracattaki payı Mart ayı baz alındığında 2011 yılında yüzde 48,3 düzeyindeyken, 2012 yılında yüzde 41,6'ya geriledi. Avrupa Birliği'ne yapılan ihracat ise yüzde 3,3 azalarak 5,5 milyar dolara düştü. En fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, Almanya'yı Irak, İran ve İngiltere takip etti."
Enflasyon rakamlarının da yüzde 11 olduğunu hatırlatan Başkan Kılçık, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Avrupa'da endüstri üretimi zayıf. EUROSTAT tarafından yayınlanan aylık endüstri üretim gelişmelerinin değerlendirildiği raporda, Avrupa bölgesini kapsayan 17 ülkede endüstri üretimi 2012 Mart döneminde yüzde 0,3 düştüğü belirtildi. Genişletilmiş Avrupa Bölgesini ifade eden 27 ülke değerlendirildiğinde
endüstri endeksinin yüzde 0,4 düştüğü gözlendi. 2012 Mart yılı bir önceki yıla göre değerlendirildiğinde ise 17 ülkeyi kapsayan bölge için yüzde 2,2 ve 27 ülkeyi kapsayan Avrupa bölgesi için yüzde 1,9 düştü."
Mart ayı gelişmeleri ile birlikte açıklanan büyüme rakamlarının krizin etkilerinin hala gündemde olduğu ve krizin Avrupa Bölgesinde etkisini devam ettirdiği izlenimini verdiğini anlatan
Başkan Kılçık, şunları söyledi: "Avrupa Bölgesinden ayrılması gündemde olan Yunanistan'da sanayi üretimi yıllık yüzde 8,5 düşerken Lüksemburg'da yüzde 11,3 düşüş kaydederek bu iki ülke en yüksek düşüşleri yaşayan ülkeler olarak kaydedildi. EUROSTAT tarafından yayınlanan Avrupa Bilgisi Büyüme Raporu'na göre, Euro ülkelerini kapsayan EU-17 ülke grubunun 2012 yılı ilk çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 0,1 olarak kaydedildi. 2011 yılının son çeyreğinde ise büyüme oranı yüzde -0,3 olarak kaydedilmişti. Raporda benzer durumun diğer gelişmiş bölgelerde de yaşandığı not edildi. Avrupa ülkeleri arasında bir önceki yıla göre en çok büyüme kaydeden ülke yüzde 4,3'lük oranla Litvanya oldu."