Başaramazsak En Büyük Acıyı Yoksul Ülkeler Hissedecek
Nobel Ödüllü ABD'li Ekonomist Joseph Stiglitz, Küresel Krizden Kurtulmak İçin Dünyanın Yeni Bir Finansal Mimari Tesis Etmesi Gerektiğini Söyledi.
Nobel Ödüllü ABD’li ekonomist Joseph Stiglitz, küresel krizden kurtulmak için dünyanın yeni bir finansal mimari tesis etmesi gerektiğini söyledi.
Stiglitz, The Guardian gazetesinde yayınlanan makalesinde, "Reform gerekli ama reform havada. Başarısız olma lüksümüz yok. Önümüzdeki görev, yeni bir finansal mimari yaratmak olacak. Eğer başaramazsak, bunun en büyük acısını dünyanın ön yoksul ülkeleri hissedecek" dedi. Küresel bir kriz olmasına karşın önlemlerin ulusal hükümetlerce alındığını, G20 grubu üyesi ülkelerden 17’sinin, kasım ayında Washington’da yapılan toplantıda aksine söz vermelerine rağmen korumacı önlemlere başvurduğunu belirten Stiglitz krizden çıkış reçetesini de şöyle verdi:
Gelişmiş ülkeler, canlandırma harcamasının yüzde 1’ni karşılamalı.
Zorluklarla karşı karşıya bulunan ülkelere destek amacıyla derhal IMF yeni özel kredi çekme hakları çıkarmalı.
Sağlanacak IMF desteği geri tepecek olan harcamalardaki kesinti ve faiz oranlarının yükseltilmesi gibi alışılmış talepleri içermemeli.
IMF tarafından kaynak sağlayan ve borç alan ülkelerin seslerinin daha iyi duyulacağı, yeni bir kredi kolaylığı getirilmeli.
Reformlar finansal sektörün ötesine gitmeli.
Küresel bir ekonomik koordinasyon konseyi oluşturulmalı.